„Lovaglócsizmából körömcipőbe!”

2021. december 11-én zajlott a Szalagavató a Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskolában. Az alkalomra nagy izgalommal készültek diákjaink, hiszen a tavalyi évben a járványhelyzet miatt elmaradt a nagy hagyományokkal bíró esemény. Az idén azonban nem bizonyult hiábavalónak a szeptember óta próbált tánckoreográfia, így a két végzős osztályból összesen 32 pár mutatta be produkcióit, de haladjunk sorjában.

A Covid járvány az idei ünnepségre is rányomta a bélyegét, hiszen a betegség miatt az intézmény vezetősége korlátozta a látogató létszámot, ezért csak a szükséges egészségügyi dokumentáció birtokában, és kizárólag a szoros családtagok vehettek részt a szalagavatón. Ugyancsak elmaradt az ilyenkor szokásos közös vendéglátás és hosszabb táncmulatság is. De végre meg lehetett rendezni az eseményt, ami a jelen helyzetben nagy szó, hiszen minden végzős diák életében az utolsó tanév első jelentős eseményének számít a szalagtűzés. A szűk körű meghívottak előtt Jónás Melinda igazgató asszony ünnepi beszédében kiemelte a szalagtűzés jelentőségét és rövid visszatekintést tett az intézményünkben zajló szalagavatós hagyományokra, ugyanakkor jelezte azt is, hogy ezzel célegyenesbe fordult végzőseink felkészülése a középiskolát záró szakmunkásvizsgájára.

 Ezután a végzősök búcsú beszéde következett, Barcza Réka 11. B osztályos tanuló és Bónyai Genovéva 11. A osztályos diák előadásában, amely egyszerre volt humoros, és felemelő. Felvillantotta a három év eseményeit, és ízelítőt adott a pettkós diákéletből. A beszéd végén néma főhajtással emlékeztünk meg a 11. B. osztály tavaly tragikus balesetben elhunyt diákjáról, Móricz Dzseniferről, aki már nem lehet itt velünk, és akinek az emlékét a róla elnevezett szakmai tanulmányi versennyel is őrizzük.

 A 10. évfolyam nevében Kállai Janka 10. A köszönt el a búcsúzó évfolyamoktól, majd következhetett a szalagtűzés ceremóniája. Osztályonként felsorakozva a végzős osztályfőnökök tűzték ki 11-es diákjaik gallérjára a szalagot. Az átöltözés ideje alatt a végzős osztályok vicces képeiből, videóiból készült filmet vetítették le a várakozó közönségnek, egyre inkább fokozva a hangulatot. (A 11. B. osztály vicces videója az alábbi linken megtekinthető: https://drive.google.com/file/d/1bA-PhJy00Wlf-J6V1LsYlpCNNLh3UXKA/view?usp=sharing)

 S következhetett a legjobban várt, és egyben a leglátványosabb esemény, a végzősök búcsútánca, melyet osztályonként más-más koreográfiát bemutatva adtak elő. A bécsi keringőt Nyitrai Judit tánctanárnő tanította be, időt és fáradtságot nem kímélve, a szeptembertől heti két délután zajló próbákon. Érdekes adalék, hogy annyival több lány választja a lovász szakmát, hogy egy-egy ilyen táncbemutatón az iskola összes fiú tanulójának, sőt a férfi tanároknak is részt kell venni, hogy minden lány párt találjon. Így aztán a Pettkóban végző fiúk nem csak jó lovasok, hanem jó táncosok is lesznek az itt töltött három év alatt.

A szalagavató táncbemutató a szülőknek és a vendégeknek, de maguknak a résztvevőknek is hatalmas élmény, hiszen a lányok a lovagló csizmát körömcipőre cserélik, gyönyörű fehér báli ruhát öltenek, a fiúk fekete öltönyben, csokornyakkendőben vezetik fel partnerüket a táncparkettre. Ez egyike azon iskolai tradícióinknak, amely, életre szóló élmény, örökre szóló szép emlék diákjainak. Az itt készült fotókat még évek múltán is szívesen nézegetjük. A tánc végén a sok készülés és izgalom után felszabadultan ünnepelhettek a végzős diákjaink, melynek emlékezetes része volt a tanáraikkal való „pezsgős koccintás”, amely az idén a járvány miatt csupán „poháremeléssé” szelídült Török Sándor Tanár Úr pohárköszöntője után. A hivatalos program zárása után hagyományainkhoz hűen a szülő-gyerek tánc következhetett, ahol az apukák és anyukák díszbe öltözött gyermekükkel táncoltak egy lassú keringőt. Ezután persze az elmaradhatatlan családi és baráti fotózásokra került a sor. A megszokott báli táncmulatság és a diák büfé az idén sajnos elmaradt, de így is mindenki jó hangulatban és elégedetten hagyta maga mögött a bábolnai táncparkettet, hogy hétfőtől újra lovaglócsizmában folytassa a munkát az iskolában.

Az iskola vezetősége ezúton is megköszöni a résztvevő szülőknek és diákoknak, hogy betartották a Covid járvány miatti szigorú előírásokat!

Címke: Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás