Az idei tanévben először terveztük megrendezni a Magyar Kultúra Napjával kapcsolatos vetélkedőt, melyet január 22-én, szombaton ünneplünk. A hétvégi időpontból kifolyólag a következő hét hétfőjére esett a választás az esemény megvalósítására. Később kiderült, hogy az időpontot még néhányszor módosítanunk kell a sok hiányzó miatt, míg végül február 9-én találtunk erre alkalmat. A diákokat január elején már arra motiváltuk, hogy szerveződjenek osztályonként 6 fős csapatokba, majd egy előzetes megbeszélés alatt kaptak előre elkészítendő feladatokat, melyeket magukkal kellett hozniuk a rendezvényre.

Február 9-én 11 feladattal vártuk tanulóinkat, melyek alatt igyekeztünk körüljárni néhány részterületet, mely kifejezi a magyar kultúrát: zene, irodalom, művészet, építészet. A versenyző csapatoknak népdalt kellett megtanulni és előadni, majd ismert mondókákat, népzenét kellett felismerniük. Ezt követően egy Himnusszal kapcsolatos értekezésből írtak tesztet, rakták sorrendbe annak versszakait, és illesztették össze a Himnusz kéziratáról készült képeket, egyfajta kirakósként. Bemutatták az előzetesen elkészített, a verseny előtti kihúzott, korszakra jellemző ruháikat, mesélve annak elkészítéséről, a felhasznált anyagokról. A feladatok sorába az építészet is bekerült, a csapatok hozták magukkal a délutáni foglalkozásokon épített – és néhol színezett, festett – fóti templom makettjét, majd a zsűrizés közben beszéltek az épület stílusáról, jellemzőiről. A vetélkedő folytatásában három, irodalommal kapcsolatos feladat következett, ahol a saját versüket olvasták fel, melyben előre megadottan 10 szót kellett felhasználniuk, majd ismert műveket kellett társítani szerzőkkel, végül ismert magyar szerzők arcképét kellett felismerniük. A másfél órásra nyúlt este végére egy „festészeti” feladat maradt: Szinyei Merse Pál Majális című képét kellett megjeleníteniük a diákoknak, melyhez hozhattak magukkal kellékeket, ruhákat.

A vetélkedő végén a zsűri értékelte a látottakat, kiemelve, hogy a diákok aktívan és felkészülten vettek részt a feladatokban. Lehetőség volt a személyes kibontakozásra, a tudásuk összemérésére, illetve reméljük sok információval gazdagodtak, mellyel mélyítettük nemzeti identitásukat, hazájuk értékeinek felismerését. A résztvevőket emléklappal jutalmaztuk és közös sütizésre invitáltuk. Terveink szerint a rendezvényt minden évben beépítjük munkatervünkbe. 

Címke: Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás