Októberi virágsztárunk a krizantémEgy kertészetben, vagy a virágpiacon sétálva azonnal felismerjük a krizantémot, de vajon tudjuk e, hogy mennyi féle és fajta létezik ezekből a növényekből? Honnan származik, és hogyan tekintenek rá az egyes országokban? És azt, hogy egyéves, vagy évelő virágról van-e szó? Most mindenre választ kapunk a KASzC Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium cikkében. 

Október, november a krizantémok hónapja. Nemcsak tetszetős megjelenésének, de az időjárási sajátosságokhoz való alkalmazkodásával is nyerte el ezt a címet.  

A krizantémot Kínában már ősidők óta termesztik. Az ehető fajtáját gyógynövényként alkalmazták, a gyökerét és a levelét is fogyasztották. Japánban is régóta nagy népszerűségnek örvend, elsősorban a szintén ehető levelű tavaszi krizantém hódít. Nemcsak Ázsiában, de más kontinenseken is igen kedvelt kerti dísznövény. 

A krizantém a legtöbb európai országban a gyász és a kegyelet virága. Az USA-ban teljesen más hagyomány kötődik hozzá. Bármelyik évszakban ünnepi alkalmakkor szívesen ajándékozzák egymásnak az emberek, s némiképpen ezt a hagyományt már mi is átvettük. 

A krizantém rövidnappalos növény, ami azt jelenti, hogy a virágképződés a nappalok rövidülésének hatására történik meg. Egyes fajták esetében sötétítés is szükséges a halottak napjára történő  időzítéshez. Ez fekete fólia felhúzásával történik. A fólia alatt teljes sötétség van, így a növény estének éli meg ezt az időszakot. Már napnyugta előtt besötétítünk és csak napkelte után jóval húzzuk le a fóliát. A Nadapi úti kertészetünkben augusztus 18 és szeptember 10. között minden nap 16-órakor húzták fel a fóliát a növényekre és csak másnap reggel 8 órakor engedték le kertészeti dolgozóink, hogy tökéletes legyen az időzítés. 

Vajon egyéves, vagy évelő-e a krizantém? A helyes válasz az, hogy mindkettő lehet. A krizantémnak számtalan faja létezik, melynek nagyban eltér a télálló képessége is. Ha a kertünkbe kiültetett krizantémok között a következő évben látunk fiatal hajtásokat kibújni ott, ahol az előző évben még szépen virágzott, a krizantém minden kétséget kizáróan évelő. A szabadföldi, kerti krizantém virágai jellemzően kisebbek, mint az egyéves cserepes fajtáké. 

Az ősszel virágzó, évelő Chrysanthemum x morifolium, illetve az egyéves Chrysanthemum multicaule  a legelterjedtebb fajták. Vizsgáljuk meg a krizantém levelét, hogy megállapíthassuk, vajon a miénk melyik fajtához tartozik! Ebből a szempontból jellegzetesek a leveleik. Az egyéves fajták levelei vékonyabbak, hajlékonyabbak kevésbé fogazottak, mint az évelőké. Az évelők levelei szélesek és mélyen szeldeltek. 

Iskolánk Nadapi úti dísznövénytermesztő telepe idén is bővelkedik a szebbnél szebb krizantémokban. Tőzsér Viktória telepvezető, valamint kertészeti dolgozóink és diákjaink keze munkáját dicsérik a pompázatos növények. Tanboltunkban jelenleg az alábbi fajok közül lehet válogatni: 

Bokros fajták: BRANFOUNTAIN WHITE, BRANFOUNTAIN PINK, BRANFOUNTAIN YELLOW. Kertészetünkben ezekből két és három színű gömbölyű összeültetések is a piacra kerültek. 

Margaréta virágú fajták: PEMBA HAWAII, PEMBA CANARI, PEMBA APRICOT, CAYMAN ORANGE. Nagyfejű bimbózott fajtákból: TRUMPF YELLOW, TRRUMPF RED, TRUMPF VIOLETT, SMOLA WHITE 

Sötétítést igénylők fajták: a PEMBAL és TRUMPF. 

Ebben az időszakban a krizantémok mellett keresettek a különféle megemlékezési koszorúk is. Halottak napja, Mindenszentek szinte mindenki számára fontos megemlékezési időszak. Virágkötő és virágkereskedő diákjaink idén is csodaszép koszorúkat, sírdíszeket készítettek. Sírdíszekből nagyméretű tűzött, és egészen kicsi ragasztott kereszt és szív alakú alkotások kerültek tanboltunkba. Koszorúinkat többféle méretben moha és toboz alapra készítettük, gazdag zöldezéssel, gyűjtött és vásárolt száraz növényi dekorációval díszítettük. 

 

 

Címke: Kisalföldi ASzC Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás