Eredményesen és balesetmentesen zajlottak le a Roth Gyula Szakgimnázium 2021-2022-es tanévre tervezett apróvadas tanulmányi vadászatai.  

A hajtásokon végzős tanulóink kötelező jelleggel vettek részt, annak érdekében, hogy üzemi körülmények között, a gyakorlatban tapasztalják meg a vadászat szervezésével, lebonyolításával járó feladatokat. Így a diákjaink ellenőrzött körülmények között sajátíthatták el a biztonságos fegyverkezelés szabályait, valamint a gyakorlatban is megismerhettek az egyes vadászati módok (U-hajtás, ráhajtás, körhajtás) sajátosságaival.  

Vadászként, azok a tanulók vehettek részt ezeken a gyakorlatokon, akik érvényes vadászjeggyel és saját puskával rendelkeztek így a végzős évfolyamból mindössze csak 7 fő vadászhatott, míg a többi tanuló a hajtók népes táborát gyarapította. A kevés fegyveres miatt a vadászok között vehetett részt a három hajtás napon az a 6 tizenkettedikes diák, akik már szintén rendelkeztek a vadászjeggyel. A vadászok számát a jelenleg aktív és a volt szakmai oktatók is növelték a házigazdákon túl. 

Az eligazítások során a házigazdák, és a szakmai tanárok felhívták a tanulók figyelmét a vadászatokon jelentkező hibákra, szabálytalanságokra, a lőhető vadfajokra, valamint a vad szakszerű kezelésére.

2021.11.22. Taeg Zrt. – Síkvidéki erdészet  

Vadászathoz megfelelő száraz időjárás várt bennünket az erdőgazdaság Júlia úti vadászházánál. Itt Németh Tamás fogadta az iskola küldöttségét, ismertette a vadásznap programját valamint felhívta a figyelmet a főbb szabályokra. 

A pusztacsaládi bodzásba már régóta visszajáró vendégek lehetünk. A leállók kiválasztását követően egy vonalhajtással próbáltuk a bent lévő vadat mozgásra bírni, így a hajtósorban lévő és a leálló vadászok is lövéshez juthattak. 

A második egy klasszikus U-hajtás volt, melynek végét körré alakulva fejeztük be. Itt a vadászok fegyelmezetten megvárták míg a nyulak elhagyják a kört és csak akkor tettek rá lövést. A harmadik hajtást – szűkebb lévén – hosszabb oldalakkal és néhány leálló puskással teljesítettük. Sajnos ekkora erősen feltámadt a szél, és kissé rontotta a vadásznap élményét.

A terítékátadására a Répce folyó mellett került sor, ahol 8 nyúlnak és 2 szajkónak adhattuk meg a végtisztességet. Az első vadasok avatása ez alkalommal sem maradhatott el.

2021.11.29. Lánka-patak Vt.  

Erős ÉNy-i szél fogott bennünket a buszról leszállva. A reggeli 4-5oC-t így még hidegebbnek érezhettük. A nappalis tanulók „erősítést” kaptak, hiszen ezen a napon velünk tartottak az estis erdész hallgatóink is. A beiratkozást követő eligazítás során Fukszberger Szabolcs hivatásos vadász hívta fel a figyelmet a vadászat során betartandó szabályokra, valamint a szél miatt nehezített kommunikációra. 

Ostffyasszonyfa után álltunk fel egy nagyon széles vonalhajtásba, rövid szárnyakkal. A jobb oldal a Rába folyó mellett foglalt helyet. Sajnos a kevés puska ezen a napon újra megmutatkozott, mert a szemfüles nyulak szél alatt igyekeztek a hajtósor gyengébb pontjait megtalálni és több-kevesebb sikerrel kiszökni a hajtásból. A kéthajtás során az útba eső fasorok és erdőfoltok sajnos ezen a napon kevesebb vadat rejtettek, mint a korábbi években. 

A vadásznap során egy nagyobb kört tettünk meg és érkeztünk vissza a teríték helyszínére, ahol kürtszó mellett emelhettük a kalapunkat a terítékre került 1 szajkó, 2 kakas, 22 mezei nyúl felett.

2021.12.13. Kaeg Zrt.  

A KAEG Zrt. Jánossomorjai Erdészete először fogadott bennünket tanulmányi vadászaton. A részletes eligazítást Nagy Balázs, az erdőgazdaság fővadásza tartotta. Az elmúlt napok csapadékos, havas időjárása nyomott hagyott a területen, hiszen pár centi hó várt bennünket. Ez napközben lassan olvadni is kezdett, síkossá téve ezáltal a talajfelszínt. A Bécsi-medencéből érkező szél nehezítette a hajtás lebonyolítását. 

A levadászott terület Jánossomorjától DK-i irányba, az osztrák határ mellet feküdt. A U- hajtással indultunk neki az első hajtának, melyek fasorokkal, nádassal szabdaltak voltak. Négy leálló vadász várt minket a hajtás végén. Innen kis sétával álltunk át a másik részre, és klasszikus U-hajtással – a végén körré alakulva – hajtottuk le a területet. Szépen szólt a puska a hajtósorban. Mivel hamarabb végig értünk, mint a vendéglátóink tervezték ezért, rögtönzés képpen még egy harmadik hajtást is beiktattunk. Sajnos itt már jelentősen nem gyarapodott a teríték száma. 

A vadásznap végén a teríték elkészítése és átadása az erdészet udvarán történt. A máglyával és fenyőágakkal körbevett ravatalon 18 mezei nyúl és egy szajkó feküdt.

Diana és Hubertusz nemcsak a vad elejtésével ajándékozta meg a szerencséseket, hanem minden alkalommal megörvendeztetett bennünket az avatás szertartásával is. 

Első vadra felavatott tanulók:

  • Kálmánchelyi János – mezei nyúl, fácán, szajkó,  
  • Dányi Ádám – mezei nyúl 
  • Szántó Botond – mezei nyúl 
  • Tóth Simon – mezei nyúl 
  • Varga Benjámin – mezei nyúl 

A hajtók és a vadászok fegyelmezett munkája eredményeként a területnek megfelelő számú és minőségű terítéket vehetett át az iskola küldöttsége mindkét hajtásnap végén.  

Egy szomorú jelenségre mégis fel lehet hívni a figyelmet, hogy a három vadásznap alkalmával mindössze csak két fácánkakast sikerült elejteni… és ez sajnos nem csak a vadászok rutintalanságán múlott. Sajnos jól mutatja az apróvad állományunk nehéz és szomorú helyzetét, jövőbeni kilátásait. 

A vadászatok alkalmával súlyos fegyelmezetlenség nem volt, a kisebb hibákat a hivatásos vadászok és a kísérő tanárok még a helyszínen javították.

Vendéglátóinknak (Lánka-patak Vt., KAEG Zrt. – Jánossomorjai Erdészete, TAEG Zrt. – Síkvidéki Erdészete) köszönjük a színvonalas vadásznapokat, és reméljük a jövőben is partnerként számíthatunk rájuk a tanulmányi vadászat lebonyolításában. 

Kísérő tanárok voltak: Bálint Gergely, Kovács Dénes, Samu László.  

Vendégeink voltak: Hoczek László, Nagy Csaba, Szabó László 

Szerző és fotók: Bálint Gergely 

Címke: Kisalföldi ASzC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás