Magyar Állattenyésztők Napja

Helyszín: 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 17.
Kisalföldi ASzC Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
Időpont: 2021. szeptember 21.

Iskolánk a KASzC Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola mezőgazdasági ágazatának diákjai Csuti Attila Agrármérnök oktató vezetésével előrehozottan ünnepelte a Magyar Állattenyésztők Napját.

A megemlékezés méltó módja a magyar őshonos fajták egy részének bemutatása, illetve ehhez kapcsolódóan a magyar pásztorviseletek ismertetése volt. Szép számú hallgatóság jött össze a rendezvényre. Az előadásban megemlékeztünk, a magyar szürke marháról, rendkívüli tulajdonságairól, tartási módjairól, jellegzetes küllemi tulajdonságairól. Megemlítettük, hogy jelenleg a fajta reneszánszát éli. Másik emblematikus őshonos fajta, amiről említés történt, a mangalica sertés volt. Itt elhangzott, milyen színváltozatai lelhetők fel, milyen hasznosítása volt, amikor még nagy számban tenyésztették, mely fajták tekinthetők a fajta ősének.

Természetesen nem maradhatott ki az ismertetésből a racka juh és speciális tartási körülményei, egyedi tulajdonságai a magyar juhtartásban elfoglalt helye. Megtudták a diákok, hogy igen szívós, és igénytelen fajtáról van szó. Az apró jószág sem hiányzott a bemutatóból, egy magyar baromfifajta, a magyar sárga tyúk került a reflektorfénybe. Megtudták a diákok, hogy többfajta színváltozatban létezik. Sokféleképpen hasznosítják, tojásáért, húsáért.

A megünneplés alkalmából fotópályázatot hirdettünk, mobiltelefonnal készített fényképek kategóriájában – Kedvenc házi állatom címmel. A fotópályázat eredményhirdetésére iskolánk pályaválasztási napján kerül sor, illetve az elkészített fényképekből kiállítást tervezünk. 

Címke: Kisalföldi ASzC Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

Pin It on Pinterest

Megszakítás