A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom – Esztergom megyei kirendeltsége és a Kisalföldi ASzC Pettkó -Szandtner Tibor Szakképző Iskola az előző évek sikerei nyomán a 2021-22-es tanévben ismét közösen szervezte meg az őszi pályaorientációs szakmai napját. Ennek célja elsősorban az újonnan indult gazda-lovász szakmairányú oktatás, illetve az iskola egyéb szakképzési lehetőségeinek bemutatása volt, a környékbeli általános iskolák végzős diákjai számára.  

Az eseményre 2021. október 12-én került sor, amelyen 39 fő 7-8. osztályos diák a csépi általános iskolából, valamint az őket kísérő 4 fő pedagógus vett részt. Jelen volt még a NAK megyei oktatási referense Kocsis Sándor, a vendéglátó részéről Rásky Péter valamint Polgár Eszter szakoktatók mutatták be a szakiskolában folyó munkát, valamint az itt elsajátítható lovas szakmákban rejlő lehetőségeket. 

A program reggel 9-órakor egy interaktív szakmai előadással vette kezdetét, melynek keretében az idelátogató érdeklődőknek saját késztésű kisfilmjeinkkel, és egy rövid előadással, közös beszélgetéssel mutattuk be, a gazda-lovász szakmát, valamint az erre épülő belovagló szakma lehetőségeit. A nagyjából egyórás kötetlen hangulatú előadáson nagy sikert aratott a Pettkó diákjai által készített kisfilm, amely sajátos szemszögből mutatja be az iskolai és kollégiumi diákéletet, emellett a lovas ballagásokról, lovas versenyekről készült bejátszásokkal színesítettük az előadást. Részletesen beszámoltunk a diákoknak az megújult agrárszakképzés lehetőségeiről, valamint a duális képzés megvalósulásáról, eddigi tapasztalatainkról a lovas szakmákat illetően. Mint megtudtuk számos vendégünk már ismerkedik a lovaglással, így konkrét érdeklődő kérdéseket is kaptunk, amit meg tudtunk beszélni.

A következő program az iskola és a kollégium bemutatása volt. Bekukkantottunk néhány éppen folyó szakmai elméleti órára. Majd bemutattuk a kollégiumi szobákat és az iskolai infrastruktúra diákokat és a képzést szolgáló részeit.  

Persze a legjobban várt program a lovakkal való találkozás volt, hiszen mindenki azt várta, hogy a gyakorlatban is megtekinthesse, sőt akár ki is próbálhassa a lovas oktatásunkat. Úgy gondoltuk, hogy a legteljesebb képet akkor kaphatják a diákok, ha végignézhetnek egy gyakorlati órát, a patinás bábolnai ménesudvarban. Végzős diákjaink egy csoportjával Polgár Eszter tanárnő tartott bemutató lovaglás órát a történelmi ménesi lovardában. Az óra végeztével a bátrabb vendégdiákok az iskola által biztosított védőfelszerelésekben fel is ülhettek a lovakra, szaktanáraink felügyelete és diákjaink segítsége mellett. Sokuknak életre szóló élményt okozva.  

A lovaglás óra után megtekintettük a bábolnai ménesudvart, amely nem csak történelmi helyszín, hanem iskolánk egyik gyakorlati helye is, ahol a kétszáz éves falak közt látják el a lovakat diákjaink. Különösen nagy sikert aratott a törzsmén istálló, ahol a gyerekek szót válthattak az iskolánkban egykor lovászként majd belovaglóként végzett ménesi dolgozókkal, láthatták napi munkájukat a ménekkel. 

Programunk végeztével a szakiskolába visszatérve egy rövid beszélgetéssel zártuk a napot, ahol a gyakorlat során felmerülő kérdésekre válaszoltunk. 

Bábolna, 2021. 10.12.

Rásky Péter
szakoktató 

Címke: Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás