Alig két hete még az online ballagás videofelvételeit készítettük a 12. MG-sekkel, mert nem bíztunk abban, hogy megadatik számunkra a valódi búcsúzás lehetősége, amely lezárttá teszi az itt eltöltött éveket.  

A seregélyesi KASzC Eötvös József Technikumban 2021. május 28-án végül mégis megtarthattuk hagyományos ballagási ünnepségünket, amely azonban sok szempontból eltért a megszokottól.  

Mint ahogy minden évben, most is a testvériskolánktól, a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolától kapott agyagharang szavára indultak el utolsó iskolai körútjukra a ballagó diákok. Szakközépiskolai végzős osztályaink, a 11.A Szittya Nikoletta tanárnő vezetésével és a 11.B Balogh Ádám tanár úr irányításával már a sikeres szakmai vizsgával a hátuk mögött, a szakgimnáziumi 12.MG Varsányiné Kozma Judit osztályfőnök szárnyai alatt még az érettségi vizsgák közepette búcsúzott az iskolától.

Több mint egy évvel ezelőtt, a járvánnyal kezdődött el egy számunka eddig elképzelhetetlen állapot, és azóta csupán néhány jelenléti hónap adatott, amit a korábban megszokott, természetes módon tölthettünk együtt itt az iskolában. 

Történelmi jelentőségű dolog, hogy távmunkában folyhatott tovább az oktatás, és nem kellett megismételni egyetlen tanévet sem. Viszont közben megérthettük azt is, hogy mennyit ér egy bátorító kézszorítás, egy kedves tekintet, egy biztató mosoly, az osztályterembe belépve a tapintható figyelem, kíváncsiság és tudásvágy, amely az éteren keresztül – azért hagyjuk meg – kevésbé átütő erejű. 

Biztos vagyok benne, hogy a most elballagott tanulók tudása ebben a távoktatásos időszakban is gyarapodott. Ráadásul nekik sokkal nagyobb önállóságra volt szükségük, mint eddigi tanulmányaik során bármikor.  Ezért az érettségi vagy szakmai bizonyítványuk semmivel sem lesz kisebb értékű, mint azoké, akik a járvány előtt vagy után szerezték, szerzik meg azt, hiszen a mostani végzős diákoknak nemcsak a tudásért kellett megküzdeniük, hanem a rendkívüli körülményeket is le kellett győzniük. 

Köszönöm kollégáimnak a kitartást, türelmet és azt a sok erőfeszítést, amelyet azért tettek, hogy eljuttassák tanítványaikat a sikeres vizsgákig, sokszor a józan ész határain túl és erőn felül is igyekeztek tartani bennük a lelket, nem mondtak le róluk, nem engedték el a kezüket. 

Azt gondolom, hogy erre az elmúlt egy évre mindig emlékezni fogunk, hiszen csoda, ha száz esztendőben egyszer előfordul ilyen. De bízom abban, hogy az itt eltöltött néhány év is megmarad majd a búcsúzó fiatalok emlékezetében.  Hiszen itt kapták meg azt a tudást, amellyel a következő években sikeresek lehetnek majd, és talán itt lelték meg azokat a barátokat és kapcsolatokat, amelyek hosszú évekig kitarthatnak, elkísérhetik őket azon az úton, amelyre most léptek.  

Kedves Búcsúzó Diákok! 

Őrizzétek meg ennek az útra bocsátó közösségnek az erejét, emlékét, és vigyázzatok magatokra, egymásra, barátaitokra, szeretteitekre! 

Isten áldjon benneteket!  

Varsányiné Kozma Judit
igazgató

(A fotókért köszönet Oláh Béla Szabolcs 11.A osztályos tanulónak.) 

Címke: Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás