A Fenntarthatósági Témahét az idén április 19-23. között került megrendezésre, melyen hazai és Kárpát-medencei iskolák vehettek részt.  

A Témahét célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás, olyan veszélyek, amik fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. Azonban tudjuk, hogy a szemléletváltás nem megy egyik napról a másikra. Az iskola szerepe ebben kiemelkedő. A szemléletváltásra a gyerekek a legfogékonyabbak, ezért nagyon fontos, hogy már az iskolában megismerjék a téma jelentőségét, és, hogy kis odafigyeléssel ők is tehetnek a Föld védelméért. Felhívjuk a fiatal generáció figyelmét a fenntarthatóság, fenntartható életmód fontosságára. 

Természetesen mi is regisztráltunk és bekapcsolódtunk. Mint ökoiskola kezdetektől fogva részt veszünk a Fenntarthatósági Témahét eseményein. Az idén is Balogh László, az öko munkacsoport vezetője szervezte a rendezvényt, ami most a járványhelyzet miatt sajnos az online térbe kényszerült. Korábban, amikor még a személyes találkozás lehetséges volt előadásokat hallgattak a diákok, látogatást tettek hulladékudvarban, szennyvíztisztító telepen, víztoronyban. A témahét idejére szerveztünk Teszedd! akciót. 

A Témahét egyik kiemelkedő eseménye az „elnöki tanóra” volt. A hét nyitóprogramja Áder János köztársasági elnök interaktív tanórája volt. A fenntartható divat téma szerepel a Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv Jól nézünk ki című fejezetében.  

A következő tanévre a 9-10. osztályos diákoknak meg is rendeltük a könyvet, munkafüzettel együtt.  

A Témahét kiemelt témái voltak az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság valamint a fenntartható közösségek. Az iskola profiljába vágóan nálunk az ERDŐ volt a figyelem középpontjában. A Mi fán terem az erdő? című sorozat epizódjait nézték meg a diákok osztályfőnöki és szakórai keretek között. A videófilmek megtekintése után jegyzeteket készítettek az ott látottakról és az újonnan szerzett ismeretekről beszámoltak tanáraiknak. 

Az epizódok a következők voltak:

Címke: Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás