Február 26.-án indult útnak Mallorcára 18 diák 2 kísérő tanárral, a bécsi reptérről. Íme egy kis élménybeszámoló a résztvevők tollából.

 A majdnem 3 órás repülőút végén, a repülőtéren találkoztunk az egyik idegenvezetőnkkel Anaval, akivel magyarul is tudtunk beszélni, ez nagy könnyebbség volt számunkra. Busszal mentünk az első szállásunkra a Natura Parkba, mely a reptérről egy félórányi útra volt. Hideg időt fogtunk ki, még havazás is volt, pedig Mallorcán ez nagyon ritka. A szálláson találkoztunk a másik idegenvezetőnkkel Peterrel, és Magdalenaval, Ők ketten segédkeznek a mallorcai Erasmus programban.

      csoportkep 3

A kéthetes szakmai gyakorlat első felében a Natura Parkot ismerhettük meg, az ott élő állatokkal, és a mindennapi munkával. Mindennapi munkáink közé tartozott az állatok takarítása és a park gondozása, kertészkedés is. Bemutatták nekünk egy előadáson keresztül is a Natura Parkot, hogy jobban megismerjük a munkásságukat, mivel foglalkoznak. Összetett munka, amit csinálnak, több programjuk is van, de elsődleges az állatmentés. Sérült állatokat fognak be, gyógyítanak a saját állatorvosi kezelőjükben, majd engedik szabadon azokat, amelyik már felgyógyult. 25 éve foglalkoznak állatmentéssel. Vannak náluk madarak, majmok, szurikáták, kígyók, tigrisek, és még sok más állat. A Parkban összesen 92-en dolgoznak. Megnézhettük az állatorvosi klinikát is, és a rehabilitálásukról is sok információt kaptunk. Gyakorlatok után változatos programokkal fedeztük fel a környéket. Meglátogattuk a félórányi útra lévő várost, St. Eugéniát és környékét, elmentünk kirándulni a közeli hegyekbe. Szerencsére jó időnk volt már akkor, túrázáshoz megfelelő.

natura park jpg4

natura park jpg2 jpg3 natura park jpg2 natura park

Programjaink között szerepelt a Llubi melletti Ranch felfedezése is, ahol megismerkedtünk Miguel-el, aki 20 éve lovagol, és lovas bemutatókra jár 3 lovával. Kettőt futószárazhatott 1-1 elszánt diák, majd Miguel magasiskolás feladatokat mutatott nekünk földről. A harmadik lovára felült, vele nyeregből is dolgozott, megmutatta nekünk a piaffe, passage, spanyol lépés feladatokat. A csoportunkból ketten felülhettek a hátára pár kör erejéig, majd, aki szeretett volna a lóval is egy közös képet, ők is felülhettek egy kép erejéig. Jó program volt, betekintést nyertünk, hogy itt mik a szokások, a lótartás, lóval való munka során.

csoportkep

Szakmai kirándulásunk másik felét, a fővárosba, Palmán töltöttük a Son Bonet hotelbe, itt egy pilótaképző működik. 50 évvel ezelőtt, itt volt Palmanak a repülőtere.

Ezeket a napokat is változatos programokkal töltöttük a központba, a Plaza Espanjahoz kirándultunk. Első feladatként kincskereső játék volt, csapatokra voltunk bontva, és meg kellett keresnünk a különböző nevezetességeket, amik a feladatban voltak. Miután mindent megtaláltunk, végeztünk a feladatokkal, sétáltunk a városban. Este filmet néztünk, a szállásnak a mozi szobájában.

Sokat kirándultunk ezekben a napokban meglátogattuk Valldemossát, ami egy félórára lévő város Palmatól. Nagyon szép kisváros, régi épületek, szép kilátás, turista látványosság. Itt láthattuk az egyik védőszentjük St. Katalina házát és mellszobrát.

Elmentünk Ses Illetes tengerpartjához. Mindenkit magával ragadott a tenger, a bátor vállalkozók a vízbe is bementek. Nagyon jó élmény volt, szezon előtt még sokan sem voltak, 2 partot is megtudtunk nézni.

tenger

Programjaink között szerepelt egy ügető pálya megtekintése is. Bemutatták nekünk a pályát, az istállókat, egy állatorvos tartott nekünk előadást, arról, hogy milyen vizsgálatokat csinálnak a lovon, egy győztes futam után. Megnéztünk 3 ügető versenyt is. Magdalena iskolájába előadást tartottak nekünk a mallorcai lovas képzésről, náluk, hogy működik a rendszer. Több lépcsős képzésről van szó, attól függően, hogy mit szeretne dolgozni az ember. Több szakmába is belekóstolnak lovagláson kívül, mennek túrázni, bicózni is. Szakember hiány van, mivel a lovas szakma, nem elterjedt hivatás ebben az országban. Körbe vezettek a lovardában, megnézhettük az istállókat, a lovakat, betekintést nyerhettünk a diákoknak tartott edzésekről, lovaglásukról. A csoportunkból olyan vállalkozó szellemű diákok is felülhettek, akik szerették volna kipróbálni a lovakat. Nagyon meg voltak elégedve a társasággal, a lovaglás tudásukkal. Az előadás után, elmentünk kirándulni egyet, a Castell de Belver kastélyhoz.

mallorca mallorca jpg3

 Gyorsan elrepült a pettkós diákoknak ez két hét, de nagyon tanulságos program volt, élveztük minden percét, a főbb látványosságokat megnéztük. Szerencsére az idő is jó lett a második hétre, még nagyobb kedvvel vetettük bele magunkat a városnézésbe, túrázásokba. A lovas programok is jók voltak, megismerkedhettünk azzal, hogy a spanyol régióban, hogy működnek a lovas képzések, a lóval való munka. Egy kis betekintést nyerhettünk a verseny világába, az iskolai életbe, és a lovas bemutatókba. Fájó szívvel hagytuk ott ezt a gyönyörű szigetet.

 

 

Címke: Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás