A Roth Gyula Technikum diákjai közül az Erasmus+ program keretein belül szeptember 18 és október 3. között 5 diák tudott részt venni németországi szakmai gyakorlaton: Holl Kristóf, Légrádi Szabolcs, és Kálmán Leó a 13/A osztályból, és Hoffer Kristóf, Dányi Ádám a 12/B osztályból.

A helyszín Észak-Németország Mecklenburg-Vorpommern tartománya volt. Budapestről Berlinbe repülővel, Berlinből Rostockba busszal jutottunk el.

A három diák a 13/A-ból poggendorfi erdészetnél töltötte a gyakorlatot, míg a 2 tanuló a 12/B-ből Güstrowban. Mindkét helyen önellátás volt, a program által biztosított pénzből.

Az itteni erdész képzés diákjaihoz csatlakoztunk, így a két hétre mi is a hétfős gyakorlati csapathoz tartoztunk. Minden csoportot egy ”Meister” vezetett. A diákokkal együtt dolgoztunk így volt részünk: ápolási munkákban, szúkárosodott lucfenyők vágásában, karácsonyfatelep kaszálásában, és az erdészeti épület körül folyó munkálatokban.

A gyakorlat keretetein belül ellátogattunk egy Ezer éves Tölgyesbe, és lombkoronasétányra, majd körbejártunk egy bölényrezervátumot, és megtekintettük az ottani állatokat.

Az Erasmus+ részeként minden szombaton kirándulni mentünk. Ekkor Rostock belvárosát tekintettük meg, majd Warnemündebe látogattunk, a tengerpartot, és a kikötőket ismertük meg. Stralsundba is eljutottunk, ahol a belvároson kívül az Ócenáriumot is megcsodálhattuk

A helyi emberek nagyon barátságosak, és segítőkészek voltak. Szabadidőnkben is találkoztunk velük, együtt kapcsolódtunk ki.

Hatalmas élmény volt mindannyiunk számára a gyakorlat. Sikerült sok kedves embert megismerni, találkoztunk egy másik kultúrával, és megfigyelhettük a német erdőgazdálkodás sajátosságait. Reméljük sok diáktársunk is hasonló élményekkel gazdagodhat majd a jövőben a hasonló gyakorlatokon.

Szervező tanár: Molnárné Németh Katalin
Készítette: Kálmán Leó

 

 

Címke: Kisalföldi ASzC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás