Tejipari technikus

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A tejipari technológiák irányítása nagyon összetett ismereteket igényel. A tejipari technikus tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek (pl. Túró Rudi). A tejipari technikus feladata a középszintű termelés vezetése kis- és nagyüzemekben vagy laboratóriumokban. Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági elvek, a minőségirányítási, a tűz-, a munka-, a környezetvédelmi és a higiéniai előírások figyelembevételével. Részt vesz az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a tárolási és csomagolási munkákban.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a gépeket, az irányítást, a szervezést. Azoknak, akiket érdekel, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.