Az Iskolakert Hálózat – melynek Kovácsné Őri Margit tanárnő által 5 éve tagjai vagyunk – újabb lehetőséget adott, hogy különleges növényekkel bővítsük tankertünk növényválasztékát  ”Saját vetőmagot az iskolakertből!” címmel.

Olyan intézmények jelentkezését várták, akik az Iskolakert-hálózat tagjaiként nyáron is fenntartják és gondozzák iskolakertjüket. 

A pályázat célja a magfogás az iskolakertekben, mivel nagy élmény, ha saját vetőmagunk van és egy sor élvezetes munka is társul hozzá: kiválasztjuk, elkülönítjük, leszedjük, szárítgatjuk, őrizgetjük, magtasakot készítünk hozzá, stb. A magfogás által a diákoknak lehetőségük van közvetlenül megélni a biológiai körfolyamatokat, hiszen az adott fajtából kinyert vetőmagot használjuk a következő vegetációs időszakban is. A saját, begyűjtött szaporítóanyag elvetésével az önellátást, öngondoskodást mutathatjuk meg. A magfogás által lehetőség nyílik különleges vagy elődeinktől megörökölt fajták fenntartására is, hozzájárulva biológiai sokféleséghez.  

A Magház Közösségi Hálózat a Mezőgazdasági Sokféleségért magcsomagokat és szakmai segítséget ajánlott fel a sikerrel pályázó résztvevőknek, akik vállalják, hogy a kapott fajtákból vetőmagot érlelnek, gyűjtenek és tárolnak, majd lehetőségeik szerint következő szezonban újra elvetik, és a termelt fölösleget saját közösségeikben terjesztik. A Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ pedig magfogási útmutatóval és ajándék memória játékkal járult hozzá a sikeres maggyűjtésekhez.  

Vetőmag-csomagot kaptunk 3 tájfajtából vagy a Magháznál régóta sikeresen termesztett kiskerti zöldségfajtából, melyet magunk választhattunk ki a sikeres pályázat után, ugyanis 20 intézmény került kiválasztásra a pályázók közül. Kaptunk még egy magfogási online ismeretterjesztő fórum-beszélgetést, ahol a Magház szakemberei útmutatót adnak és válaszolnak a termesztéssel, magfogással kapcsolatos kérdéseinkre. A sikeres pályázat része még egy gyakorlatias tudnivalókat tartalmazó kiadvány a vetőmagfogás hátteréről, alapjairól, a Magfogási praktikum. 

Cserébe vállaltuk, hogy a kapott 3 féle tájfajta növényről lehetőség szerint vetőmagot fogunk, figyelmet fordítva a keresztbeporzódás elkerülésére. Visszajelzünk arról, hogy nálunk a tankertben  hogyan szerepelt a fajta. Vállaltuk, hogy a fölöslegben fogott vetőmagot saját közösségeiben kertészkedők között elosztjuk. Ehhez a folyamathoz minden szakmai segítséget megkapunk a Magház részéről Máthé Orsolya, a BanyaTanya Alapítvány „gizgazológusa részéről 

A 3 magfogásra szánt fajtát a megadott kínálatból választottuk ki: 

  • Bárti aranymazsola: édes, ízletes ellenálló csemegekukorica
  • Gyöngyösi: hosszúkás, paprika alakú, éretten piros, húsos paradicsom 
  • Tápiószelei gabona (Amaranthus ssp.): félméteres bugákban mák méretű magokat érlelő álgabona. A disznóparéj rokona. Ellenálló, szárazságtűrő, látványos növény.
Címke: Kisalföldi ASzC Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola

Pin It on Pinterest

Megszakítás