Szeptember 1-jén Seregélyesen a KASzC Eötvös József Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is megnyitotta kapuit a diákok előtt. A tanévnyitó ünnepségen a Centrum képviseletében vendégünk volt Szabó László Gábor kancellár úr. Varsányiné Kozma Judit igazgató évindító beszédéből idézünk:  

„Az ilyen alkalmak fontos adalékai annak, hogy megsejthessük, átélhessük, amit iskolánk alapítása, 1958 óta, tehát több, mint hatvan esztendeje minden tanévben 100 meg 100 újabb diák élt át itt e falak között. Készítettem egy számvetést, és kiderült, hogy azóta mintegy 6500 diák koptatta itt az iskolapadokat, és szerzett középfokú végzettséget: traktorosok, mezőgazdasági gépszerelők, gépkarbantartók, gépjavítók, gépüzemeltetők (mikor hogyan nevezték az agrárgépész szakmát), aztán mezőgazdasági, növénytermesztő és építőipari gépészek, gépésztechnikusok, hegesztők, környezetvédelem-vízgazdálkodás, kereskedelem-marketing, illetve informatika szakos tanulók. Az iskola fénykorában volt olyan tanítási év, hogy 150 diák végzett itt egyszerre. 

Sőt, olyan is, hogy 200-an laktak a kollégiumban, még az iskolaépület földszintjén is hálószobák voltak, a tantermekben pedig egyszerre 40-50 diák zsúfolódott a padsorokban. A gyerekek iskolaköpenyt hordtak, posztópapucsot húztak a cipőjükre, hogy óvják a parkettát. A gyakorlati foglalkozásokon kötelező viselet volt a svájci sapka. A termekben szenes- majd olajkályhák adták a meleget. A dolgozók kötelességtudatból éjszaka lapátolták a szenet a vasútállomáson, hogy ne kelljen a vagonok után álláspénzt fizetni. A kollégisták – itt a parkban – télen is reggeli tornával kezdték a napot…

Sokáig sorolhatnám az ehhez hasonló érdekességeket, de nagyot változott azóta a világ: nincs benti cipőnk és köpenyünk, van viszont KRÉTA applikációnk a mobiltelefonunkon, internet-hozzáférésünk, digitális tábláink, 3D-s nyomtatónk, amelyet iskolánk alapítványának jóvoltából szereztünk be a nyár folyamán. Folyamatosan javulnak a tanulást segítő eszközeink és körülményeink. Nincs mentségünk tehát, ennek az eredményekben is meg kell látszania. Egyénileg is arra kell törekednetek, hogy ne csak elégségesek, hanem jók legyetek abban, amit itt tanultok. Vitathatatlan azonban, hogy a közösség ereje is képes pozitív irányba befolyásolni az egyéni teljesítményeteket. 

A siker e receptje úgy tűnik, nem változott az évek során. Ezt igazolja Jámbor Lajos egykori igazgató visszaemlékezése, aki 16 éven át, 1976 és 1992 között vezette az intézményt. Ő így fogalmazott: „Az, hogy az iskola elismertté vált, csak úgy valósulhatott meg, hogy az itt tanuló és dolgozó minden ember, legyen az diák, hivatalsegéd, oktató, nevelőtanár vagy adminisztratív dolgozó, szerették az iskolát, magukénak érezték, és szívesen tettek közösen és együttműködve érte.”  

Erre a hatékony együttgondolkodásra, együttműködésre, közös munkára kérem nemcsak a kollégáimat, hanem titeket, diákokat is, hiszen ti is a munkatársaink vagytok ebben a feladatban. A ti sikeretek a miénk, és ez fordítva egyaránt igaz.” 

 

Címke: Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás