FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
A 2021-2022-ES TANÉVRE
Nyílt napok:
A jelenlegi járványügyi helyzetben fenntartónk nem támogatja a nyílt napok rendezését.
Kérjük, látogassanak el iskolánk honlapjára, ahol folyamatosan fogjuk saját tartalmak (szöveges tájékoztató, bemutatkozó film stb) közzé tételével segíteni a felvételiző tanulókat és gondviselőiket!
RÖVID BEVEZETŐ
A 2021. szeptember elsejétől immár a 2. tanév indul a szakképzésben a nemrégiben napvilágot látott „Szakképzés 4.0” elnevezésű stratégia alapján. A felmenő rendszerben bevezetett reformok egyaránt érintik a korábbi képzések szerkezetét, tartalmát és követelményeit. Ennek megfelelően iskolánkban is felváltja a szakgimnáziumi képzést a technikum, a szakközépiskolai képzést pedig (ami a régi „szakmunkás” képzésnek felelt meg) a szakképző iskola.
Iskolánk fő feladata továbbra is olyan, az új gazdálkodási környezetben alkalmazkodni tudó, korszerű technológiai és közgazdasági ismeretekkel rendelkező mezőgazdasági és élelmiszeripari szakemberek képzése, akik iránt folyamatos munkaerő-piaci igény mutatkozik.
Technikum (5 év)
ISKOLÁNKBAN OKTATOTT KÉPZÉSEK KÓDJAI
Minden választható szakmához tartozik egy kódszám, ezt nevezzük a „tanulmányi terület kódszámának”. A jelentkezési lapon a választott szakma (tanulmányi terület) kódjaként az alábbiakból a „KÓD” alatt található piros számot kell megadni.
Egyes szakmáknál az szabályozás megad választható szakmairányt, ezt a tanulók választják majd a képzés folyamán.
ÁGAZAT: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET (17)
KÓD | |
0011 Mezőgazdasági technikus (Szakmaszám: 508111709) | |
Választható szakmairányai: Állattenyésztő | |
Növénytermesztő |
ÁGAZAT: ÉLELMISZERIPAR (05)
KÓD |
0012 Sütő- és cukrászipari technikus (Szakmaszám: 507210513) |
ÁGAZAT: ÉLELMISZERIPAR (05)
KÓD | |
0013 Tejipari technikus (Szakmaszám: 507210517) |
Technikumi képzés újdonsága, előnyei:
- Először ágazatot választ, amivel 2 évig ismerkedik.
- évfolyam után történik a szakmaválasztás. (Megerősítheti a 8. osztály év végi választását vagy változtathat.)
- A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit
- Matematikából, magyarból, történelemből, valamint egy idegen nyelvből ugyanaz a tananyagtartalom, ugyanolyan óraszámban, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás, három tárgyból előrehozott érettségi lehetőséggel
- a nyelvvizsga megszerzésére a lehetőség adott, hiszen ugyanolyan összóraszámban történik a nyelvtanulás, mint a gimnáziumban, de itt egy nyelvből
- nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga lesz az ötödik érettségi tantárgy
- a technikusi vizsga emelt szintű érettségi tantárgynak számít
- Az 5 év elvégzése után egyszerre kap érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet.
- Ösztöndíj
A JELENTKEZÉS MÓDJA:
Iskolánkba jelentkezési lapon kell jelentkezni. A középiskolai jelentkezést az általános iskolák intézik a KIFIR rendszeren keresztül, szorosan együttműködve a szülőkkel. A külföldről jelentkezők tájékoztatására a www.oktatas.hu oldal közöl minden évben részletes útmutatást.
SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK (SNI),
BEILLESZKEDÉSI, TANULÁSI, MAGATARTÁSI NEHÉZSÉG (BTMN)
Amennyiben a tanuló sajátos nevelési igényű vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzd, azt a felvételi lapon fel kell tűntetni a megjegyzés rovatban! A felvételi kérelemhez csatolni kell a szakértői bizottság érvényes (3 évnél nem régebbi) szakvéleményét! Ezek elmaradása a felvételi eljárás sikertelenségét okozhatja! Fel kell tűntetni a jelentkezési lap megjegyzés rovatában azt is, ha a tanuló fel van mentve valamely tantárgyból a minősítés és az értékelés alól.
