A jövő digitális, tanulj meg benne élni! 3D nyomtató az Entz iskolábanA Digitális Jólét Program keretében a Kisalföldi ASzC Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium iskola tanulói 2 napon át ismerkedhettek a 3D nyomtatási technikával. A programsorozatnak ez az egyik része. A másik részben a hozzánk járó gyerekek szüleinek fogunk lehetőséget biztosítani egy ingyenes informatikai képzésre.

„Másképpen gondolkodunk a digitalizációról a koronavírus-járvány kezdete óta, s a digitális eszközök kiemelt figyelmet kaptak a gazdaság, az oktatás és a munkavégzés területén is – mondta Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője a Networkshop 2020 konferenciát megnyitó beszédében.”(Digitális Jólét Program 2020.09.04.) 

Ennek megfelelően másképpen gondolkodunk mi is a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban.  

DJP-vel a 10. V osztályunk két diákjának szülei révén kerültünk kapcsolatba.  

A program keretében tanulóink megismerkedhettek a 3D nyomtatás alapjaival, láthatták a nyomtatót munka közben, és maguk is készíthettek mintadarabokat, valamint ízelítőt kaptak abból is, hogy milyen felhasználási területei vannak a jelenben, és a jövőben a ma még forradalminak számító technológiának. 

A gyerekek kis csoportokban, előre egyeztetett beosztás alapján nézhették meg a 3D nyomtató működésétA gép a rövid előadás közben is folyamatosan működött. Láthattuk, hogy a rétegekből felépített tárgyak elkészítése több időt vesz igénybe, mint a már jól ismert papírlapos nyomtatás. A 3D nyomtatási techikával készülő elemek  általában környezetbarát műanyagból készülnek, de a nálunk bemutatott 3D nyomtató komolyabb fejlesztésű társai akár házak, vagy állati szervek nyomtatására is alkalmasak.   Elképesztő például arról hallani, hogy 3D nyomtatóval készült már pl. olyan állati szív, amely néhány percig tökéletesen funkcionált. 

A nálunk készült darabok csupán környezetbarát műanyagból készült állatfigurák voltak, de szabad szemmel látni egy ilyen nyomtató működését, ma még mindenképpen csodaszámban megy. 

Tanulóink érdeklődőek voltak. Közösen latolgattuk a felhasználási lehetőségeket, s képzeltük el, hogy vajon hogyan hat majd a 3D nyomtatási technológia széleskörű felhasználása a mezőgazdaságra. Az előadók szívesen válaszoltak az elhangzott kérdésekre, és örömmel vették, hogy a fiatalok fantáziája beindult. 

A DPJ másik eleme a szülőknek nyújt támogatás. Ennek keretében az érdeklődők ingyenes képzésen vehetnek majd részt, ahol alapfokú informatikai ismereteket sajátíthatnak el.  

Örülünk, hogy lehetőségünk volt betekintést nyerni ebbe a programba, és bízunk abban, hogy hosszabb távon is sikerül majd együtt működnünk. Részünkről elindult a propaganda, reményeink szerint sokak érdeklődését felkeltettük a 3D nyomtatási technológia iránt, valamint sok szülő él majd az ingyenes  tanulási lehetőséggel, és bővíti tudását, hiszen, mint a címben is említettük: a jövő digitális. 

Köszönet a szervezésért 10. V-s tanulók szüleinek, Pózsa Imrének, és Pózsáné Kocsis Ildikónak, valamint Nyuliné Aradi Kati néninek. 

A rendezvényen készült képek ITT tekinthetők meg. 

Címke: Kisalföldi ASzC Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás