High-tech agrárium a Szent István technikumban

Rengeteg élményfókuszú, interaktív program szükséges ahhoz, hogy az okostelefonnal és állandó netkapcsolattal felnövő diákok felfigyeljenek az agráriumot elárasztó high-tech fejlesztésekre. Ha élményeik révén felismerik az innovációkban rejlő óriási potenciált, és rádöbbennek, hogy a mezőgazdaság már nem csupán sáros gumicsizmákról szól, akkor ők is aktív részesei kívánnak majd lenni a jövő mezőgazdaságának.

Ezt a célt szolgálja a Hello Modern Agrárium projekt keretében október 13-án megvalósult roadshow, ahol a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatói és hallgatói színes programokkal adtak betekintést a 21. századi mezőgazdaság világába.

A roadshow keretében a Kisalföldi Agrászakképzési Centrum Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola mintegy 200 diákja ismerhette meg, hogy működik az elektromos halászgép, az öntöző drón és a 3D-nyomtató, milyen eszközökkel mérhető tetten az élelmiszerek hamisítása, milyen lenne egy igazán élhető táj vagy épp milyen korszerű eszközök segítik manapság a növénytermesztést.

Az élménynap további izgalmas programokat is kínált: VR-szemüveg használatával bárki egy virtuális gazdaságban találhatta magát, ahol több mezőgazdasági gép működését is ki lehetett próbálni, az Agrokaland kvízjáték pedig érdekes adatokkal, információkkal vezette be a fiatalokat napjaink mezőgazdasági fejlesztéseibe.

Egyre többen ismerik fel, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés az elkövetkező évtizedekben minden bizonnyal az egyik legmeghatározóbb, az egész világ számára kiemelt stratégiai ágazat lesz, ezzel párhuzamosan pedig az agrárszakma presztízse is nőni fog. Az ilyen interaktív rendezvények révén ezt a biztos jövőképet a fiatal generáció is megláthatja.

Dr. Farkas Alexandra
tudománykommunikációs munkatárs
MATE Médiaközpont

Továbbiak: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/interaktiv-rendezvenyen-ismerkedhettek-meg-a-fehervari-szent-istvan-technikum-diakjai-az-agrarszakmaval-5359988/

Címke: Kisalföldi ASzC Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

Pin It on Pinterest

Megszakítás