Az iskolánk által meghirdetett tanulmányi területekre hallási fogyatékos (nagyothalló), egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdő, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók is jelentkezhetnek.
Az intézmény a felvételi kérelem elbírálása során minden egyes esetben megvizsgálja a szakértői bizottság érvényes szakvéleményében foglaltakat, hogy tisztázza a gyermek képzése beilleszthető-e az iskolában folyó szakképzés speciális kereti közé, illetve a jelentkező egyedi problémája lehetővé teszi-e választott szakma elsajátítását, s mindezek függvényében dönt a felvétel vagy az elutasítás mellett.
IDEGEN NYELV
A felvételi lapon legyenek szívesek egyértelműen megjelölni, hogy sikeres felvételi esetén a jelentkező a német vagy az angol nyelvet szeretné tanulni iskolánkban. Ha mindkettőt megjelölik a jelentkezési lapon, akkor automatikusan a sorrendben elsőnek megjelöltet tekintjük választott nyelvnek.
A vizsgázó teljesítményének mérése:
Orvosi alkalmasság és megfelelő tanulmányi eredmény.
A tanulókat a hozott pontok alapján rangsoroljuk (max. 80 pont).
FELVÉTELI VIZSGA NINCS.
Bekerülés feltételei technikumban:
A tanulókat a hozott pontok (maximum 80 pont) összesítése alapján rangsoroljuk. Technikumi képzéseink esetén 40hozott pont alatt nem veszünk fel tanulót. A felvételhez egészségügyi orvosi vizsgálat szükséges, melyet iskolánkban végzünk el. Ennek időpontjáról a felvételi lapok elbírálását követően intézményünk levélben értesítést küld.
Hozott pont:
Az általános iskola 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi, az alábbi táblázatban felsorolt osztályzatait összeadjuk (maximum 80 pont). Minden érdemjegy az értékével megegyező felvételi pontszámot ér.
A maximum 80 hozott pont számítása
7. osztály év végi jegy alapján szerezhető maximum pont | 8. osztály félévi jegy alapján szerezhető maximum pont | |
Magyar nyelv | 5 | 5 |
Irodalom | 5 | 5 |
Matematika | 5 | 5 |
Történelem | 5 | 5 |
Idegen nyelv | 5 | 5 |
Informatika | 5 | 5 |
Biológia | 5 | 5 |
Kémia | 5 | 5 |
Lehetséges maximum | 40 pont | 40 pont |
Az SNI-s tanulók felvételi pontszámítása:
Ha a tanuló érvényes szakértői vélemény alapján mentesül a felvételi tárgy értékelése és minősítése alól, és ezért nem rendelkezik osztályzattal, akkor méltányos elbírálásban részesíthető oly módon, hogy más kötelező érettségi tantárgy eredményének kétszerese kerül beszámításra. Ebben az esetben a jelentkező számára a legtöbb pontot hozó érettségi tantárgy eredményét számítjuk be kétszeresen. Pontazonosság esetén a 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi magyar nyelv, magyar irodalom, matematika tantárgyak jegyeinek összevetése alapján rangsorolunk.
SZAKMALEÍRÁSOK
MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUS
Mezőgazdaság ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Állattenyésztő szakmairány, Növénytermesztő szakmairány.
A mezőgazdasági technikus a növénytermesztési, állattenyésztési, az azokhoz kapcsolódó műszaki, gazdálkodási szakterületen önálló feladatokat végez, és végeztet, munkacsoportokat irányít. A végzett szakemberek képesek a növénytermesztés és állattenyésztés terén a korszerű agronómiai és technikai eljárások alkalmazásával a piac igényeinek megfelelő minőségi termékek gazdaságos előállítására, valamint a termelés menedzselésére.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Általános mezőgazdasági munkákhoz való affinitás. Csoportmunka keretében vezetői képességek megléte, gyors és hatékony döntések meghozatala, a modern technológiák megismerésének, alkalmazásának képessége.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- mezőgazdasági vállalkozásban alkalmazottként technikusi tevékenységet folytat;
- piackutatáson alapulóan megtervezi, elindítja vállalkozását;
- anyagbeszerzési, készletezési és értékesítési tevékenységet folytat;
- beállítja, ellenőrizi, karbantartja és üzemelteti a mezőgazdaságban alkalmazott erő- és munkagépeket, kezeli a precíziós gazdálkodást segítő elektronikai berendezéseket;
- a fontosabb gazdasági állatfajok tartási, takarmányozási, tenyésztési feladatait elvégzi;
- a fontosabb zöldség- és gyümölcsfajok, szőlő kiskerti termesztését elvégzi;
- környezetkímélő termelési technológiákat alkalmaz;
- a mezőgazdasági termelés tervezését, szervezését elvégzi;
- mezőgazdasági termelési feladatokat ellátó személyek, csoportok irányítását végzi.
Azon fiatalok részére ajánlott, akik a modern nagyüzemi mezőgazdaságban használatos új technológiák, elvárások és irányvonalak megismerése után vezető pozícióban szeretnének hozzájárulni a mezőgazdasági termelés minőségi irányításához.
SÜTŐ- ÉS CUKRÁSZIPARI TECHNIKUS
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A sütő- és cukrászipari technikus képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel is. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
- cukrászati késztermékeket készít;
- diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket készít;
- sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
- termeléstervezési és szervezési feladatokat végez;
- minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
- minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végez, a készter- mékeket ellenőrzi és minősíti;
- a technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
- a termékgyártás víz- és energiagazdálkodását megszervezi;
- a melléktermékeket, hulladékokat kezeli, esetleg hasznosítja.
Ajánlott minden fiatal számára, akik szeretik a szervezést, a gépeket, érdeklik az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú végzettséget szeretnének szerezni.
TEJIPARI TECHNIKUS
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A tejipari technológiák irányítása nagyon összetett ismereteket igényel. A tejipari technikus tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek (pl. Túró Rudi). A tejipari technikus feladata a középszintű termelés vezetése kis- és nagyüzemekben vagy laboratóriumokban. Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági elvek, a minőségirányítási, a tűz-, munka-, környezetvédelmi és higiéniai előírások figyelembevételével. Részt vesz az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a tárolási és csomagolási munkákban.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Pontosság, megbízhatóság, színlátás, ízérzékelés, kommunikációs képességek, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- tejtermékeket önállóan állít elő;
- átveszi és elsődlegesen kezeli a tejipari alapanyagokat;
- natúr és ízesített tejkészítményeket, savanyú tejtermékeket gyárt;
- vajat és vajkészítményeket állít elő;
- különböző típusú sajtokat és túrót gyárt;
- előállít tartós és tartósított tejkészítményeket;
- feldolgozza a tejipari melléktermékeket;
- minősíti a tejtermékeket;
- középszintű vezetői feladatokat lát el;
- részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
- különböző tej és tejtermékeket állíttat elő a beosztottjaival.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a gépeket, az irányítást, a szervezést. Azoknak, akiket érdekel, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.
Szakképző iskola (3 év)
ISKOLÁNKBAN OKTATOTT KÉPZÉSEK KÓDJAI
Minden választható szakmához tartozik egy kódszám, ezt nevezzük a „tanulmányi terület kódszámának”. A jelentkezési lapon a választott szakma (tanulmányi terület) kódjaként az alábbi felsorolásból a „KÓD” alatt található piros számot kell megadni.
Egyes szakmáknál az szabályozás megad választható szakmairányt, ezt a tanulók választják majd a képzés folyamán.
ÁGAZAT: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET (17)
KÓD | |
0001 GAZDA (Szakmaszám: 408111704) | |
Választható szakmairányai: Állattenyésztő | |
Növénytermesztő | |
Lovász |
KÓD |
0002 KERTÉSZ (Szakmaszám: 408121705) |
ÁGAZAT: ÉLELMISZERIPAR (05)
KÓD |
0003 HENTES ÉS HÚSKÉSZÍTMÉNY-KÉSZÍTŐ (Szakmaszám: 407210508) |
KÓD |
0004 PÉK (Szakmaszám: 407210511) |
KÓD |
0005 PÉK-CUKRÁSZ (Szakmaszám: 407210512) |
KÓD |
0006 TEJTERMÉKKÉSZÍTŐ (Szakmaszám: 407210518) |
Szakképző iskolai képzés újdonsága, előnyei:
- mesterképzés folyik
➢ 3 éves
- az első év ágazati ismereteket adó oktatás
- évfolyam után még a technikummal átjárható rendszer
- ösztöndíj
- évfolyam után történik a szakmaválasztás
- és 11. évfolyam szakmai képzés duális keretek között zajlik
az ösztöndíjat a szakképzési munkaszerződés váltja fel
Duális képzés = a képzés helyszíne elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál lesz, ahol a szakma elsajátítása történik.
A JELENTKEZÉS MÓDJA:
Iskolánkba jelentkezési lapon kell jelentkezni. A középiskolai jelentkezést az általános iskolák intézik a KIFIR rendszeren keresztül, szorosan együttműködve a szülőkkel. A külföldről jelentkezők tájékoztatására a www.oktatas.hu oldal közöl minden évben részletes útmutatást.
SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK (SNI),
BEILLESZKEDÉSI, TANULÁSI, MAGATARTÁSI NEHÉZSÉG (BTMN)
Amennyiben a tanuló sajátos nevelési igényű vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzd, azt a felvételi lapon fel kell tűntetni a megjegyzés rovatban! A felvételi kérelemhez csatolni kell a szakértői bizottság érvényes (3 évnél nem régebbi) szakvéleményét! Ezek elmaradása a felvételi eljárás sikertelenségét okozhatja! Fel kell tűntetni a jelentkezési lap megjegyzés rovatában azt is, ha a tanuló fel van mentve valamely tantárgyból a minősítés és az értékelés alól.
Az iskolánk által meghirdetett tanulmányi területekre hallási fogyatékos (nagyothalló), egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdő, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók is jelentkezhetnek.
Az intézmény a felvételi kérelem elbírálása során minden egyes esetben megvizsgálja a szakértői bizottság érvényes szakvéleményében foglaltakat, hogy tisztázza a gyermek képzése beilleszthető-e az iskolában folyó szakképzés speciális kereti közé, illetve a jelentkező egyedi problémája lehetővé teszi-e választott szakma elsajátítását, s mindezek függvényében dönt a felvétel vagy az elutasítás mellett.
IDEGEN NYELV
A felvételi lapon legyenek szívesek egyértelműen megjelölni, hogy sikeres felvételi esetén a jelentkező a német vagy az angol nyelvet szeretné tanulni iskolánkban. Ha mindkettőt megjelölik a jelentkezési lapon, akkor automatikusan a sorrendben elsőnek megjelöltet tekintjük választott nyelvnek.
A vizsgázó teljesítményének mérése:
Orvosi alkalmasság és megfelelő tanulmányi eredmény.
A tanulókat a hozott pontok alapján rangsoroljuk (max. 80 pont).
FELVÉTELI VIZSGA NINCS.
Bekerülés feltételei szakképző iskolában:
A tanulókat a hozott pontok (maximum 80 pont) összesítése alapján rangsoroljuk. A felvételhez egészségügyi orvosi vizsgálat szükséges, melyet iskolánkban végzünk el. Ennek időpontjáról a felvételi lapok elbírálását követően intézményünk levélben értesítést küld.
Hozott pont:
Az általános iskola 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi, az alábbi táblázatban felsorolt osztályzatait összeadjuk (maximum 80 pont). Minden érdemjegy az értékével megegyező felvételi pontszámot ér.
A maximum 80 hozott pont számítása
7. osztály év végi jegy alapján szerezhető maximum pont | 8. osztály félévi jegy alapján szerezhető maximum pont | |
Magyar nyelv | 5 | 5 |
Irodalom | 5 | 5 |
Matematika | 5 | 5 |
Történelem | 5 | 5 |
Idegen nyelv | 5 | 5 |
Informatika | 5 | 5 |
Biológia | 5 | 5 |
Kémia | 5 | 5 |
Lehetséges maximum | 40 pont | 40 pont |
Az SNI-s tanulók felvételi pontszámítása:
Ha a tanuló érvényes szakértői vélemény alapján mentesül a felvételi tárgy értékelése és minősítése alól, és ezért nem rendelkezik osztályzattal, akkor méltányos elbírálásban részesíthető oly módon, hogy más kötelező érettségi tantárgy eredményének kétszerese kerül beszámításra. Ebben az esetben a jelentkező számára a legtöbb pontot hozó érettségi tantárgy eredményét számítjuk be kétszeresen. Pontazonosság esetén a 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi magyar nyelv, magyar irodalom, matematika tantárgyak jegyeinek összevetése alapján rangsorolunk.
SZAKMALEÍRÁSOK
GAZDA
Mezőgazdaság ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Állattenyésztő szakmairány, Növénytermesztő szakmairány, Lovász szakmairány.
A gazda általános mezőgazdasági szakismerettel, a mezőgazdasági munkák végzéséhez szükséges elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültséggel, vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel is rendelkező mezőgazdasági szakember, aki a mezőgazdasági termelési munkákat gazdaságos, környezetkímélő technológiákkal képes elvégezni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Általános mezőgazdasági munkákhoz való affinitás, önálló munkavégzés, a természet és az állatok szeretete, jó állóképesség, gyors döntések meghozatalának képessége.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- talaj-előkészítést, vetést végez;
- a talaj termőképességének fenntartásával kapcsolatos feladatokat ellátja;
- növényápolást végez;
- élelmezési célra termesztett növényt betakarítja, tárolja;
- takarmánynövényt betakarítja, tartósítja, tárolja;
- gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztési alapfeladatokat ellát;
- tartástechnológiai feladatokat végrehajt;
- állatot takarmányoz, szaporít;
- állatjólléti és -higiéniai feladatokat végrehajt;
- mezőgazdasági gépet karbantart, üzemeltet, valamint kezeli a precíziós gazdálkodást segítő elektronikai berendezéseket;
- épületet, építményt karbantart, egyszerű javítást végez;
- környezet-, tűz- és munkavédelmi előírásokat betart és betartat;
- vállalkozási, szervezési és ügyviteli tevékenységet végez;
- önálló agrárgazdasági vállalkozást működtet.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret a szabadban dolgozni, szereti az állatokat, a természetet. A modern családi gazdaságok fő munkaereje a gazda, aki tudásával, hozzáállásával működteti és irányítja a saját gazdaságát, vagy ötleteivel, tanácsaival munkaerőként vesz részt a gazdaságok életében.
KERTÉSZ
Mezőgazdaság ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A kertész szakma széleskörű ismereteket nyújt. A kertész feladata a szőlőtermesztés, a gyümölcstermesztés, zöldség-, gyógynövény- és dísznövénytermesztés, valamint a kertek építése és gondozása.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
A természet szeretete, állóképesség, jó fizikum, kézügyesség és csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- gyümölcsöskert kertészeti feladatait irányítás mellett ellátja;
- szőlőskert kertészeti feladatait irányítás mellett ellátja;
- zöldségkert kertészeti feladatait irányítás mellett ellátja;
- gyógynövény kert kertészeti feladatait irányítás mellett ellátja;
- díszkert kertészeti feladatait irányítás mellett ellátja;
- parkfenntartási feladatokat irányítás mellett ellátja;
- parképítési feladatokat irányítás mellett ellátja.
Ajánlott minden fiatal számára, akit vonz a természet, szereti a növényeket, szeret alkotni.
HENTES ÉS HÚSKÉSZÍTMÉNY-KÉSZÍTŐ
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma. A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hentes készíti a húskészítményeket is, ilyenek pl. kolbászok, felvágottak, szalámik, virslik stb. A hentes és húskészítmény készítő szaktudásával a húsok és hústartalmú élelmiszerek biztonságosan jutnak a fogyasztókhoz. A hentes nem csak feldolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a vásárlóit.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, megbízhatóság, ízérzékelés, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- átveszi a munkaterületet;
- felméri, előkészíti a szükséges anyagokat, eszközöket;
- elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végez;
- darabolást, csontozást végez;
- másodlagos feldolgozást végez;
- félkész- és késztermékeket készít;
- hőkezelt húskészítményeket gyárt;
- sózott, pácolt húskészítményeket gyárt;
- befejező műveleteket végez;
- gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet;
- alapméréseket végez.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények összeállítása, elkészítése, és szeret emberekkel foglalkozni.
PÉK
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszönhetően kerülhet a boltok polcaira a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termékeket. A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben. A pék szakma megbecsülése folyamatosan emelkedik, ezért nagy szükség van jól képzett pékekre.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, ügyes mozgás, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- átvételi és raktározási feladatokat végez;
- előkészítő műveleteket végez;
- nyersanyagot, készterméket vizsgál, gyártásközi ellenőrzést végez;
- eszközöket használ, gépeket és berendezéseket kezel;
- befejező műveleteket végez;
- tésztát készít;
- tölteléket készít;
- feldolgozza a tésztát;
- tésztát keleszt;
- tésztát süt;
- készterméket kezel, csomagol;
- mézeskalácsot készít és díszít;
- adminisztrációs munkát végez.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, érdeklődik az élelmiszerek előállítása iránt, szeretne olyan termékeket alkotni, amelyekre a fogyasztóknak naponta alapvető élelmiszerként szüksége van.
PÉK-CUKRÁSZ
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászok is készítenek péktermékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
- cukrászati félkésztermékeket készít;
- cukrászati késztermékeket készít;
- díszítő műveleteket végez,
- fagylaltot, parfét készít;
- pohárkrémet készít;
- sütőipari nyersanyagokat előkészít;
- péksüteményeket és finom pékárukat készít;
- célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
- sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
- minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
- minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
- a technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
- gondoskodik a melléktermékek felhasználásáról;
- vállalkozást indít, működtet.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekelnek az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.
TEJTERMÉKKÉSZÍTŐ
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A tej és tejtermékek táplálkozásunk alapvető részét alkotják, értékes tápanyagokat tartalmaznak. Jól ismerjük a mondást, hogy a tej élet, erő és egészség. A tej feldolgozása során készülnek a sajtok, joghurtok, kefírek, túrók, tejszínek, tejitalok, reggeli italok, tejdesszertek stb.
A tejipari technológiák irányítása nagyon összetett ismereteket igényel. A jól képzett tejtermékkészítő tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek (pl. Túró Rudi), és hosszan megőrzi a minőségét a tej.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, megbízhatóság, elkötelezettség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi a tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését;
- megvalósítja a pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit;
- vaj- és vajkészítményeket gyárt;
- natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat készít különböző állatok tejének felhasználásával;
- az alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja, előkészíti;
- túrót gyárt különböző állatok tejének felhasználásával.
Ajánlott minden fiatal számára, aki úgy tekint a tejre, mint az egyik legfontosabb élelmiszerre, és érdekli, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.
Tanórán kívüli tevékenység
Iskolánkban természetbúvár, színjátszó-kör, lovas szakkörök, dekorációs szakkör valamint felzárkóztatók és emelt szintű érettségire felkészítő foglalkozások működnek. A sportolás feltételeit nagyméretű füves labdarúgó pálya, 3 kispálya, tornaterem, tornaszoba, kondi terem biztosítja. Iskolánk rendszeresen indul a városi fiú/lány kézilabda és foci bajnokságokban.
Kollégiumi elhelyezés: minden jogos igénylő részére diákotthoni elhelyezést biztosítunk.
Figyelem! Ez a tájékoztató a 2020. október 20-án hatályos jogszabályok és a fenntartói állásfoglalás alapján készült. Amennyiben későbbiekben újabb jogszabályi változások a 2021/2022-es tanévre vonatkozóan bármiféle változást hoznának, akkor a tájékoztatóban foglaltak annak megfelelően módosulhatnak.
Kisalföldi ASzC Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
9028 Győr, Régi Veszprémi út 1-3.
Tel/fax: 96/427-522
OM azonosító: 030728/007
E-mail: titkarsag@veresp-gyor.sulinet.hu