Üzemlátogatás a Sereg-Tej Kft.-nélSzakmai alapozás gyakorlaton meglátogattuk a Sereg-Tej Kft seregélyesi tejelő szarvasmarha telepét a 9/A osztállyal. Csánk Balázs, a telep vezetője részletesen bemutatta az állományt, a gépparkot, megnéztük a silóba betárolt kukoricaszilázst és lucernaszenázst 

Érdekesség volt számunkra, hogy a tejelő Holstein fríz állomány minden egyedének nyakában van egy műszer, ami a központi számítógépbe folyamatosan adatokat szolgáltat az állat állapotáról, a tejtermeléséről.  

Megnéztük a fejőházat, éppen tartott még a fejés, ami teljesen zárt rendszerben zajlik onnantól, hogy a fejőgép felkerül a tőgyre, odáig, hogy a tej a hatalmas, több ezer literes tartályokba kerül. A tartályokat minden kiürítés után gépi vezérléssel kitisztítják.  

A géppark legnépszerűbb traktora egy 1970-es években gyártott Rába Steiger volt, amibe minden tanuló beülhetett, járó motor mellett a kormányt tekerhette. Láthattuk a gépműhelyt is, ahol a telep egyik gépésze mesélt arról, hogy milyen sokféle feladata lehet egy gépésznek egy állattartó telepen. Nagyon sokszor kell kreatívnak lenni és kilátástalan helyzetekben is megoldást találni. Láttunk egy trágyaszóró traktort, amint egy Manitou feltölti trágyával. Balázs, a telepvezető elmondta, hogy jópár éve már, hogy átálltak a szalmás almozásra, mivel elegendő gabonát termesztenek, melynek szalmáját így fel tudják használni az állatok alá. Ez jó a teheneknek, mert sokkal jobb a pihenés a szalmán, jó a gazdaságnak, mert nem kerül plusz pénzbe a szalma vásárlása, s a tehenek egészségi állapotán meglátszik a jó tartás: jobban érzik magukat, egészségesebbek, kiegyensúlyozottabb a tejtermelésük, végül jó a termesztett növényeknek is, mivel visszajuttatják a talajművelés során a jó szerves trágyát a talajba, ami ellenállóbbá, egészségesebbé teszi a növényállományt.  

Megnéztük az elletőtami nagyon fontos egy tejtermelő állománynál, hiszen csak akkor várhatunk jó tejtermelést egy tehéntől, ha minden évben ellik. A borjúnevelőt, a növendékállományt is megnéztük. Megtudtuk, hogy a bikaborjakat eladják, a nőstény borjakkal pedig a tehénállomány kihulló egyedeit pótolják. 

Átfogó képet kaptunk egy olyan állattartó telepről, ami összhangban működik a növénytermesztéssel, rendelkezik megfelelő gépparkkal, az ott dolgozó szakemberek szakszerűen, jól végzik a munkájukat, ezáltal hosszútávon biztosítják maguknak a megélhetést, a telepnek pedig a fennmaradást a gazdasági szférában. 

Köszönjük a lehetőséget a Sereg-Tej  Kft.nek, munkájukhoz sok sikert kívánunk! 

Gyalus Boglárka 
szaktanár 

Címke: Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás