Szakmakóstoló nyári pályaorientációs hét a „Mezőben”
2021. 07.05-07.-09

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett Szakmakóstoló hét Veszprém megyében, Pápán, a Kisalföldi ASzC. Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közreműködésével került megrendezésre, 2021. július 05-09 között.

Kapcsolódó képgaléria >>>

Közös célunk az volt, hogy a „Kistermelői élelmiszerelőállító” és „Gazda” szakmákat részletesen bemutassuk, népszerűsítsük a pályaválasztás előtt álló általános iskolás fiataloknak. A szakmakóstoló nyári pályaorientációs hét programjait, díjmentesen biztosítottuk az érdeklődök számára. A rendezvényre 20 fő jelentkezett, Pápa és a pápai járás településeiről.

Fő célunk, a kistermelői élelmiszerelőállító és gazda szakmák kipróbálása, megismertetése volt, hiszen mindannyiunk közös nagy feladata, hogy a szakképzésről kialakított tévhitet eloszlassuk. El kell érnünk, hogy amikor egy fiatal ezekkel a szakmákkal közelebbről is megismerkedik, lehetőséget és kihívást lásson bennük: lehetőséget egy teljesebb életre és szellemi kihívást, amit e szakmák jelenthetnek számukra. Színes programelemek bemutatása révén igyekeztünk, minél jobban megmutatni és megszerettetni a fent említett szakmákat a diákokkal.

A „Szakmakóstoló hét” nyári pályaorientációs hetet, több hónapja tartó alapos és szorgos munka előzte meg annak érdekében, hogy a lehető legjobb programokat kínáljuk, az érdeklődök számára. A szervezésben, előkészületek lebonyolításában iskolánk igazgatóhelyettese és oktatója vállalt főszerepet, rajtuk kívül még 4 kolléga segítette a munkát. Sajnos még az utolsó héten is kellett változtatnunk a tervekhez képest, de így is teljes értékű programhetet tudtunk lebonyolítani.

A programok hétfőtől péntekig 8:00-16:00-ig kerültek megrendezésre. A héten minden nap bőséges élelemmel láttuk el az érdeklődő fiatalokat. Minden nap kaptak tízórait, ebédet és uzsonnát, amit jó étvággyal fogyasztottak el tanéttermünkben, vagy egy gyorsétkezdében vagy éppen egy üzemlátogatás alkalmával.

A pályaválasztás előtt álló fiatalok nagyon sok helyszínen vettek részt iskolán kívül is. Kedden, a délelőtt folyamán, egy tejelő szarvasmarha állományt látogattunk meg, ahol a tejfeldolgozással (sajt-vaj-túrókészítés), ismerkedhettek meg a pályaorientációs hét résztvevői. Délután, pedig Sümegre látogattunk, ahol a húsmarhatartás és brojlercsirketartás rejtelmeivel ismerkedtek a gyerekek. Szerdán, és csütörtökön délelőtt 2 csoport felváltva, a Ricsi Cukrászdában és Tóthné Radics Hajnalkánál tevékenykedett. A cukrászdában táblás csokoládét készítettek és díszítettek, valamint nyalókat és egyéb finomságokat gyártottak diákjaink. Tóthné Radics Hajnalkánál, pedig lekvárt főztek és gyógynövényes krémeket állítottak elő. A csütörtök délutánt, pedig a Bőhm Lovasudvarban töltötték a résztvevők. Pénteken egy pálinkafőzdében voltunk, kirándultunk Cseszneken, a várban, voltunk Zircen a Természettudományi Múzeumban. Kirándulásunk utolsó állomása, pedig a bakonybéli monostor fűszerkertje volt. A hét folyamán, a résztvevő diákok betekinthettek az üzemekben folyó munkafolyamatokba, megismerhették a különböző technológiákat, az ott dolgozó emberekkel beszélgethettek, kérdezhettek.

Hétfő reggel, a gyülekező után tájékoztatót tartottunk, majd a regisztráció után sor került a pólók kiosztására a névjegykártyák átadására és a balesetvédelmi oktatás megtartására. Ezt követően bemutattuk az iskolánkat, röviden ismertettük az itt folyó oktató nevelő munkát. Az iskola bemutatása után egy ízletes tízórai következett kaláccsal, lekvárral, gyümölcsjoghurttal és ivólével.

A tízórai után, a gyermekeket 2 csoportra osztottuk a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Az első csoport a sütőipari tanműhellyel ismerkedhetett meg. Itt bemutattuk számukra a sütőipari eszközöket, berendezéseket, megismerhették a gépek működését és műhelymunka is folyt a foglalkozás során. Linzert készítettek, díszítettek melyet nagy lelkesedéssel formáztak, szaggattak, töltöttek. Ezek után, az iskola élelmiszerlaborjában megismerkedhettetek, az alapvető laboratóriumi eszközökkel, mértékegységváltás eszközeinek használatával, az élesztő gyakorlati jelentőségével. A másik csoport élelmiszerműhelyben sajtkészítéssel és túró felhasználással foglalkozott. Készítettek zöldfűszeres és fokhagymás friss sajtot, túró rudit, aszaltak almát, készítettek csokis banánt és még sok ínycsiklandó falatokat. Aki délelőtt az első helyszínen volt, az délután a másik helyszínen folytatta a tevékenységeket. A nap uzsonnával zárult a készített ételek elfogyasztásával és egyéb finom falatokkal.

Kedd délelőtt ellátogattunk a „Csehi sajtműhelybe”. A tehéntej az üzemen belüli családi vállalkozásából származik, ahol a szabad tartású állatok tavasztól késő őszig dús fűvü, gyógynövényekben gazdag legelőn töltik napjaikat, télen sem nagyüzemi takarmányt kapnak az állatok, hanem réti szénát és abrakot. Délelőtt folyamán, a házigazda bemutatta, a telepet, a sajt-túró és vajkészítést. Ezeket a munkafolyamatokat, a gyerekek nemcsak megtekinthették, hanem lehetőség volt arra is, hogy saját kezűleg, a gazdaasszony irányításával végezzék a megfelelő műveleteket. Az elkészített termékeket a látogatás végén, jó étvággyal fogyasztották el a diákok.

Délután, a nagy melegben, Sümegre látogattunk, ahol egy húsmarhatartó és egy brojlercsirke telepre látogattunk. Itt a gyerekek egy előadás keretében megismerhették a húsmarha és brojlercsirke-tartás technológiáját, tartási és takarmányozási körülményeit. A szakma iránt érdeklődőknek felbecsülhetetlen tapasztalatokat nyújtott utunk. A szakmakóstoló résztvevői sok szép élménnyel és hasznos tudással lettek gazdagabbak, amiért köszönettel tartozunk a bennünket fogadó vállalkozónak. Az uzsonnát is Sümegen fogyasztottunk, ahol hurkát, kolbászt ettek a gyerekek.

Szerda délelőtt, a gyerekeket szintén 2 csoportban tevékenykedtek. Az egyik csoport, a Ricsi cukrászdába ment. Itt megismerkedhettek a cukrászüzem eszközeivel, gépivel, aprósütemények gyártásával. Ebben a cukrászdában a gyerekek saját kezűleg készíthettek csokoládét, formába önthették az olvasztott csokoládét, díszíthettek. A másik csoport, Tóthné Radics Hajnalkánál megismerkedhetett a kistermelői, lekvár, szörp és gyógynövénykészítéssel. A cukrászdában magyaros langallót, Hajnalkánál, pedig lekváros kenyeret, vajas-medvehagymás kenyeret és egyéb finomságot kaptak a diákok. A kimerítő munka után tartalmas ebéd következett. Karfiol leves és bolognai spagetti volt az aznapi menü, sok gyerek többször is kért a finom ebédből. A délután folyamán, körözöttet, palacsintát, aprósüteményeket, muffint készítettek, melyeket jó étvággyal fogyasztottak el uzsonnára.

Csütörtök délelőtt szintén a cukrászdában és Hajnalkánál voltunk, csak a csoportokat megcseréltük. Utána ebédeltünk (húsleves, göngyölt hús burgonyával, savanyúsággal). Az ebéd elfogyasztása után átsétáltunk a tangazdaságba, ahol meglátták a baromfi- és juhtartás lehetőségeit, majd a Bőhm Lovasudvarban a lótartás több módszerét. A lovardában, a szabadtéri sütési lehetőséget kihasználva, virslit és szalonnát grillezve fogyasztottak el a gyerekek uzsonnára.

Pénteken délelőtt, a szeszipari tevékenység megismerése keretében, egy pálinkafőzdébe látogattunk, majd a cseszneki várat másztuk meg. Utána Zircen a Természettudományi Múzeumba látogattunk. Ezen a napon a tízórai és az uzsonna úti csomag volt: szalámis szendvics, ásványvíz, müzli szelet.

Az ebédet már Zircen fogyasztottuk el: hamburger és sült krumpli volt a menü. Ebéd után a bakonybéli Bencés Monostor gyógy és fűszerkertjében és gyümölcsösében tettünk látogatást. Itt a termelt javak feldolgozását is megmutatták. Majd a monostor külső kertjében tartottuk meg a programhét zárását.

Köszönettel tartozunk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamrának és iskolánk dolgozóinak, hogy lebonyolíthattuk e nagyszerű, tartalommal teli pályaorientációs hetet. Meggyőződésünk, hogy a tanulás mellett jutott idő, szórakozásra és a gyerekek életre szóló élményekkel lettek gazdagabbak. Nem utolsó sorban reméljük, hogy a pályaorientáció alkalmával a többsége iskolánkat választja majd továbbtanulás céljából.

Pápa, 2021. 07. 12.

Fehér Zsófia

Címke: Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás