Gépbemutatóval egybekötött talajművelési szakmai nap a JávorkábanA szántóföldi növénytermesztési munkálatok során kiemelt cél a kedvező talajállapot elérése. Ennek érdekében munkagépeinkkel nap mint nap azon szorgoskodunk, hogy minél tökéletesebb talajművelési hatékonyságot érjünk el. De mégis milyen eszközt, milyen munkaműveletet, mely gépet válasszuk a legtökéletesebb eredmény elérésére? Ezt próbáltuk demonstrálni gépbemutatónkkal, melyen iskolánk a KASzC Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és az Agroskill Kft. képviselete együttesen mutatta be tangazdaságunk földjein az egyes munkagépek talajművelési eredményességét. A gépbemutatón iskolánk minden mezőgazdasági ágazaton tanuló diákja részt vett, illetve meghívást kaptak környékbeli gazdák, partnercégek és magánemberek is.

Három munkagépet sorakoztattunk fel, és tekintettük meg őket munkavégzés közben, nevezetesen az ekét, a grubert és az Agroskill Kft. által biztosított Imants 48WX300H ásógépet.

A nap különlegessége volt, hogy az országban először egy táblában került összehasonlításra ezen gépek által végzett talajmunka.

Az eke talajmunkája

Az eke kiváló forgatásos művelését mindenki ismeri, de a szántás következtében keletkező eketalp kialakulása gondot tud okozni a tápanyag, de főként a talaj vízgazdálkodásában. A talajművelés során keletkező eketalp betegség kialakulását és ennek megszüntetésének módját is bemutattuk az érdeklődőknek és a diákoknak.

A talaj tömörségének, talaj sűrűségének, és a talajszerkezetének pontos ismerete nélkül könnyen előfordulhat, hogy szükségtelen műveleteket végzünk. A bemutató során az Agroskill Kft. által biztosított penetrométer segítségével felmértük a talaj állapotát, megállapítva, hogy hol, milyen mértékű eketalp betegség következtében kialakuló talajtömörödöttség található tábláinkon. Ennek a műszernek a használata nagyon egyszerű, tanulóink is kipróbálhatták. A markolatánál fogva beleszúrva a talajba, a kijelzőről a színskála segítségével leolvashatjuk a talaj aktuális állapotát, mely szerint zöld, ha jó termesztési feltételek vannak, sárga közepes termesztési feltételeknél, és piros ha nem kedvező, gyenge termesztési feltételek jellemzik táblánkat. Köszönetet mondunk az Agroskill Kft. vezetésének, mert a bemutató után ezt a műszert iskolánk támogatásképpen magkapta.

A gruber munkája

A Gruber az ekéhez hasonló munkamélységben keveri be a talajba a tarló maradványokat, viszont egy része a felszínen marad. Ez nem minden esetben gond, de az ekéhez képest kétszeres a munkaszélessége. A gruber és az általa végzett munkát mutatja a következő kép:

Az ásógép munkája

Az ásógép itthon még nincs elterjedve, körülbelül 50 gép dolgozik országszerte. A változó, kiszámíthatatlan időjárás, az egyre csökkenő csapadék megfelelő felszívódását, valamint a megfelelő tápanyag elosztást is biztosítani tudja ez a gép.

Az Imants fejlesztő mérnökeinek munkáját és szakértelmét bizonyítja az, hogy az itt bemutatott gép egy menetben képes a legkötöttebb vagy akár álló vizes területeken egy menetben magágyat készíteni. A 45 cm mélyen húzott lazító kések, az eketalpat átszakítva, a talaj alsó rétegeit is meglazítja. Ezt követi egy forgó kapasor, mely 30cm mélységben egyenletesen keveri be a szármaradványokat, szervestrágyát. A műveletet egy speciális kialakítású aktív henger zárja le, ezzel megőrizve a talaj nedvességét. Megfelelő méretű erőgép esetén az ásógépre felszerelhető egy 3m munkaszélességű gabonavetőgép, amely egyből a friss magágyba helyezi a magot.

Jelenleg nincs a mezőgazdaságban még egy olyan talajművelő gép, amely ilyen mélységben és minőségben képes első osztályú magágyat készíteni. Munkáját tangazdaságunk földjein kísérhettük figyelemmel.

A nap különlegessége volt, hogy a munkagépek munkáját drónnal is megfigyelhettük, bejárva a gépek fölött a szántóföldi területet.

Ezen technológiával kapcsolatban iskolánknak a későbbiekben további nagy tervei vannak a jövőre nézve.

A gépbemutató megszervezéséért köszönetet mondunk Kelemen Tamás tangazdaságvezetőnek.

Pin It on Pinterest

Megszakítás