PASSZOLD VISSZA TESÓ! kampány, avagy mobillal a csimpánzokért és a gorillákértAz idei tanévben a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola is csatlakozott a Passzold vissza tesó! című kampányhoz, ami 2020. szeptember 24-én indult, a Gorillák Nemzetközi Világnapján. Az akció keretében használt mobiltelefonok gyűjtésével próbálunk meg mi is hozzájárulni a csimpánzok és gorillák élőhelyének védelméhez. Hogy mi is pontosan ez a kampány? 

A Jane Goodall Intézet, az Afrikáért alapítvány és a Védegylet Egyesület közös akciót indított a háztartásokban megbújó használt, kidobásra váró mobiltelefonok gyűjtésére. Erre azért van szükség, mert a mobilokhoz használt koltán nevű ércet Afrikában, a veszélyeztetett gorillák, csimpánzok élőhelyén bányásszák. A bányák szinte mind külszíniek, aminek pedig az az negatív vonzata, hogy akár egy – két futballpályányi erdőterületet is ki kell írtani. A munkáért a sikeres bányászok napi 1 vagy 2 dollárt kapnak. A kevésbé szerencsések a családjukért dolgoznak, a szó szoros értelmében. Ugyanis a lázadó katonai szervezetek fogva tartják a gyerekeket, feleségeket ameddig amíg a bányászok dolgoznak. Eközben pedig, hogy az bányában dolgozó embereket élelmezzék több ezer vadállatot ölnek le. A WWF 2018-as Élőbolygó jelentése szerint 1960 óta a főemlősfajok 80%-a, 1970 óta az emlősfajok 60%-a tűnt el a Földről. 

Iskolánk is ezt a folyamatot szeretné megfékezni, így elhatároztuk, hogy ezeket a mobilokat összegyűjtjük az újrahasznosítás céljából. Arra kérünk és buzdítunk mindenkit, hogy nézzen körbe otthon, keresse elő régi mobilját, majd egy gyűjtőponton dobja be a kihelyezett dobozba! 

„Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!” Dr. Jane Goodall 

Címke: Kisalföldi ASzC Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola

Pin It on Pinterest

Megszakítás