Két fóliasátorban palántákat nevelnek, magaságyásokat alakítottak ki, egynyári virágokat ültettek, szőlőt és gyümölcsfákat is gondoznak a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai.  

Gál Imre igazgatótól megtudtuk, a gazda és a mezőgazdasági technikus képzés kertészeti részének fejlesztésére az elmúlt év végén fóliasátrakat vásárolt az intézmény, melyeket tavasszal állítottak fel az iskola udvarán. A kertészet mindig is része volt az iskola képzéseinek, de úgy gondolták, hogy ma és a jövőben egyre nagyobb szerepet kap a kertészkedés – akár otthon, akár hivatásszerűen űzi valaki a kerti munkát.

A fóliasátorban tevékenykedő diákok – mezőgazdászok, gazdák és mezőgazdasági gépészek – munkáját Présing Tamás kertészmérnök szaktanár irányítja. Mint mondta, február elején kezdték a munkát, akkor történtek az első magvetések paradicsomból és paprikából, és azóta szépen fejlődnek a növények. Minden szakmai alapot megismertetnek a tanulókkal a magvetéstől a tűzdelésen át a palántanevelésig, aztán a későbbiekben azt is láthatják a fiatalok, ahogy a palánták nagy növénnyé fejlődnek, de a növények gondozásával, öntözésével, a tápanyag utánpótlással és a földkeveréssel is megismerkednek a kertészeti foglalkozásokon a mezős diákok. – A kertészeti szakmának négy nagy ágazati része van, próbálunk a tanulóknak minden részből egy kis szeletet megmutatni. Itt, a fóliában zöldségtermesztéssel foglalkozunk, emellett van egy száz tőből álló szőlőültetvényünk és gyümölcsfák is vannak az iskolában, de egynyári dísznövényekkel is foglalkozunk, melyekkel az iskola ágyásait, parkjait díszítjük. Mindezen túl a tangazdaság vezetőjével együttműködve egy egy hektáros területen szántóföldi kertészeti növényeket – burgonyát, céklát és káposztát – is termesztünk, mondta a szaktanár, akitől azt is megtudtuk, az általuk nevelt palántákból néhány héten belül vásárt is szerveznek, ahol bárki beszerezheti kiskertjébe a paprika- és paradicsompalántákat.     

Címke: Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás