Július elsejével megalakultak az agrárszakképzési centrumok. Az új oktatási egység az Agrárminisztériumhoz tartozó intézményekből formálódik. Összesen öt ilyen központot hoztak létre, közöttük a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrummal, amelynek a székhelye Sopronban lesz.

A központokat a 2019-ben megjelent szakképzésről szóló törvény értelmében hozták létre. Ez ugyanis előírja, hogy a szakképzéssel foglalkozó intézményeknek centrummá kell szerveződniük – mondta el a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója Mozaik című műsorunkban.

– Az Agrárminisztérium döntésének megfelelően 5 centrumba szervezték ezt a 61 feladatellátási helyet az ország területén – osztotta meg velünk Hoczek László. – Így alakult meg a soproni székhelyű Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum is. Ez a központ Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyéket foglalja magában. Ezen a területen 12 olyan intézmény található, amelyek a centrum égisze alatt működnek tovább – fejtette ki.

Az érintett intézmények technikumok és szakképző iskolák. Ez megfelel annak az általános elvnek, amelyet valamennyi képzés vonatkozásában megvalósítanak. Ennek értelmében az 5 éves képzés a technikumhoz kapcsolódik. Ez egy magasabb színvonalú érettségit adó oktatási forma, amely lehetővé teszi a főiskolai, vagy egyetemi továbbtanulást a diákok számára. Emellett választhatják a fiatalok a hagyományos 3 éves szakképzési formát is.

Az Agrárszakképzési Centrum létrehozása nem jelenti az intézmények önállóságának megnyirbálását. A centrumok az összefogást megtestesítve számos esetben segíthetnek a társult intézményeknek, így a pályázatokban is rugalmasabban, valamint hatékonyabban tudnak részt venni.

– Végre az iskoláknak azzal kell foglalkozniuk, ami a feladatuk: a szakképzéssel – szögezte le a főigazgató. – Ebben olyan szakmai és partneri programokat, valamint képzési formákat kell találnia az intézmény vezetőségének, amelyek megfelelnek a szakképzés igényrendszerének. Hatalmas könnyítés számukra, hogy a centrum átveszi a gazdálkodással kapcsolatos feladatokat. Ez azért is fontos, mert nem biztos, hogy minden intézmény egyformán tudja a maga gazdasági erejét érvényesíteni a méretéből adódóan – világított rá.

A nagyobb távolságok dacára is rendszeresen értekeznek az Agrárszakképzési Centrumok az oktatási intézményekkel, mivel online és személyes találkozókra is lehetőségük lesz.

(sopronmedia.hu)

Pin It on Pinterest

Megszakítás