Zajlik az Európai Hulladékcsökkentési HétAz Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg Európa-szerte. A 2009-ben indított kezdeményezés célja felhívni a figyelmet az emberi túlfogyasztás felesleges mértékére, a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt. Remek alkalom ez arra, hogy ráébredjünk végre egy tisztább jövő lehetőségére. Iskolánk, a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az idei tanévben az „Apró dolgok 10 pontban” elnevezésű kampányával regisztrált az eseményre. 

Te is hozzájárulhatsz közös céljaink eléréséhez! Mutass példát, hiszen valóban apró dolgok ezek, amit könnyedén megtehetsz a környezetedért! Természetesen nem csak az Európai Hulladékcsökkentési Hét során. 

  1. Ne szemetelj! Evidensnek tűnik ugyan, de soha nem árt ismételni. 
  2. Ha szemetet látsz, hajolj le érte és szedd fel! Sajnos mindig lesznek, akik eldobják, mi azonban vidáman takarítsunk utánuk!  
  3. Szelektíven gyűjtsd a hulladékot! Azt, hogy hol szabadulhatsz meg tőle, a mellékelt ábra például remekül szemlélteti. Ez egyébként településenként változó lehet. Semmit ne dobj a lefolyóba, csatornába! 
  4. Kerüld a láthatatlan hulladékot! Nehéz belegondolni amikor levesszük a boltok polcairól, de egy termék „megszületéséhez” rengeteg nyersanyagra és energiaforrásra van szükség, amelyek után bizony hulladék keletkezik. Tudtad például, hogy egy db okostelefon előállítása és csomagolása során 86 kilogramm hulladék keletkezik?  
  5. A kerti munkák után ne égesd el a zöld hulladékot és az avart! A kertben keletkező zöld hulladék érték. Komposztálj! Komposztálhatók a zöldség és gyümölcsmaradékok (kivéve a déligyümölcsök), a tojáshéj, a kávézacc és a teafilter is. 
  6. Felejtsd el a nejlonzacskókat, legyen egy trendi textilszatyrod és vidd magaddal a boltba, ahol vásárolsz! 
  7. Megunt, kinőtt, de még jó állapotú ruháidat ajándékozd oda segélyszervezeteknek!  
  8. Környezetedben mindig tarts rendet, takaríts rendszeresen! A rend és tisztaság nagyban hozzájárul egyébként a hangulatodhoz is. 
  9. Ne vásárolj felesleges dolgokat, ajándékozz inkább szeretteidnek ajándékutalványt, vagy szerezz nekik felejthetetlen élményt! Hidd el, az együtt töltött pillanatok a legértékesebbek! 
  10. Tégy a postaládádra kis matricát, tudasd, hogy reklámanyagot nem látsz szívesen! 

Még valami, ha nemcsak környezettudatos, de kreatív is vagy: Az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Legyünk környezettudatosak karácsonykor is!” címmel kreatív ötletpályázatot hirdetett. A pályázat célja, hogy a résztvevők olyan kreatív megoldásokat mutassanak be, amelyek rávilágítanak arra, hogy a karácsony is telhet környezettudatosan és fenntarthatóan. A minisztérium 2020. december 20-ig várja a pályázatokat egyéni és csoportos szinten.  

További információhttp://szelektalok.hu/karacsony-a-fenntarthatosag-jegyeben-otletpalyazatot-indit-az-itm/?fbclid=IwAR2lg3I9h1KZswKQ-Gzf5OLobtnyptL2nPCPQjAm9wTMCjLt_9JNt4P5A2g 

Óvd az épített és természetes környezetünket, mert ne feledd: A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!” Jó egészséget és kitartást kívánunk Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium valamennyi tanulójának és dolgozójának az Európai Hulladékcsökkentési Héten is! 

Ságiné Hende Adrienn
munkaközösség vezető

Címke: Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás