A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Eötvös József Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium mezőgazdasági-gépész diákjainak keze által színvonalas alkotások díszítik az intézmény felső szinti auláját. A diákok és az iskolába látogatók egyaránt megcsodálhatják szünetekben, vagy látogatásukkor az intézmény vitrinjeiben tárolt mezőgazdasági gépmaketteket. Ezek egy része régebben is látható volt már az iskola Facebook oldalán (https://www.facebook.com/eotvosseregelyes/). A gépmakettek folyamatosan megtekinthetők, számuk pedig az idő haladtával egyre gyarapodik. Lelkes fiataljaink jelenleg is dolgoznak néhány maketten.

Mezőgazdaság és gépmakettek a 21. században?

Felmerülhet a kérdés, hogy napjainkban honnan származik ez a lelkesedés a makettek iránt? A kérdés jogos, hisz a fiatalok sokszor fel sem néznek telefonjaik bűvöletéből. Eredetileg itt sem volt ez másképp, habár a gyerekek mezőgazdaság iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a népszerű Farming Simulator bűvölte el őket. Viszont az említett alkalmazás nem vizsgatárgy ellentétben például a mezőgazdasági szakmai számításokkal, mezőgazdasági ismeretekkel, így néhány lelkes, de kevésbé szorgos mezőgazdasági gépész diákban felmerült az ötlet, hogy bizony javítani kellene azon a megbicsaklott átlagon. Az ötlet jó, a megvalósítás problémás. Hisz ki akar szorgalmi kiselőadást csinálni a kukoricáról vagy az almos istállótrágyáról? Viszont a tettvágy és a rajongás adott volt, csak egy ötlet hibádzott.

Ezen a ponton került elő iskolánk majdnem elfeledett szokása, új formában. Ugyanis intézményünk régi tanulói is készítettek rengeteg mezőgazdasági munka-, és erőgépmakettet, habár nekik ez még nem szorgalmi feladat volt. Így született hát meg az első néhány makett. El is nyerték tanáraik tetszését, a feladat jutalmazásra is került. Viszont ami fontosabb, az ihletés megtörtént, a diákok elmélázva nézegették az első pár példányt. Innentől körülbelül 1-2 hónaponként újabb darabbal bővül a gyűjtemény. Volt, akit a digitális oktatás hányattatásai sem kedvetlenítettek el a makettezéstől, a bezártság hónapjai alatt is alkotott. Így az új tanévet egy mozgatható, felhajtható részekkel szerelt vontatott V elrendezésű, rögtörő hengeres tárcsával kezdtük, de már készül egy lazító is.

De miből készülnek?

A makettek anyaga elsősorban valamilyen fém, főleg vas. Ebből adódóan tanulóink kiválóan kamatoztathatják kétkezi tapasztalataikat a fém megmunkálás terén. Az alkalmazott módszerek közt az egyszerű hajlítástól kezdve a vasfűrészelésen, flexelésen, fúráson át egészen a hegesztésig sok minden megtalálható. Ezen fogások jó részét kiváló gyakorlati oktatóiktól tanulhatták el. Egyéb anyagok is előfordulnak a repertoárban, ilyen például a fa, papírmasé vagy épp az expandált polisztirol.

Mégis milyen makettek?

Formát öltött a mezőgazdaság iránti rajongás, avagy gépmakettek Seregélyesen

Mezőgazdasági gépmakettek a #seregszaksuli vitrinjében

A szorgalmi feladatok kezdetén mindössze annyi volt a megkötés, hogy a tanulók munka-, vagy erőgép makettet készítsenek, hisz bármennyire szeretnénk is Batmobilt vagy Millenium Falcont látni az aulában, ez nem igazán illik az iskola profiljába. Viszont ebből nem is volt gond, hisz diákjaink többnyire jobban ismerik és szeretik egy-egy traktorgyártó összes modelljét, mint a fent említett járművek eredetének bármelyikét.

A makettek méretaránya tetszőleges, a készítőre van bízva. Elsősorban a készítő által használt vagy éppen elérhető anyagok határozzák meg.

A makettek közt találunk mezőgazdasági munka-, és erőgépeket egyaránt. Előbbiek közül külön figyelmet érdemel a már említett vontatott tárcsa, de szép munka a simító, műtrágyaszóró, különböző pótkocsik és ekék is. Ezek anyaga főként lemez, betonvas, alátétek, drótok, zártszelvények, csavarok, csapágyak. A készítők minden esetben ügyelnek a gondos felületkezelésre is a számukra kedves színű festékkel.

Található a gyűjteményben két Rába traktor is, ezek különlegessége a realisztikus kidolgozáson kívül, a rendhagyó anyagválasztás. Ezek nem fémből, hanem expandált polisztirolból, alumíniumlemezből, ragasztóból, műanyagból, papírból készültek. A kis Rába motorházteteje fel is nyitható!

A tanév elején nagy meglepetés volt a vontatott tárcsán kívül az MTZ 82-es gépmakett, amely szinte teljes egészében vasból készült és tárcsa is tartozik hozzá.

Több mezőgazdasági gépmakett is készült a vitrinben kiállítottak mellett, ezek az osztálytermek némelyikében kerültek kiállításra. Ezek kivitele és megmunkálása sajnos elmarad a tökéletestől, de természetesen a szándék és a munka dicséretes. Ezen maketteknél megbeszéltük, hogy min lehetne még finomítani, miképp törekedhetne a diák még jobban a precizitásra, amire majd a munkája során is szüksége lesz.

Reméljük, hogy sikerült egy szép hagyományt felélesztenünk/teremtenünk, amit a jövőben legalább olyan lelkesen ápolnak majd leendő tanulóink, mint a mostaniak!

Seregélyes, 2020. október 12.

Balogh Ádám

(Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

Címke: Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás