A tél beálltával sem áll meg az élet a szántóföldi növénytermesztő ágazatnál. A seregélyesi Eötvös Technikumban ekkor kezdődik a gépek átvizsgálása, karbantartása és javítása. A műhelyben az agrárgépész tanulók jelenleg a traktorokat készítik elő a tavaszi munkákra. Élesben tanulják a karbantartást és gépjavítást, Kadlecsik Jenő, Kadlecsik Mihály és Józsa János gyakorlati oktatók vigyázó szeme és irányítása mellett sajátítják el a hibafelismerést és a szükséges szereléseket. Tavasszal szükség lesz a mezőgazdasági gépekre, addigra minden eszköznek működőképessé kell válnia. A diákok büszkén ülhetnek majd fel az erőgépekre, hiszen azokat ők javították meg. 

Közben Kalamász János gyakorlati oktató vezetésével felújítottak egy Trabant-motoros kis traktort, illetve két, használaton kívüli motorkiemelő zsiráfot is. Az évek óta selejtezésre váró szerkezetek új munkahengert kaptak, így ismét hadra foghatóvá váltak. Célul tűztük ki, hogy szakoktatóink irányításával apránként feljavítjuk a meghibásodott gépeket, eszközöket. Ezáltal nem csak költséghatékonyabban működhetünk, de tanulóink is profitálhatnak a szervizelési, karbantartási, javítási tevékenységekből. Arról nem is beszélve, hogy mindez beleilleszkedik iskolánk “zöld” gondolkodásmódjába. Semmit nem dobunk ki, mindent igyekszünk feljavítani, újrahasznosítani.

Sziksz Csilla tanárnő munkája nyomán újraindult iskolánkban a gépi forgácsoló szakkör. Az érdeklődő tanulók elsőként felújították az esztergagépeket. Eddig négy esztergát helyeztek működőképes állapotba, de a folyamat nem áll le. További esztergagépek, gyalugép és marógépek várnak a felébredésre Csipkerózsika-álmukból. 

A diákok az újra működő gépeken már kipróbálták az esztergálás első fogásait. Remélhetőleg a szakkör keretein belül ráéreznek ennek a szakmának az ízére, és folyamatosan sajátítják majd el a gépi forgácsolás fortélyait. 

Pálinkás Csaba hegesztő szakoktató fantáziadús ötleteivel motiválja munkára a tanulókat. Nemrég kupakgyűjtő szívet és cigaretta alakú csikkgyűjtőt készítettek. Kreativitásuk nem ismer határokat, épp most készült el egy Darth Vadert formázó grillsütő.

Címke: Kisalföldi ASzC Eötvös József Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás