Advent…. várakozás…úrjövet…a lelkünk elcsendesítése…Krisztus eljövetelére készülés… 

Mennyire messze van a mai ember már ettől. Mennyire nehéz átadni a mai generációnak advent lelkületét. Ne rohanj! Ne hamis javakra költs! Ne légy mindig zajos! Hallgass a csendre! Hallgass a szíved, lelked belső hangjára! Meghallod még? El tudsz csendesedni? Le tudsz nyugodni? 

Úgy érzem, korunk betegsége a rohanás. Elfáraszt, elidegenít és megöl. Így most még jobban kellene hallgatnunk a régiek bölcsességére. Nem véletlenül van advent, nem csak egy egyházi időszak. Nem az ajándékhajhászásról, a külső csillogásról szól. Hanem a lelkünkről. A lélek csillogásáról. A lélek szavának meghallása, a csöndes szenvedő magány megélése, a megváltásba vetett remény, és Krisztus szeretetében való kiteljesedés az, amiről szól az advent. 

Ez az időszak a keresztény világban a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig tartó időszak. Advent első vasárnapja Szent András napjához legközelebb első vasárnap, mely nap három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét. Hogy lelkünkre figyelhessünk és megtisztíthassuk testünket, korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani. Az adventi böjti idő alatt tilos volt a zajos mulatság és az ünnepélyes házasságkötés, csak a disznótorok családias hangulatában olvadt egy kissé föl ez a megtartóztatás. Az advent igazi szakrális ízét, meghitt hangulatát a hajnali mise vagy angyali mise, liturgikus szóval roráté adja meg, amely még a középkori hazai liturgia maradványa. 

Juhász Gyula: Rorate
                   (részlet)
A kéklő félhomályban
Az örökmécs ragyog,
Mosolygón álmodoznak
A barokk angyalok.

A gyertyák rendre gyúlnak,
A minisztráns gyerek,
Mint bárány a mezőben
Csenget. Az árny dereng. 

Az adventi időszak az előkészület, várakozás, reménykedés ideje. Legyen most célunk, hogy ebben a zűrzavaros világban megéljük az advent belső hangulatát, és lelkünkre és másokéra figyelünk. Gyújtsuk meg az első gyertyát, majd sorban, minden vasárnap egyet, hogy a világító gyertyák számának növekedése elhozza a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. 

Ady Endre: Az Úr érkezése

Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.

Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon,
De háborus éjjel. 

És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.

Advent időszakára esik több, más, népi hagyományokhoz kötött, kisebb-nagyobb mértékben vallásos elemeket is tartalmazó jeles nap is, mint András, Borbála, Miklós és Luca napja. 

András napja (november 30.) Szent András apostol ünnepe. Hagyomány szerint ez a nap a legjelentősebb házasságjósló, varázsló nap. A lányoknak titokban és magányosan kellet a praktikáknak egy részét elvégezniük, de voltak közös jóslások is, amelyeket hagyományosan a fonóban végeztek. Ilyen volt a gombócfőzés és az ólomöntés. A gombócokba férfi neveket rejtettek, amelyik elsőnek feljött a víz tetejére, az lett az illető férjének a neve. Az ólomöntésnél az öntvény alakjából megpróbálták kitalálni a leendő férj foglalkozását. 

Borbála napja (december 4.) Szent Borbála a hagyomány szerint Kisázsiában élt és a keresztény hitéért megkínozták és lefejezték. Borbála napján szokás volt vízbe tenni egy cseresznyefa ágat, ha ez Karácsonyra kizöldült, kivirágzott, akkor a népi hiedelem szerint a következő évben egyrészt házasságot jelentett, másrészt az év jó termésére utalt. Borbála napján tilos volt a fonás, varrás és a takarítás. 

Miklós napja (december 6.) Szent Miklós püspök volt többek között a nehéz körülmények között élők védőszentje. Életéről sok legenda született, ezekből alakult ki a Mikulás személye. Állítólag az éjszaka leple alatt ajándékokat osztogatott a szegényeknek úgy, hogy azok nem is sejtették kitől kapták. 

Luca napja (december 13.) Szent Luca Szent Borbálához hasonlóan mártírhalált halt hitéért. Gergely naptár bevezetése előtt ez volt az év legrövidebb napja. Nehéz lenne felsorolni az összes népszokást és babonát, amely ehhez a naphoz kapcsolódik, mert olyan sok van. De talán ma is betartott szokások közé tartozik a Luca naptár és szék készítése, a Luca búza ültetése, lucapogácsa sütése, lucázás…. Ekkor van a téli napforduló ideje is, amely az északi féltekén december 21-én van. Ekkor van az év leghosszabb éjszakája. 

Az adventi időszakban az Úr eljövetelére várunk, Jézus Krisztus születését várjuk. Élvezzük ki ezt az időszakot, hisz szinte minden nap hoz valami tennivalót! Csendesítsük el lelkünket, szorítsuk vissza elménket és készítsük fel szívünket karácsonyig! Áldott készülődést kívánok mindenkinek!

Szabó T. Anna: Leskelődők

Langyos ködbe balzsamozva
mint az őszi csillagok
néznek – titkon sejted őket –
gyermekarcú angyalok.
Érthetetlen, hallhatatlan
csöndbe mártott dallamok –
ködbe burkolózva állig

(TSM) 

Címke: Kisalföldi ASzC Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás