A gödöllői elődöntőből az ország gazda/lovász szakmairányt tanuló diákjai közül 14 versenyző vehetett részt április 2-5. között a Bábolnán megrendezett döntőn. A Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégiumból 6 tanuló jutott be a döntőbe.

Az első nap kedden délután a munkavédelmi oktatás után a rajtszámhúzással folytatódott a nap. Iskolánk versenyzőinek a tavalyi váci versenyen kihúzott 8-10-12-14-es rajtszámokkal kísértetiesen megegyező számokat sikerült húznia 4-6-8-10-12-14. A húzást követően a versenyen szereplő fogatok bemutatásával telt a versenyzők és kisérőik délutánja. A verseny megnyitó ünnepségére a bábolnai ménesudvar fedeleslovardájában került sor. A megnyitó ünnepség után a lovak nyeregalatti bemutatása következett. A fogatok és lovak bemutatásának lényege, hogy a versenyzők és felkészítőik/kísérőik a verseny előtt megszemlélhetik a számukra kisorsolt fogatokat, lovakat, így lehetőségük van előre munkában felmérni azok adottságait.

Szerda reggel a nyilvános projektfeladatokat kellett bemutatni, amely egy rajtengedély szintű díjlovas és díjhajtó program végrehajtásából állt.

A nap folytatásában lovaglás-fogathajtási projekt feladatok, mint pl. nehézosztályú díjló felszerszámozása, és az Eszterházy-kocsi kiválasztása jellemzése, és előkészítése voltak a feladatok. Addig a mezőny másik fele lógondozás – tenyésztés projektfeladatot végzett el, így takarmányfelismerés és takarmányadag összeállítás, elletőláda összeállítása és jellemzés volt a feladat a diákoknak, majd fordítva.

 

A tanárok és kísérők számára a rendezők kirándulást szerveztek a Pannonhalmai Főapátsághoz és a Kisbéri királyi lovardába.

 

A második versenynap a portfóliók bemutatásával telt. Ennek keretében a versenyzők röviden bemutatták azt a tevékenységet, melyn során az iskolában elsajátították a szakmát. Majd egy-egy elemet kiemelve bemutatták saját kutatási vagy egyéb pl. a lókiképzésben szerzett tapasztalataikat. Ez a feladat szintén nem volt nyilvános, így a kísérő tanárok Ölbő-pusztát és csikótelepet látogathatták meg. A délután már megszabadulva a vizsga stressztől tanárok-diákok közös kirándulást tettek a ménes múzeumba, a kocsi múzeumba közben Rásky Péter kollégánk vezetésével részletesen megismerkedhettek a ménes történelmével és a bábolnai fajtákkal.

Másnap az eredményhirdetés igazán izgalmasra sikerült, hiszen az első három versenyző helyezési sorrendjét nem tudtuk meg, ez ápr. 26-án a Szakma Sztár Fesztivál keretében kerül nyilvánosságra. A többi helyezés sorrendje viszont eldőlt. Verebélyi Anett 10. György Krisztina Andrea 8. Kreisz Kitti 5. helyezést szerzett.  A legjobb három versenyző közé bekerült tanulók mindegyike a Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, így minden idők legeredményesebb SzKTV versenyét tudhatjuk magunk mögött.  Ezzel iskolánk immár sorozatban negyedszer lett a legeredményesebb intézmény a lovász, majd gazda – lovász szakmát oktató szakiskolák közül.

A Szakma Sztár Fesztivál tétje tehát az, hogy ki lesz a nyertes tanulóink közül! A dobogós helyezett tanulóink ABC sorrendben Demény Emes, Kovács Kíra, Tamás Klaudia.  A háromtagú bírálóbizottság Dr. Pongrácz László, Prutkay Zoltán és Tuska Pál értékeléseik alapján a vizsgán résztvevő versenyzők esetében elmondták, hogy jól felkészített volt a mezőny.  Ezt bizonyítja az is, hogy a 14 versenyző közül az első tíz tanuló túllépte a jeles minősítéshez szükséges 71 %-ot, így felszabadultak a vizsgakötelezettség alól!

A verseny eredményhirdetésén különdíjban részesültek díjlovaglás versenyszámban Kreisz Kitti a Kisalföldi ASZC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium versenyzője, és az iskola képviselője Jónás Melinda igazgató asszony. A díjhajtás versenyszámban elért eredményéért díjat vehetett át Hármasi Petra Margit a Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium versenyzője, valamint az iskola vezetője Dr. Merkei Attila György igazgató úr.

A legjobb portfólió bemutatásáért járó díjat Holczer Nóra, a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium versenyzője, valamint az iskola képviselője Mesterházy Balázs igazgató úr kapták.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara serlegét és oklevelét a kiváló gyakorlati verseny eredményéért Demény Emes vehette át Dr. Balogh Zoltán úrtól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom vármegyei Szervezetének elnökétől, a kiváló gyakorlati oktatásért járó díját a Kisalföldi ASZC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium képviselője Jónás Melinda igazgató asszony vehette át.

Szívből gratulálunk valamennyi versenyzőnek és felkészítő oktatónak, iskolának. Köszönjük szépen iskolánk valamennyi oktatójának és dolgozójának munkáját, mert a sikerhez a közös munkán keresztül vezet az út.

Folytatás jövőre! Vajon sikerül-e sorban 5. alkalommal is győzni a Pettkónak?

Címke: Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium

Pin It on Pinterest

Megszakítás