Látogatás a seregélyesi vetőmagtisztító és a terményszárító üzembenAz idei tanévtől a kilencedikes osztályok órarendjében új tantárgy szerepel: Szakmai alapozás. Ennek a tárgynak van elméleti és gyakorlati része is, ez utóbbit pedig nem elsősorban műhelyben kell eltölteni, hanem az oktatóknak különböző, mezőgazdasághoz kapcsolható üzemekben, telephelyeken tett üzemlátogatással kell megmutatni a szakma sokszínűségét a diákoknakAzért van erre szükség, mert gépészként sokoldalúnak kell lenni, nem csak a szántóföldi növénytermesztésben használt gépeket kell ismerni, hanem az például az állattenyésztésben, baromfikeltetőben, terményszárító üzemben, de akár az erdészetben használt gépeket is.  

Ilyen elgondolás alapján mentünk el a seregélyesi Hungaro-Farm Kft-hez, ahol a vetőmagtisztítás folyamatát tekinthettük meg. Igen alapos, mindenre kiterjedő szakvezetést kaptunk Jenei Gyulától, aki a kft. vezetője. Megtudtuk, hogy az üzemben egész évben zajlik a  magas minőségi igényű vetőmagok (fehér mustár, olajretek, mézontófű, bükkönyök, herefélék, fűfélék), a sárga lenmag, a héjnélküli tökmag, és a madáreleség célú egyéb magok tisztítása, feldolgozása, csomagolásaMegtekintettük a szárító berendezéseket, az előtisztítókat, a rostával, triőrrel és fajsúly osztályozóval felszerelt tisztítót, a kőleválasztót, a mágnes-gépet, a fotocellás színosztályozót, csomagoló sort precíziós mérlegekkel, az anyagmozgató gépeket, eszközöket. A mágnesgép egyszerű módszeren alapuló működési elve nagyon tetszett a diákoknak, mellyel a nagyon veszélyes gyomnövénynek számító különböző Cuscuta fajok (Aranka-félék) magjait könnyen tudják kiválogatni a lucerna magjai közül nagy biztonsággal. A fotocellás színosztályozó is nagyon tetszett a diákoknak, mert nagyon modern gép, a fénysugarakkal való lövöldözés pedig a jedi lovagokat juttatta eszünkbe. Benézhettünk a szárítóba, ahol igen alacsony, 40 Co-on szárítanak, hogy csíraképes maradjon a vetőmag. Még egy héjnélküli tökmag kombájnt is megnézhettünk, ami nagyon különleges élmény volt, hiszen ilyen gépet ezen a vidéken ritkán látni. 

A vetőmagtisztító üzemben tett üzemlátogatás után átsétáltunk a T-Mix Kft.-hez a szomszédba, ahol Hizsák Ferenc, az üzem vezetője megmutatta a szárítótornyot üzemelés közben. Éppen napraforgó kaszat szárítása volt folyamatban. Egy japán gyártmányú, kis kézi eszköz segítségével a diákok maguk is elvégezhették a napraforgómagok nedvességtartalmának vizsgálatát. Megismerhettük a szárítótorony felépítését, a szárítási folyamatot, a beérkezéskori tisztaság vizsgálatát pedig egy diákunknak volt szerencséje elvégezni az instrukciók alapján. 

Hizsák Ferenc megmutatta a gépparkot is, a régi, már nem használt gépektől a legújabb traktorokig. A diákok nagy érdeklődéssel és örömmel fogadták a bemutatót. Találkozhattunk iskolánkban korábban végzett tanulókkal, akik most az üzemben gépkezelőkként, gépészként dolgoznak. 

Értékes, sok információt adó gyakorlat volt, örülünk, hogy részesei lehettünk a látottaknak, ezúton is köszönjük a lehetőséget a Hungaro-Farm Kft.-nek és a T-Mix Kft.-nek, illetve iskolánknak, hogy lehetővé tették ezt az üzemlátogatást. 

Gyalus Boglárka
szakmai tanár

Kapcsolódó képgaléria: https://drive.google.com/drive/folders/1S-gNqdTGEQJrevJIK50RJ4sDq-a0FY4m?usp=sharing

Címke: Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás