A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Ágazati Képzőközpontjának alakuló ülését kedden délelőtt tartották meg Szombathelyen, az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium dísztermében. Az eseményen részt vett dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki köszöntőjében hangsúlyozta: Magyarország élenjáró agrárkultúrájára recesszió és válság idején is lehet építeni.

Hoczek László, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója köszöntője után Büki Zoltán főigazgató-helyettes az ágazati képzőközpont létrejöttének okait ismertette, majd a pályázati háttérről beszélt, amely 265 millió forintos forrást nyújt a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Ágazati Képzőközpontjának létrehozásához. A projekt teljes egészében európai uniós támogatásból valósul meg, az Európai Szociális Alap hozzájárulásával.

– A célunk az, hogy az ágazati képzőközpont létrehozását támogató képzéseket, felkészítő tréningeket valósítsunk meg, emellett fontos feladat a vállalati kapcsolatok fejlesztése, valamint a minőségbiztosítás is – mondta a főigazgató-helyettes, majd hozzátette: a duális képzést az Innovatív Képzéstámogató Központ jelzése szerint a módszertani igazgatóság jóváhagyta, a dokumentumok most már a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál várakoznak aláírásra. A miniszteri aláírás után tudják a Kisalföldi Agrár Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft.-t bejegyeztetni a cégbíróságon, várhatóan augusztusban. Az első szakképzési munkaszerződéseket – nyolcvanat a 2022/23-as tanévben – szeptember elsején kötik meg.

Büki Zoltán arról is beszélt, hogy a projektben a soproni Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium mellett három Vas megyei intézmény vesz részt: a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Az intézmények részére eszközbeszerzést is lehetővé tesz a pályázat 100 millió forint értékben, ebből a tervek szerint az iskolai tanműhelyeket szerelik fel.

Hoczek László főigazgató hangsúlyozta: az agrárgazdaság speciális helyzetben van, ezért egy olyan struktúra kialakítása a cél, amely az adott képzés teljes gyakorlati bázisát megteremti, így nagyobb hatékonysággal működik. Az ágazati képzőközpont megtervezheti a tanulói életutat, és arra is van lehetősége, hogy a tanulót több céghez helyezze ki, ahol megszerezheti a szükséges tudást, tapasztalatot – mondta a főigazgató, majd hozzátette: nagyon fontos szerepe lesz a felnőttképzésnek, különösen az úgynevezett tűképzéseknek, amelyek speciális tudást biztosítanak a már vállalatoknál dolgozó szakembereknek is. – A jövő útja egy rugalmas, rövid távú, részképzésekre épülő, magas szakmai színvonalat képviselő képzés kialakítása – mondta zárszóként a főigazgató.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a világ igen mély gazdasági válság és recesszió felé halad, a világjárvány után háborúval kellett szembesülni, amelynek nyomán már éhínséggel is számolni. – A magyar ipar hetven százaléka high-tech termékeket állít elő, erre büszkék lehetünk, hiszen emberi erőforrás és tudás tekintetében nem állunk rosszul, de óhatatlan, hogy a recesszióval szembe kell néznünk. Az élelmiszerhiány és az ebből következő infláció alapprobléma, de Magyarországnak jó minőségű termőföldje van, élenjáró agrárkultúrával, erre lehet építkezni – mondta.

Az ágazati képzési központ székhelye Szombathelyen, a Szent király utcában található Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban lesz, ügyvezetőjének Lendvai Ferencet kérték fel.

(vaol.hu)

Címke: Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum

Pin It on Pinterest

Megszakítás