A nyár júliusi hónapjában térségünkben pusztító, jégesővel járó vihar súlyos károkat okozott iskolánkban is. Több telephelyünkön és több épületünkben károk keletkeztek, melyek sürgős javításért, felújításért kiáltottak. Azt szokták mondani: „Minden rosszban van valami jó!”. Ennek szellemében kezdtük meg a felújítási munkákat és ennek köszönhetően szépült, újult meg iskolánk több területen.

Épületeink, sok más intézményhez hasonlóan, nem a legmodernebb technolóiával készület. Sok épületrészen palatető borítás volt, mely a teniszlabda nagyságú jéglabdáknak köszönhetően kilyukadt, átszakadt. Ezen tetők a veszélyes hulladéknak számító palatető javítására már nem voltak alkalmasak, ezért új tetőborítást kapott több épületünk, épületrészünk.

A környékben élők megszokhatták pékboltunk árukínálatát, melyet sajnos nélkülözniük kellett a felújítások idején. Pék-tanműhelyünk ugyanis olyan mértékű károkat szenvedett, aminek köszönhetően teljes tetőfelújítást kapott, villamoshálózat javítása, érintésvédelmi megfeleltetősége zajlott, illetve belső festéssel és padlóburkolással tettük balesetmentessé a termelő és oktató műhelyt, mely azóta már ismét mindennapi friss áruval várja a vevőket és nálunk vásárlókat.

Gépészeti és kertészeti alapoktatás helyszínéül szolgáló, négy tantermes és egy gyakorlótermes épületrészünk szintén a tetőszerkezetében és villamosfelújításában kapott új életre a viharkár után.

Súlyosan megsérült üvegházunk szinte újjászületett a felújítást követően, hiszen üvegszerkezetének nagy részét ki kellett cserélni, melynek köszönhetően a késő őszi, és majdan a tavaszi munkák megkezdődhetnek már itt is.

Kémia laboratóriumunk, épületrésze is megsérült, mely szintén a tetőszerkezet felújítását vonta maga után. Sajnos ezen épületrész a régi, elavult építészeti technológiának köszönhetően annyira beázott, hogy a mennyezet és padozat javítása is szükségessé vált. A munkák lassan itt is befejeződnek, és egy teljesen megújult, tetejében, burkolatában és villamoshálózatában is biztonságosabb épületrészt vehetünk bírtokba.

Máriapusztai tangazdaságunkon szintén az épületet tetjében keletkezett kár, melyek javítása mára már szintén befejeződött. Nagy veszteséget okozott számunkra a szántóföldeken kint lévő kukorica vihar utáni állapota. Az akkor még címerhányásban lévő növényállományt több helyen megtépte, kettétörte a jég, melynek köszönhető terméskieséssel kellett számolnunk. A természet azonban csodálatos, és amit tudott, kihevert, aminek köszönhetően mára már a maradék termés betakarítása is megtörtént.

Bízzunk abban, hogy a jövőben nem lesz több ilyen természeti károkozás, és örülünk annak, amit ennek kapcsán mégiscsak elértünk, és felújításainkkal biztonságosabbá, szebbé tehettük iskolánkat. 

Címke: Kisalföldi ASzC Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás