Ünnepek advent idejénA karácsony minden ember szívében fontos helyet foglal el. Készülődünk, ötletelünk, listát írunk, várakozunk, díszítünk házat, ajándékot, fát. A virágkötőknek is fontos időszak ez, hiszen az általuk készített virágdíszek megtalálhatók az otthonokban, intézményekben az utcákon és a tereken egyaránt. Meghatározzák az ünnep hangulatát, illatát, színeit. A legelső karácsonyi díszek között készül el az adventi koszorú.

Az advent jellegzetes jelképévé vált az adventi koszorú. Az első adventi koszorút Johann Hinrich Wichern, német evangélikus lelkész készítette el 1840-ben egy árvaházban, oktató jelleggel. A hamburgi lelkész otthonába hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, amelyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy-egy. Ez a szokás hamar követőkre talált. Később az egyszerűség kedvéért csak négy gyertyát helyeztek el a koszorún. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg.

Immár sokadik éve készítik a Szombathely adventi koszorúját a helyi Hermanos diákok. Mindig csapatmunkában, de főként a virágkötő szakos tanulók segítségével áll össze ez a hatalmas dísz.

A körülbelül 8 méter átmérőjű koszorú az idén ezüstfenyő zöldjéből, arany gömbökből, hópelyhekből, és fényfüzérből készült. Az óriási gyertyák Ávár Tibor gyertyaöntő műhelyéből érkeztek.

A város díszeként a koszorú teljes fényében hétvégétől látható a Szombathelyen, a Berzsenyi téren.

Seres Györgyi

Címke: Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás