Tisztelet a vadnak, üdv a vadásznak! - Herman SzombathelyKustán Barnabás a 11.EV osztályból egy éve tanul vadászkürtön játszani. A kitartó, rendszeres gyakorlás miatt ma már nagyon szépen és pontosan fújja az egyes szignálokat. Annak érdekében, hogy tudását nagyközönség előtt egy igazi vadászaton is be tudja mutatni meghívást kapott iskolánk oktatási vadászterületére. Mivel Barnabás már rendelkezik a vadászat jogi és tárgyi feltételeivel társas apróvad vadászaton vehetett részt az Alpokaljai Vadászati Közösség Vadásztársaságánál. Barnabás kürttudása nagyban emelte a vadászat színvonalát. A napot gyakorlati oktatója Horváth Bálint és osztályfőnöke Bögöti Gábor mellett vadászhatta végig. Köszönjük a munkáját és gratulálunk a szép lövéssel elejtett fácánkakasához! Barnabás élménybeszámolót írt erről az emlékezetes napról, melyet e cikkben közlünk.

A 2021. február 6-án megrendezésre kerülő apróvad vadászatraz osztályfőnökömtől, Bögöti Gábortól kaptam meghívást. 

Már előző este nagy izgalmak között tettem- vettem otthon: csizma –, bakancspucolás, fegyver átvizsgálása közben 20 percenkét elfújtam az összes vadteríték szignálját, ami másnap esedékes lehet. 

Az éjszaka forgolódások, felriadások közepette telt. 

Az ébresztőóra reggel 5 órakor csörgött, de most szinte azonnal kipattantam az ágyból, és a reggeli teendőkkel (fogmosás, öltözés, a puska tokba rakása, kalap, kürt, oldaltáska, kabát ) is nagyon hamar végeztem. 

A gyors kocsiba pakolás után végiggondoltam, hogy vajon minden szükséges dolgot elraktam – e. Ellenőriztem a fegyvertartási engedélytvadászjegyet, a személyes iratokat, a kürt, puska, lőszer, váltóruha meglétét is. Természetesen minden a legnagyobb rendben volt, de ezek a rutin teendők nem maradhatnak el egyetlen vadászat esetében sem. 

Végre indulhatok Bozsokra, majd találkozó 8 órakor az Írott-kő ranchnál. 

A hatalmas köd, a hideg és a rossz látási viszonyok ellenére is hét harminckor elsőként érkeztem meg a gyülekező helyre.  Szerencsémre, hiszen így volt még időm melegíteni a kürtöt és a számat is. 

Fújtam néhány szignált, és már meg is érkezett az első vadásztárs, majd lassan elkezdtek szállingózni a vadászni vágyó jäger emberek is. Hirtelen megélénkült a környék, mindenki korábbi vadászélményeit, történeteit szerette volna megosztani a többiekkel. A hangos nevetések, poénos élcelődések közepette gyorsan telt az idő. 

Mindenki beírt a társas vadászati naplóba. 

A gyülekező és a köszöntő elfújása után Horváth Bálint, az Alpokalja Vt. hivatásos vadásza, iskolánk óraadó tanára és a mai napon a vadászat vezetője megtartotta az eligazítást és a balesetvédelmi oktatást. 

Tájékoztatott minket a lőhető vadfajokról: a fácánkakas, a róka, szajkó, szarka, dolmányos varjú, az aranysakál és minden szőrmés, szárnyas kártevő beletartozott. 

Mivel vadmadarakra vadásztunk, ez nem egy terítékorientált vadászat volt. 

Semmi máshoz nem hasonlítható élményben volt részem, amikor vizslák sokasága állja  madarat a nádban, amit gazdája parancs szavára kelt fel, hihetetlen összhang ez kutya és vezetője között. Valljuk be: négylábú társaink, barátaink nélkül sikertelen lett volna vadászatunk. 

Mi, kétlábúak pedig végigpásztáztuk a bokorsorokat, kisebb erdőfoltokat, a nádasokat. 

A tagok és a hivatásos vadászok kitartó ragadozógyérítése a madárállomány mennyiségén is jelentős mértékben meglátszott. 

Szépen repült persze tyúk is, amire természetesen az állomány fennmaradása és a jövő évi vadászatra való tekintettel nem lőttünk. 

Az utolsó leálló sorra hajtásnál a hajtók között osztályfőnököm és meghívóm mellett nekem is sikerült terítékre hoznom egy gyönyörű és rafinált kakast, amit egy drótszőrű német vizsla példaértékű apport munkával hozott vezetőjéhez. 

Ezzel vége is lett a vadászatnak, találkozóhelynél elkészített terítéken feküdtek a madarak. 

Hat darab gyönyörű madár mellett kürtölhettem. 

A vadászat vége és a hallali szignál elfújása után következett a kompetencia osztás, halk beszélgetés, búcsúzkodás, majd mindenki hazafelé vette az irányt.  

Házigazdáim ismét balesetmentesen és élményekkel gazdagodva zártak egy különleges vadásznapot. 

Számomra is felejthetetlen élmény marad. 

Köszönöm szépen a meghívást és a remek szervezést! 

Kustán Barnabás 11.EV 

Címke: Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás