EMBER ÉS BIOSZFÉRA

Ismerd meg Magyarország bioszféra-rezervátumait!

Martonvásár

Helyszín: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.
ATK (Agrártudományi Kutatóközpont)
Időpont: 2021. szeptember 17.

Iskolánk a KASzC Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola mezőgazdasági ágazatának diákjaiból 14 fő tanuló és egy kísérő tanár vett részt az „Ember és bioszféra” komplex programon, mely keretében több eseményen voltak és több helyszínt is bejártak.

Megérkezésünkkor szívélyes fogadtatásban részesültünk. A délelőtti programokon egy delegált idegenvezetőt kaptunk. Az ő vezetésével bemutatásra került a Mezőgazdasági Intézet kutató munkája, majd bejártuk a régi Brunszvik birtok egy részét és sok érdekes részletet tudhattunk meg az intézetről, kialakulásáról, jövőbeli munkáiról.

Az Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) a hazai agrárkutató intézmények között továbbra is vezető szerepet tölt be. Ez abból adódik, hogy erős alapkutatási tevékenységgel rendelkezik, ugyanakkor a gyakorlatban közvetlenül hasznosítható fajtáival és szabadalmaival a magyar mezőgazdaság szántóterületének jelentős hányadára biztosít biológiai alapokat. Az Agrártudományi Kutatóközpont foglalkozik talajtannal, növényvédelemmel, növénynemesítéssel is.

Az UNESCO 1971-ben indította útjára az „Ember és Bioszféra” programot, mely a természeti környezet megóvását, valamint az ember és környezete kapcsolatának javítását tűzte ki céljául. Az Agroverzum eseményén megismerhetjük ezt a kezdeményezést és ezen keresztül a hazai nemzeti parkokat, bioszféra- rezervátumokat, valamint a kapcsolódó tudományos kutatások eredményeit.

Sétánk során meglátogattuk a CO2 parcellákat, ahol a klímamanipulációs kísérletben, szabadföldi körülmények között vizsgálták a megnövelt légköri CO2 tartalom hatását az őszi búza és a kukorica fejlődésére és növekedésére. A talajba és a talaj fölé telepített szenzorok segítségével követik nyomon, a kb. 1 ha-os növényállomány szénforgalmát, amit a növényzet fotoszintézise révén felvett és a légzési folyamatok során kibocsátott szén-dioxid fluxusok eredőjét.

A fajtaismereti játékban egymást megelőzve próbálták teljesíteni a feladatokat. A hatalmas 20 ha-on elterülő angol parkban kellett megkeresni az adott fafajtákat és arról termést, levelet, ágat hozni bizonyítéknak. Végül minden csapat sikeresen teljesítette a „Kincset érő fák a parkban!” nevű fafelismerő játékot.

A végén Ökoturisztikai bemutatókon is részt vettünk. Az Agroverzum interaktív állandó kiállítása, olyan jelenségeket mutatott be, amelyek kutatásával az Agrártudományi Kutatóközpontban foglalkoznak. Ilyen a talajok kutatása, a növénynemesítés, a kártevők elleni védekezés tudományos megalapozása, valamint az egészséges állatállományok fenntartásához és a fellépő betegségek leküzdéséhez szükséges kutatások.

Különböző interaktív eszközöket próbálhattunk ki, megnéztünk animációkat, filmeket és többfajta játékot is kipróbálhattunk, mint élő csótány simogatást, horgászversenyt, kisebb-nagyobb kirakókat.

Ezen a napon tanulóink sok-sok információt kaptak az agrártudományi kutatásról és betekintést kaptak az agrárszektorban történő kutatásokról is.

A tanulók sok-sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak.

Címke: Kisalföldi ASzC Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

Pin It on Pinterest

Megszakítás