2020 decemberében indultak, immáron 22. alkalommal a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma 470 órás, 8 hónapos aranykalászos gazdatanfolyamai. A képzések, VP1-1.1.1-„Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek” pályázat keretein belül kerültek lebonyolításra. A projektek lényege, hogy a Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az egész életen át tartó tanulásban való részvétel ösztönzését. Az együttműködés keretében a Kormány vállalta, hogy a felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig. Intézményünk együttműködés keretében vállalta, hogy a projekt megvalósításával hozzájárulunk, az egész életen át tartó tanulásban való részvétel ösztönzéséhez.  A 70 fő vizsgázó, 3 napon keresztül adott számot tudásáról gyakorlatban és szóban egyaránt az intézmény tangazdaságában illetve intézményünk vizsgatermében.  

A tanfolyamra való jelentkezés feltétele az alapfokú iskolai végzettség, vagyis a 8. évfolyam elvégzése, a B vagy T kategóriás jogosítvány és az orvosi alkalmassági volt. A vizsgára csak az jelentkezhetett, aki a modulzáró vizsgát sikeresen teljesítette írásban és gyakorlatban egyaránt, ami azt jelenti, hogy az egyes modulokból, legalább 51%-os eredmény ért el. A vizsgabizottság az elnökből, vizsgabizottsági tagokból, az iskola képviselőjéből állt. Érdekességégképpen elmondható, hogy ők voltak az utolsó OKJ szerinti vizsgázók.  A gazdaképzést oktató tanfolyamokat az új felnőttképzési törvény továbbra is tartalmazza, igaz, némi módosítással, de a képzés időtartama változatlan A következő aranykalászos gazdaképzés, már a szakmajegyzékben szereplő feltételekkel fog megvalósulni iskolánkban.

A következőkben is az aranykalászos gazdaképző tanfolyamra azokat a résztvevőket várjuk elsősorban, akik elhivatottságot éreznek az állattartás és állattenyésztés, valamint a növénytermesztés iránt, az őstermelőket, akik e középfokú végzettség birtokában kívánnak mezőgazdasági és vidékfejlesztési, pályázatot benyújtani.

A következőkben indított képzéseknél, könnyítést jelent, hogy aranykalászos gazda szakmai és vizsgakövetelménye szerint a vizsgára bocsátásnak már nem feltétele, hogy a képzésben részt vevő érvényes vezetői engedéllyel rendelkezzen. Vagyis fontos változás, hogy már jogosítvány nélkül is megszerezhető az aranykalászos gazda képesítés. 

Ez a szimplifikált engedmény, azok számára is könnyebbséget jelent, akik földet szeretnének vásárolni. A termőföldvásárlásra vonatkozó jogszabályok ugyanis előzetes feltételként megfelelő szakmai végzettség meglétét írják elő. Ilyen képesítés pl. az aranykalászos gazda, ennek megszerzéséhez pedig a jövőben már nem szükséges, hogy a képzésben résztvevő, jogosítvánnyal rendelkezzen. 

További tehermentesítést jelent, hogy a kormány a mezőgazdasági és erdészeti szakirányú képzettségekről szóló rendelet módosításával lehetővé tette, hogy az új szakmajegyzék szerinti aranykalászos gazda képzettség is elfogadható a termőföld vásárlásához. 

A szakmai képzés tartalmi követelményeiről további tudnivaló, az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) honlapján (www.ikk.hu) található. 

Iskolánk, még idén is szervez aranykalászos gazdatanfolyamot, az új rendszer szerint, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. 

Fehér Zsófia 

Címke: Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás