2020-12-22-Advent idején-herman2020 márciusa óta jelentősen megváltozott az életünk. A koronavírus felülírta nemcsak a mindennapjainkat, de az ünnepeket is. Pedig a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikumban nagy hagyománya van a karácsonyi ünnepségnek. Sőt. már december elejétől szépül az iskola épülete és a kastély előtti park is. Ünnepi fényekbe „öltöznek” a fenyőfák és díszbokrok. Adventi koszorúkat is készítenek az ügyes kezű diákjaink, amelyekben nemcsak  gyönyörködhetnek a dolgozók és tanulók, de meg is lehet ezeket vásárolni. Egy óriási adventi koszorú pedig Szombathely Fő terét ékesíti. 

Az adventi készülődés során sokféle virágdísz készülhet. Sokan találkozhattak már például kisebb vagy nagyobb méretű karácsonyfára emlékeztető díszekkel az utóbbi időben. Ez a szokatlan örökzöld alapú, szalagokkal, ünnepi díszítőanyagokkal, esetleg fényfüzérrel ellátott virágdísz a grincsfa. Nevét a mesebeli manóról kapta, talán a történetet is ismerik néhányan. A szombathelyi Hermanos virágkötő diákok is ilyet készítettek. Vannak kedvelői és ellenzői is a dísznek, azonban a szép és precíz munkát nem kifogásolhatja senki. (Seres Györgyi) 

2020-12-22-Advent idején-hermanAz igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a fentebb említett díszítő elemeket nem láthatja a döntő többség minden nap. Az osztályok hetente egy-egy napon ugyan bejönnek az iskolába gyakorlati órákra, de a tanárok jelentős része tantermen kívüli digitális órákat tart. 

Sajnos a karácsonyi műsort sem a hagyományos módon tudtuk megszervezni. Ez is digitális térbe került, és mindenki csak képernyőn keresztül láthatja, ez pedig módosítja a műsor jellegét és varázsáthttps://www.youtube.com/watch?v=IiLCpr3mYiU

Pedig a diákok között mindig akadnak néhányan, akik szeretnek szerepelni. Van, aki nagyon szépen szaval, más a narrátori szöveget olvassa szívesen, de többen kimondottan színészi tehetséggel rendelkeznek, ők jeleneteket adnak elő. Szinte minden karácsonyi műsorban táncos lábú fiatalok is szórakoztatják a közönséget, mert a tornaterem erre a rendezvényre megtelik. Az osztályokon kívül az iskola minden dolgozója részt vesz a karácsonyi műsoron, igazgató úr a már nyugdíjas kollégákat, dolgozókat is meghívja, akik egyébként örömmel jönnek el egykori munkahelyükre. A műsor után igazgató únéhány mondatot mond a diákoknak, a dolgozókat  az iskola megvendégeli egy ünnepi ebéddel és az igazgatói ünnepi beszéd itt hangzik el. 

2020-12-22-Advent idején-hermanAz idén mindez elmarad. Én főleg a nyugdíjasokat sajnálom nagyon, mert ők már hónapok óta készülnek arra a néhány órára, amit szeretett iskolájukban eltölthetnek és találkozhatnak a kollégákkal.

Pató Andrásné

Címke: Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás