Sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztése és annak feltételeinek biztosítása iskolánkbanMindenkinek meg kell adni a lehetőséget!

Ezt az elvet valljuk mi is iskolánkban, a Kisalföldi ASzC Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikumban. Sajátos nevelési igényű tanulóink, akik nem rendelkeznek értelmi fogyatékossággal, igen nagy létszámban szereznek bizonyítványt iskolánk bármely szakmájában. Hogy ez megvalósulhasson, különös figyelmet szentelünk ezen gyerekeknek, éppen ezért a fejlesztéseket kiscsoportos foglalkozások keretében tartjuk gyógypedagógus segítségével.

Sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztése 

A szakértői bizottságok véleménye alapján tantárgyi felmentésben részesülhetnek egyes tanulók, akik többsége matematikából, idegen nyelvből és helyesírás tantárgyrészből felmentettek. Ezek alapján órarendi órák keretein belül járnak fejlesztő órákra tanulóink. 

A fejlesztő órákon tanév elején a szocializáció, a beszéd fejlesztése, önbizalom növelése, csapatszellem kialakítása és egymás elfogadása a legfőbb cél.   

A tanév során elsődleges szempont a tantárgyi segítségnyújtás, dolgozatokra, felelésekre való felkészülés. Matematikából felmentett sajátos nevelési igényű tanulók matematikai szinten tartása folyik, mivel a szakmai vizsgán elengedhetetlen a szakami számításos feladatok elvégzése. Idegen nyelvből és helyesírásból felmentett diákoknál helyesírás, szövegértés, logikai gondolkodás, tanulási módszerek elsajátítása a legfőbb cél.  

Természetesen a tantárgyi fejlesztések mellett legfőbb célunk a lelki egészség kialakítása, a pszichológiai fejlődés nyomonkövetése és segítése. 

Diákjaink eredményein nagy mértékben észlelhető a fejlődés. Mindez összefügg a kollégákkal való folyamatos kapcsolattartással és a szülők bevonásával.  

A fejlesztés feltételeinek biztosítása iskolánkban 

A fejlesztésekhez elengedhetetlen egy otthonos, jó hangulatú tér, ahol a foglalkozások zajlanak. Az idei évben új helyet kapott a fejlesztő helyiség, mely a legkönnyebben megközelíthető helyen, a főépület félemeletén áll rendelkezésére a diákoknak, ahol nyugodt és modern környezetben tanulhatnak, fejlődhetnek. 

Természetesen folyamatosan új terveink és céljaink vannak, így szeretnénk még hangulatosabbá tenni a fejlesztő szobát. Egy kényelmes kanapé, illetve babzsákfotelek beszerzését is tervezzük a jövőben.  

Készítette: Horváth Szilvia fejlesztő pedagógus

Képgaléria: https://www.facebook.com/1486277144956249/photos/a.1486301151620515/2644517265798892/

(Kisalföldi ASzC Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

Címke: Kisalföldi ASzC Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás