Márton libája idén egy nappal korábban került vágásraIdestova hat éve már, hogy a seregélyesi KASzC Eötvös József Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium németesei minden novemberben játékos vetélkedő formájában emlékeznek meg Szent Mártonról, de legfőképp az őt „beáruló” libákról. Na, persze, a legtöbb diák vágya, hogy egyszer élő liba kerüljön az asztalra, vagy legalábbis az iskolapadra, apró szivacsok helyett pedig kukoricát tömhessenek beléjük. Nem szólva arról, hogy aztán a degeszre tömött szárnyasokból finom pecsenye is készülhetne. Erre azonban idén sem nyílt mód, főleg nem az osztályteremben. Helyette viszont egyszerű varrott libák válhattak gömbölydeddé vidám légkörben. 

A mókás libatömő-versenyre azonban a finisben került sor. Addig még három „elméleti” versenyszámon keresztül kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek, hogy jól ismerik Márton legendáját. Az első körben egy német szövegértési feladatot kellett megoldaniuk a római katonából lett tours-i püspök történetéhez kötődően, majd egy lámpásfelvonuláskor énekelt, német gyermekdalból pótolhatták a kimaradt kulcsszavakat. Aki már épp elunta volna az „ülős” részt, azt az ezt követő libás Activity garantáltan felélénkítette, és kellő hangulatba kerülhetett ahhoz, hogy fakanalat és szivacsot ragadjon az „éhező” liba megtöméséhez. A varrott állatkák csőrüket szétfeszítve várták, hogy lecsússzon hosszú nyakukon a sok tömőanyag, melyen, ha netán elakadt, a fakanál nyele segített. Eleinte csak a levegőben szanaszét repkedő szivacsokat lehetett látni, bő négy perc után pedig már azt is, hogy melyik libus hízott meg a legkövérebbre. A döntést azonban egy konyhamérleg hozta meg. A legvaskosabbra tömött liba 99 grammot nyomott, Barócsi Bálint, Bálint Attila és Szabó Angéla kézügyességét dicséri. Akiben még maradt némi szufla a versenyszám után, egyszerű, kis kreativitással feltuningolható lámpással örvendeztethette meg magát és a csapattársát. Sáfár Lilla és Volf Roxána különösen egyedi, dekoratív gömblámpást alkotott. Ezek a kartonból és krepp-papírból készült asztali lámpások végül meghozták a verseny győzteseit is.  

De bárki nyert is, szinte csaknem valamennyi résztvevő kaphatott Joker-kártyát, ami iskolánk legelőkelőbb jutalmának minősül és tetszés szerint felhasználható a hátoldalán szereplő funkciók valamelyikében. Remélem, nem németből kérnek majd egy jeggyel jobb osztályzatot az érintett tanulók, hiszen ebben a vetélkedő napján remekeltek.  

Ezúton is köszönöm minden érintett diáknak a részvételt, az élményt és a szép munkákat! 

Seregélyes, 2020. november 10.Nyikosné Kő Regina

Címke: Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás