A Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kilencedik évfolyamos tanulói 2021. november 10-i múzeumi napon vettek rész az Agrárminisztérium valamint a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár szervezésében. Székesfehérvárról vonattal, ingyenesen utaztunk a fővárosba, és a metróra is kedvezményes csoportos napijegyet váltottunk. A kirándulás ezen része sok diák számára újdonságot jelentett, mivel még soha nem ültek metrón illetve földalattin. 

Mivel a Hősök terét a lezárás miatt nem tekinthettük meg, már jóval a nyitás előtt megérkeztünk a múzeumhoz, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Imre Zoltán muzeológus, gyűjteményi főosztályvezető beszélt nekünk az impozáns épületegyüttesről, a múzeumról és a nap programjáról. 

Csoportunk először a Kárpát-medence mezőgazdaságának 1945 előtti történetét bemutató kiállítást nézhette meg egy szakértő művészettörténész kíséretében. A gyerekek nagyon érdekesnek tartották a honfoglaláskori jurtát, a kiállított csontvázakat, kitömött állatokat, földművelő eszközöket, de gépésztanulók lévén leginkább a cséplést ábrázoló jelenet tetszett nekik. A szakképzés történetét bemutató részlegen sok olyan egykori vizsgaremeket is láttunk a vitrinekben, amilyeneket hajdan a mi iskolánk tanulói is készítettek, és tudomásunk szerint közülük több a múzeumba került. 

A magyar mezőgazdaságot bemutató tárlat után tekintettük meg A ló című kiállítást, amelyen sok érdekes adalékot tudhattunk meg a híres magyar lófajtákról, például a gidránról, aztán a neves hazai istállókról és a legendás Kincsemről, akinek csontváza a múzeum egyik ékessége.

Ezt követően egy toronytúrára kalauzoltak bennünket az Apostolok tornyába, ahonnan nem csak a Vajdahunyad vára épületegyüttesét csodálhattuk meg, hanem szép kilátás nyílt a fővárosra is. 

Délutáni programként egy belvárosi és rakparti sétával értük el a Parlamentet, amelyet aztán belülről is megtekintettünk. Sok érdekes információval gazdagodtunk az országház építészeti megoldásairól, díszítéséről, berendezési tárgyairól, működéséről, valamint a kupolateremben kiállított koronázási ékszerekről. 

A tartalmas nap során számos fotót is készítettünk. Ahogy az egyik tanulónk viccesen megjegyezte: ha megláttunk egy lépcsőt, rögtön összeállt a csoport, és már pózoltunk is. Az oktatók és a diákok által készített fényképek segítenek majd a későbbiekben feleleveníteni az átélt programokat, és jó alapot jelentenek a tanulói prezentációkhoz is, amelyet az ágazati alapozás és informatika órák keretében készítenek el a kiránduláson részt vevő diákok, hogy beszámolhassanak élményekről a tanulótársaiknak. 

Címke: Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás