Digitális oktatás, online versenyzésA 2020-as év minden tekintetben rendhagyó volt. A tavasz számunkra mindig a zsongást jelentette, nemcsak a természet ébredése miatt, de a szakmai versenyek időszaka is ekkor van. Sajnos a járványügyi helyzet miatt a legtöbb verseny elmaradt, vagy bizonytalan időre felfüggesztésre került. Így volt ez a szekszárdi Csapó Dániel Emlékversennyel is, ahol tanítványaink évről-évre megmérettetik tudásukat. A versenyre elkészített szakmai dolgozatokat elküldtük, de a szóbeli fordulóra, a kiselőadások megtartására már nem volt lehetőségünk. Jelenleg a verseny online módon megszervezésre kerülő fordulójára készülünk. Tanulóink kiselőadásaikat videóra vesszük, amit a zsűrihez a youtube segítségével, egy link megosztásával juttatunk el. Érdekes, színes témákkal foglalkoztak a tehetséggondozásban résztvevő diákjaink

Ács Csaba 12. c osztályos gépésztechnikus tanulónk témája a robotok voltak. Olyan szerkezeteket készített és programozott be, amely modellezi a szénabetakarítás gépeit. Természetesen minden automata módon működik: az önjáró traktor, a körszike pengéivel működő kasza, az ujjas rendterítő, és a sort a bálázó zárja. Talán rövidesen a gyakorlatban is hasonló, modern munkagépekkel találkozhatunk.

Az innovációk mellett kiemelten fontosnak tartjuk az értékek megőrzését.  10.c-s tanítványunk, Ávár Márton kedvelt elfoglaltsága a lovaival való munkavégzés. Kollégiumból hazatérve első útja 4 lovához vezet. Hétvégén segítségükkel szánt, boronál, vet, vagy kaszál. Előadásában elemzi azt, hogy milyen előnyei vannak a lóval való munkavégzésnek, illetve hol és milyen módon látja alkalmazásuk realitását a jövőben.

Labritz Bálint érettségi előtt álló gépészünk jeles tanulmányi eredménye mellett a tehetséggondozás területén is szép eredményeket ért már el. A tavalyelőtti versenydolgozatát folytatta, mely a mikroalgák burgonyanövényre gyakorolt hatásaival foglalkozott. A kísérlet során négy burgonyafajtát tesztelt, melyekre két alkalommal levéltrágyaként juttatta ki a mikroalga megfelelő koncentrációjú oldatát.

A kísérlet méréseit értékelve pozitív eredmény hozott a mikroalgás kezelés a burgonyanövény zöldtömegére, illetve termésátlagára.

A beltartalmi értékek közül a burgonyagumó keményítőtartalmára is kedvezően hatott a mikroalgás kezelés.

Tarr László Zoltán és Török Bálint gépészeink együtt állítottak be egy hidegfóliás kísérletet iskolánk kertészetében. Ők az alternatív növénytermesztési módszerek közül a talajtakarásos technológiát, vagyis a mulcsozást választották vizsgálódásukként. Mulcsanyagként szecskázott szalmát használtak talajtakarásként. Mérték a talaj nedvességtartalmát, talajhőmérsékletét, kémhatását, illetve a talaj szervesanyagtartalmát mulcsozott és mulcsozatlan körülmények között.

Izgalommal vágunk neki ennek a számunkra is újszerű feladatnak, egy online versenyben való részvételnek. 

Husz Annamária, Fazekasné Marton Mónika
felkészítőtanárok

Címke: Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás