Lassan madárfajok százai fogadják reggelente dalaikkal a tavaszi napfelkeltét. Az itt megjelenő hangfelvétel 2021. 02. 15-én készült iskolánk, a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium  kastélyparkjában, fogadjátok szeretettel! Nemcsak minket örvendeztetnek meg azonban énekükkel, egy globális művészeti projekt részévé is váltak.  

A https://dawn-chorus.org/en/ oldalon a világ minden tájáról rögzített és megosztott madárhangokat fedezhetünk fel, és miközben rácsodálkozunk a biodiverzitás egyedülálló szépségére, felcsendülnek az oly ismerős akkordok.

A Citizen Science and Arts projektnek az ötlete egyébként 2020.tavaszának egyedi körülményei között (COVID 19-világjárvány) született meg, az adatgyűjtés és elemzés önkéntesek segítségén alapszik. Önkéntes támogatással a tudósok sokkal több adatot képesek összegyűjteni, mint amennyit egyedül el tudnának érni, még akkor is, ha az adatok nem feltétlenül professzionális minőségűek. Jó szórakozást akár a böngészéshez, akár a természetjáráshoz, élvezzük ezeket a csodálatos koncerteket!  

Természetvédelmi, tudományos adatgyűjtésekbe mellesleg számos területen, bármikor becsatlakozhatnak a lelkes önkéntesek, akár csoportosan is (barátok, kollégák, osztálytársak). A Hajnal Kórus esetében nem kell mást tenni, mint korán kelni, okostelefonnal rögzíteni a reggeli madárdalokat, majd megosztani a felvételt.

Hogyan csináld? 

  1. Tudd meg, lakóhelyeden mikor kel a nap (pl. az okostelefonod időjárási alkalmazásával). 
  2. Válassz felvételi helyet a közelben (ablak, erkély, kert, park, rét vagy erdő). Győződj meg arról, hogy a környezet viszonylag csendes!  
  3. Keresd meg a telefonodon a hangfelvétel funkciót és ismerkedj meg vele! A jobb felvétel érdekében telepíthetsz olyan ingyenes alkalmazásokat, amelyek kiváló minőségű hangfelvételeket tesznek lehetővé.  
  4. Állítsd be az ébresztődet! A felvétel kb. 30 perccel napkelte előtt történjen!  
  5. Helyezd a mobilodat szilárd felületre, széltől és esőtől védve, és irányítsd a mikrofont a madárdalra.  
  6. Kapcsold be a Repülő üzemmódot 😊, és kezd el a felvételt! Ezután sétálj el, vagy csak legyél nagyon csendes a felvétel alatt. Rögzíts 30–90 másodpercnyi hangot. Akár többet is.  
  7. Töltsd ki az űrlapot 5 lépésben, és mehet az oldalra a kész felvétel! https://dawn-chorus.org/participate/ 
  8. Ha minden jól megy, közvetlenül a feltöltés után megtalálhatod madárdalaidat a térképen!

Énekel a „Herman madárkórus” A „Herman madárkórus”
Forrás: https://dawn-chorus.org/the-chorus/ Letöltés ideje: 2021. február 16.

 

Címke: Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás