Tegnap volt advent első vasárnapja. Advent a karácsonyra való készülődés és várakozás időszaka. Az advent szó jelentése: eljövetelmely időszak a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig tart.

Advent jelképe az adventi koszorú, melyet a hagyomány szerint készítünk el mindannyianEbben az évben ismét nekünk, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumnak jutott a megtisztelő feladat, és elkészíthettük Velence város adventi koszorúját. Az adventi koszorút a hagyományoknak megfelelően fenyőgallyakból fontuk. Az alkotáson Vadász Király Edit virágkötő mester irányítása alatt virágkötő és virágkereskedő diákjaink szorgoskodtak A több mint 1 m átmérőjű koszorú elkészítésénél a ráhelyezett négy gyertya közül az elsőt ma, majd minden további vasárnap eggyel többet gyújtanak meg. A gyertyák Jézus születése révén szétáradó világosságot, a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt jelképezik. Szép hagyomány, hogy az adventi koszorúkat a templomokban áldják meg advent első vasárnapján vagy az előző szombat esti szentmisén.

Újra az Entzben készült Velence város adventi koszorúja

A szokás a 19. században jött divatba, de gyökerei egészen a pogány korig nyúlnak vissza. Az első, kocsikerék nagyságú adventi koszorún még 24 gyertya állt, és minden hétköznap egy fehéret, minden vasárnap egy pirosat gyújtottak meg.  

Velence város idei adventi koszorúja a városvezetés által kért színkombinációra épült: bordó-óarany lett, mely egy nagyon elegáns és konzervatív irányzatot képvisel. A karácsonyfa és az adventi koszorú, valamint a betlehemi jászol az ófalui katolikus templomnál kap helyet.  

A karácsonyi ünnepkör a mai nappal, vagyis advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart.  

Nézzük, hogy milyen szokások, illetve élethelyzetek kapcsolódtak régen ehhez az időszakhoz! 

Ebben az időszakban kerülték a zajos mulatságokat, táncokat, valamint lakodalmat sem tartottak. Régen az eladósorban lévő lány a hajnali misére történő első harangozáskor a harang köteléből letépett három szálat, melyekea hajában hordott. Tette mindezt azért, hogy farsangkor sok kísérője legyen. Erdélyi hagyomány szerint az adventi időszakban a hajnali mise idején zárva tartották az ajtót és ablakokat, hogy az ilyenkor állati alakot öltő boszorkányok ne ronthassanak a házakba, ólakba. 

Címke: Kisalföldi ASzC Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás