A Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium vadgazdálkodási technikus tanuló ismét bizonyították rátermettségüket. Intézményünk évek óta vállal nagy volumenű szakmai munkákat, melyek a természethez kötődnek és nagyban segítik diákjaink szakmai felkészülését.  

A szombathelyi hőközpontnak régóta problémát okozott, hogy a melegvizes távvezetékek külső szigetelését megrongálták. Napi szinten rengeteg energia veszett kárba, ami környezetvédelmi és gazdasági szempontból is gondot okozott. A vezeték környékét benőtték a fa és cserjefajok, így a szigetelési munkákat nem lehetett elvégezni. Végzős hivatásos vadásznak készülő tanulóinknak remek feladat volt a vezeték környékének megtisztítása. Meghatározták az egyes fajokat, kijelölték a tisztításra szoruló részeket és a kivágásra ítélt balesetveszélyes fákat.

A szakmai gyakorlatokon professzionális védőfelszerelésekben használhatták a nagyteljesítményű bozótírtó gépeket, valamint motorfűrészeket, kézi eszközöket. Az alsóbb évfolyamok tanulói segítettek a vágástér takarításában. Összehordták a darálásra szánt ágakat, készletezték a tűzifának való értékes rönköket és összegyűjtötték a felelőtlen emberek által eldobott szemetet. 

A munka végén egy ritkán látható erőgép érkezett, mely ledarálta a kitisztított nyomsávot az ágakkal együtt. Az apríték darabjai természetes úton bomlanak majd le táplálva a talajt. Diákjaink olyan több mint 600 méter hosszú munkaterületet hagytak maguk után, mely lehetővé teszi a vezetékek szigetelését. A kisgyermekes családok, kutyasétáltatók egy tiszta jól járható környéket vehetnek birtokba. A munka minőségét januárban nagyon sok járókelő megcsodálta és számukra is hamar egyértelmű lett, hogy a „herman” valóban a természetközeli szakmák iskolája.

Bögöti Gábor
munkaközösség vezető  

Címke: Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás