A pályaorientáció általános célja, hogy segítse a tanulók pályaválasztását. Iskolának – a tanulók életkorához és lehetőségeihez igazodva átfogó képet kell nyújtania a munka világáról.  

Ehhez a folyamathoz kapcsolódva és a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 100. § (1) i) bekezdésében, valamint a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 12/2020. (II.7.) Korm. rendelet 347. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a NAK Veszprém Megyei Igazgatósága 2021 őszén pályaorientációs programsorozatot rendezett az iskola vezetőinek és oktatóinak közreműködésével, valamint az agráriumhoz tartozó, a duális képzésben részt vevő cégek segítségével az agrárium népszerűsítése érdekében. 

Ebben az évben tematikus napokon mutattuk be az iskolánkban elsajátítható szakmákat. A felkért gazdálkodók kitelepültek intézményünkbe, és itt mutatták be szakmáinkat. 

Mindhárom napon a két-két busznyi beérkező kisdiákot az intézmény igazgatója köszöntötte. Azokon a napokon, ahol, mezőgazdasági gépész és gépésztechnikus szakmaismertetés volt, ott a MEGFOSZ helyi képviselője tartott előadást a diákoknak, majd csoportbontás után forgószínpad-szerűen kerültek bemutatásra a szakmák.

2021.10.13. Mezőgazdaság és erdészet – szakmunkásnap

Az intézményvezetői tájékoztató, a MEGFOSZ-os előadás és a balesetvédelmi oktatás után következett a csoportok kialakítása. Ezen a napon, öt helyszínen ismerkedtek a diákok, a mezőgazdaság és erdészet ágazattal, és az ehhez tartozó szakmákkal.

Az iskola udvarán a gazda (4 0811 17 04) szakmával két helyszínen ismerkedtek: az állattenyésztés és növénytermesztés szakmairány esetében megfoghatták, megszagolhatták a növényeket, terméseket, felismerhették az állattartás szerszámait, sőt fejőgépet is kipróbálhatták; míg a lovász szakmairány esetében a lótartás rövid ismertetése után fel is ülhettek a lovakra.

mezőgazdasági gépészek (4 0810 17 07) a gépműhelyben alumínium lemezből vágtak lemezollóval, fúrták, lyukasztották a fémet, és gépalkatrész-felismerés zajlott modellek segítségével. Az iskola udvarán pedig kipróbálhatták a különböző erőgépeket.

Az erdőművelő-fakitermelő szakma (4 0821 17 01) esetében megismerkedtek a különböző fafajtákkal, kipróbálhatták a FA-KOPP nevű eszközt, mellyel, nagy biztonsággal eldönthető, hogy az adott fa kivágásra szorul–e.

2021.10.19. Technikus nap

34333 batthyany szakmai igEzen a napon az iskolában oktatásra kerülő technikus kimenetelű szakmákat ismerhették meg az érdeklődők. A közös tájékoztató, a MEGFOSZ-os előadás és a balesetvédelmi oktatás után hét helyszínen folyt a tevékenykedtetés.

Mezőgazdasági technikusok (5 0811 17 09) mindkét szakmairánnyal (állattenyésztő és növénytermesztő) ismerkedhettek, miközben nemcsak az előző héten már bemutatott fel-, és megismeréseket kellett alkalmazniuk, hanem gondolkodtató teszteket is meg lehetett oldani az érdeklődó fiataloknak.

kertészttechnikusi ismeretekből (5 0812 17 06) a gyümölcstermesztő szakmarész lett kézzel fogható azzal, hogy ismertetés után méret szerinti almaosztályozást hajtottak végre.

Mezőgazdasági gépésztechnikusok (5 0810 17 08) a gépfelismerésen és a fémmel való tevékenykedésen túl sokrétű kérdéseken keresztül tekintettek be a szakma rejtelmeibe. Természetesen itt sem maradhatott ki az élménytraktorozás.

Erdésztechnikus szakmát (5 0821 17 02) néhány gondolatnyi ismertetés után az ültetett erdők telepítésekor használt kijelölés kipróbálásával és trófeaismereten keresztül hozták a diákok közelébe. 

Sütő és cukrászipari technikus (5 0721 05 13) szakmába betekintést a labormunkálatokon, mint tejsűrűségmérés, gyümölcscukorszint-mérés, érzékszervi megállapítások segítségével fedezték fel a leendő tanulóink.

2021.10.20. Élelmiszeripari szakmunkásnap

Intézményvezető úr köszöntése és a csoportok meghatározása után négy csoportban ismerkedtek meg az általános iskolai tanulók és kísérőik az élelmiszeripari szakmákkal.

pék-cukrászattal (4 0721 05 12) és az édességkészítéssel (4 0721 05 02) az iskola tanműhelyében foglalkoztak. Itt a gyakorlótésztával való fonástechnikák és a gyümölcs-nyalóka, valamint bon-bon készítés került előtérbe – természetesen mindenki nagy megelégedettségére.

Kistermelői élelmiszerelőállító (4 0721 05 10) szakma bemutatásakor betekintést nyertek az aszalásos és vákuumcsomagolásos tartósítás rejtelmeibe, a friss sajt készítésének házi körülmények közötti lehetőségére is.  

Természetesen ezen a napon sem maradhatott el egy minimális laborvizsgálat, eszköz, – és alapanyagfelismerés.

Mind tanulók, mind oktatóink mind a gazdálkodók hozzáállása a szakmabemutatóhoz nagyon pozitív és segítőkész volt. Az általános iskolák érdeklődése megyeszerte nagy. Az idén is voltak olyan jelentkező intézmények, akik sajnálatos módon, az előző években nem vettek részt a NAK Veszprém megyei szervezetének pályaorientációs programján.

Évek óta megrendezzük a pályaorientációs napokat és úgy tapasztaljuk, hogy ezek a rendezvények egyre kelendőbbek, a végzős diákok körében, hiszen egy helyen sok lehetőséggel ismerkedhetnek meg, a pályaválasztás előtt álló fiatalok. Jövőre is részt szeretnénk venni ezeken a programokon, és reméljük, hogy sok általános iskolás diáknak tetszettek, az általunk bemutatott szakmák. 

Nem utolsó sorban reméljük, hogy a pályaorientáció alkalmával a gyerekek többsége iskolánkat választja majd továbbtanulás céljából. 

Köszönjük, a közreműködést és a segítséget a NAK Veszprém megyei szervezetének, valamint Palkó-Kercsó Zsuzsannának a sok segítséget és a pozitív hozzáállást!

Fehér Zsófia 

Címke: Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás