2021. november 24-én került megrendezésre a Széchenyi István Egyetem által szervezett Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), melynek középiskolás szekciójába jelentkezett iskolánk két tanulója. 

A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum iskolái közül meghívott 4 intézményből, 11 tanuló nevezett a konferenciára, ahol bemutathatták diákköri munkájukat. Tatáról, Márkus Ferenc tanár úr felkészítésével, két tanuló tette próbára magát érdekes témákat tárva a zsűri elé.  

Vaschina Dániel „Léber Kft. bemutatása és a cégen belül vállalt szerepem (Az én mezőgazdasági üzemem-Tarján)” címmel készített egy rendkívül színes, alapos és érdekfeszítő előadást. A bemutatott munkájában törekedett arra, hogy ne csak azt a céget mutassa be, ahol ő jelenleg szabadidejében dolgozik, hanem kitért a növénytermesztési alapműveletek bemutatása mellett azon gépek ismertetésére is, melyekkel magas színvonalon nap mint nap végeznek munkát. Dolgozatában kitért a növénytermesztésre épülő állattenyésztési ágazat fontosságára is. Szemléletes, átlátható, és alapos bemutatója egy saját készítésű, pár perces kisfilmmel zárult, mely lebilincselően, és nagy lelkesedéssel emelte ki a növénytermesztés és az agrárgépészet szépségeit. Kisfilmjét azóta is levetítjük az általános iskolásoknak szánt bemutatkozásaink során.

Szücs Anett „Tappancs állatorvosi rendelő -a jövőm első állomása” címmel állított össze egy érdekes bemutatót és előadást, mely a nevezett tatai állatorvosi rendelőben végzett önkéntes munkássága során szerzett tapasztalatokat mutatta be. Színes, képekkel tarkított bemutatójában ízelítőt kaphattunk csokorba szedve azon állatbetegségekről, melyeket látott, kezelt. Anett jövőbeni céljai között szerepel, hogy állatorvosként praktizál majd, főleg a gazdasági állatok vonalán, és ehhez, bár a TDK-án nem szerzett helyezést, nagyon sok sikert és kitartást kívánunk neki. 

A Tudományos Diákköri Konferenciára a tanulók szabadon választott témákkal készülhettek, melyek elkészítésére semmiféle előírás, vagy komoly megkötés nem volt. A dolgozatok és előadások értékelésében a nevezett iskolák igazgató-helyettesei, igazgatói, illetve a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Főigazgatója Hoczek László József vettek részt. Értékelésük során az előadásmódot, a dolgozatok, előadások felépítését, tartalmi, szakmai vonatkozásait, valamint a tanulók felkészültségét, szemléltetés módját kellett figyelembe venniük és pontozniuk. Mind a 11 előadás érdekes és lebilincselő volt, érezhető volt a tanulók kötődése a választott témakörökhöz. Nagy öröm, hogy a Jávorka iskola részéről elhozhattuk az első helyezettnek járó dicsőséget, hiszen Vaschina Dániel munkáját a zsűri egybehangzóan az első helyezettel díjazta. Köszönet felkészítő tanáruknak Márkus Ferenc tanár úrnak! 

Minden résztvevőnek és helyezettnek gratulálunk a munkájához! Bízunk abban, hogy a lelkesedés kitart ahhoz, hogy megvalósítsák az elénk tárt álmaikat! 

Címke: Kisalföldi ASzC Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás