Számítógéppel segített tervezés a HermanbanA Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának végzős kertépítő és fenntartó szakos diákjai életük első teljes kerttervét készítik. A technikus vizsgára bocsátás feltétele a követelményeknek megfelelő tartalommal és jó minőségben elkészített dokumentáció, amely egy családi ház környezetére készül. Itt nem csak a tervezés folyamatának megismerése és kertépítés technológiáihoz csatolása, hanem az egyéni alkotóerő megélése is nagyon fontos. A vázlatok készítése során nagy szükség van a képzelőerőre, térbeli gondolkodásra.  

Ebben a munkában jelent nagy segítséget a már harmadik éve alkalmazott SketchUp 3D modellező program, amely minimális informatikai tudással is viszonylag könnyen elsajátítható, felhasználóbarát. A különböző kézügyességi, rajztudási háttérrel rendelkező diákok fej-fej mellett haladva tudják a megálmodott kert térélményét, fény-árnyék viszonyait, hangulatát elemezni a papíron két dimenzióban megálmodott koncepció háromdimenziós modelljének felépítésével. 

Ez az ügyes program az egyszerű térbeli testek ábrázolásától indulva a terep egyszerű kezelésén keresztül a közösségi fejlesztésű objektumok, tárgyak, növények beillesztésének lehetőségével segíti a munkát, de lehetőség van az év- és napszaknak megfelelő árnyékvetés ábrázolására is. A színes, élethű textúrák, felületek az egyéni megjelenés biztosítása mellett látványos tervek készítését teszik egyszerűvé. 

A számítógép két dologra azonban nem képes: az egyéni gondolatokat, kreativitást a diákok személyisége biztosítja, a szakmai alapokat a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium iskola tanárai, oktatói adják át.

Pintér Gábor
kertész munkaközösség

Címke: Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás