A 2021-2022-es tanévben szerettük volna kibővíteni az egészségnevelési hónappal kapcsolatos tevékenységi kört, ezért több külső előadót hívtunk meg annak érdekében, hogy a november minél érdekesebb és célzottabb előadásokat tartogasson a diákságnak. 

Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot a helyi védőnővel, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával, illetve a rendőrséggel, egyeztetve azokról a témakörökről, melyek a diákok számára érdekesek lehetnek. A novemberi program során a következő témákát érintettük:  

  • Tetoválás, piercing – népegészségügy 
  • Fogamzásgátlás – védőnő 
  • Az igazság a drogokról – mondjnemetadrogokra.hu prevenciós anyaga 
  • Dohányzás hatásai – népegészségügy 
  • Táplálkozás és energiaital fogyasztás – népegészségügy 
  • Mozgás és mentális egészség – népegészségügy  
  • Drogok hatásai és törvényi háttér – rendőrség 
  • Szexuális úton terjedő betegségek – védőnő 
  • Erőszak, iskolai erőszak – rendőrség 

A tematikus hónap első állomásaként a népegészségügy munkatársai érkeztek hozzánk, november 09-én, és a tetoválásokról, testékszerekről, ezek fajtáiról tartottak előadást a 9. és 10. évfolyamos diákjaink számára. Többet között szó volt a tetoválások történelméről, képmegjelenítési lehetőségekről, veszélyeiről, a higiénés elvárásokról, tetoválókra vonatkozó jogi háttérről, alternatív testi önkifejezési lehetőségekről. 

November 11-én érkezett hozzánk a városi védőnő, aki a fogamzásgátlásról tartott előadást. Szó volt a fogamzásgátlási lehetőségekről, életkorra vonatkozóan mi a javasolt és miért. Az előadó bemutatta a gyermekvállalással kapcsolatos állomásokat, a magzat fejlődési szakaszait, a helyes óvszerhasználatot. 

A diákok elmondása szerint sok hasznos információval gazdagodtak, bátran kérdeztek és szóltak hozzá a témákhoz, példákat felhozva saját életükből, környezetükből. 

A második hetet egy iskolai vállalássál kezdtük kedden (november 16.), mely keretében a mondjnemetadrogokra.hu-tól kapott prevenciós kisfilmet vetítettük le a diákoknak, illetve a kapott, figyelemfelkeltő anyagokat osztottuk ki, a végén pedig átbeszéltük a filmben hallott és kapott információkat, leszűrve a tanulságokat és megfogalmazva magunk részére egyfajta intelmet arra vonatkozóan, miért veszélyes és a családot, életet leromboló tevékenység.

Másnap (november 17.) a népegészségügy érkezett hozzánk iskolai időszakban, hogy az elméleten lévő 4 osztálynak tartsanak előadásokat a következő témákban: 

  • dohányzás, 
  • táplálkozás és energiaital, 
  • mozgás és mentális egészség 

A három előadó az itt töltött két órában jól szervezett, látványos és a diákok érdeklődési körének megfelelő bemutatókat tartottak, mely során rengeteg új ismerettel gazdagodhattak tanulóink, illetve úgy gondolom a felügyelő pedagógusok is. Nagy felismerésként hatott diákjainkra a rengeteg szemléltetés a dohányzás veszélyeivel kapcsolatban, külön foglalkozva az azonnali és a jövőbeli károsodásokkal. Az előadók jövő héten visszatérnek, és ugyanezeket az előadásokat megtartják azoknak is, akik a héten – gyakorlat miatt – nem tudtak részt venni. 

November 18-án a rendőrség érkezett hozzánk, szintén iskolai időben, hogy egy órában összefoglalják a droghasználat veszélyeit, törvényi hátteret. Videókat mutattak be, melyben történeteket láthattuk valódi eseményekről, ahol a droghasználat vezetett tragédiákhoz. A diákok reakcióit figyelve elég elrettentőnek tűnt. Az előadás a szemléltető anyagok vetítését követően kötetlen beszélgetés alakult ki, ahol a diákok bátran kérdezhettek, a két rendőrhölgy igyekezett minden kérdésre válaszolni és megmagyarázni egy-egy cselekedet jogi vonzatait, következményeit. 

A hét utolsó állomása csütörtök este volt. A védőnő érkezett vissza hozzánk és a múlt héten elkezdett fogamzásgátlás témára épülően, most a szexuális úton terjedő betegségek volt a téma. A téma érzékenysége miatt a diákok sokszor voltak zavarban, a megszokotthoz képest hangosabban ülték végig az előadást, de a későbbi beszélgetésből kiderült, hogy rengeteg új információval gazdagodtak. 

Az egészségnevelés hónap keretén belül megtartott előadásokon aktívan és lelkesen vettek részt tanulóink. Reméljük az előadások elérték céljukat és a jövőben egy egészségcentrikusabb önmagára és környezetére is tudatosabban figyelő nemzedék kerül már ki az iskola padjai közül! 

Címke: Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás