Immár második alkalommal rendeztük meg a Roth Gyula Erdészeti Technikumban a Nemzeti Agrárkamara által kiírt „Szakmakóstoló” pályaorientációs hetet, melynek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok bepillantást nyerhessenek az általunk oktatott erdésztechnikus szakmákba. 

Általános iskolás tanulók költöztek be ismét iskolánk kollégiumába, ahol hétfő reggel megkezdődött a „Szakmakóstoló” pályaorientációs hét programsorozata. A megyében egyetlenként bentlakásos tábor formájában ismertettük meg szakmánkkal a résztvevő 20 diákot.  

A héten az időjárásnak köszönhetően sikerült a tervek szerint kizárólag terepi foglalkozásokat tartanunk. A gyerekek bepillantást nyerhettek az erdőgazdálkodók mindennapi feladataiba, a szakmai kapcsolatok ápolásának fontosságába, a természetvédelem és erdőgazdálkodás együttműködésébe.

Szerepelt programjainkban növénytan és állattan tanulás, famagasság becslés, kispuska lövészet, motorfűrész szerelés is. Szakmai kirándulást tettünk a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Kapuvári Erdészetéhez ahol a síkvidéki erdők erdő- és vadgazdálkodását tanulmányozhattuk, valamint a TAEG Zrt. Soproni Erdészetéhez, ahol a domb- és hegyvidék erdő- és vadgazdálkodását ismerhették meg. Az Erdők Háza kiállítás, a hajnali erdő csodái, a Fertő tavi kenuzás mind-mind maradandó élményt jelentettek a gyerekeknek.  

A hét utolsó napjának első pontja a tanult készségek bemutatása volt, újra előkerültek a puskák és a motorfűrész is és a gyerekek ismét nagy lelkesen teljesítették a feladatokat, és mutatták meg családtagjaiknak ügyességüket. 

Hagyományteremtő szándékkal az iskola érettségiző osztálya által vetett kocsányos tölgy makkból nevelt csemetéket ültették el a résztvevők, megismerve egyúttal az ékásó szakszerű használatát is.  

Ezúttal is szeretnénk megköszönni a Nemzeti Agrárkamarának a szervezést, valamint a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt, a Taeg Zrt. és a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakmai támogatását.

A program lebonyolításában részt vállaló kollégáink: 

Bálint Gergely, Kulcsár Pál, Martonné Varga Erika, Tranta Károly és Varga Rita 

Címke: Kisalföldi ASzC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás