Április 12-én rendezték a hagyományos Guba Sándor Emlékversenyt, sorban immár 26. alkalommal a MATE Kaposvári Campusán a Móricz Zsigmond SZKI színvonalas rendezésében. Iskolánkat Bíró Lana Mila és Ujhelyi Kira 10. B osztályos tanulók képviselték. Pályamunkájuk, amely „A lovaink egy napja avagy 24 óra tanulságai” címet viselte, Tulajdonképpen egy érdekes viselkedés kutatással foglalkozik. A 4-es lovas szekció tíz nevezett munkája közül, végül izgalmas versenyben a második helyezést szerezte meg, valamint a tanulók és felkészítő tanáruk Rásky Péter ezzel meghívást kaptak a MATE idei Tudományos Diákköri Konferencia, ismertebb nevén a TDK rendezvényére is. A résztvevő diákokat kértük munkájuk rövid bemutatására:

Dolgozatunkban arra voltunk kíváncsiak, mivel töltik a lovak az idejüket a nap nagyobbik részében (14-16 óra) az istállóban.  Mivel a szakirodalomban csak 24 órára vonatkozó adatokat találtunk, ezért vizsgálatunkat mi is kiterjesztettük az egész nap tevékenységeinek vizsgálatára, kiegészítve ezt az istállóban eltöltött idő, és a karámban szabadon töltött idő külön vizsgálatával is.

Megfigyeléseinket a Bábolna Ménesbirtok ölbőpusztai telephelyén, a KASzC Pettkó Iskola tanistállójában, iskola lovaink bevonásával végeztük Mivel a rendelkezésünkre álló technika létszámban korlátozott megfigyelést tett csak lehetővé, úgy döntöttünk, hogy a lovak közül az egész istállót korban, nemben jól reprezentáló egyedeket választjuk ki. Ez alapján fiatal 5 éves shagya – arab fedező ménünket O’Bajan Poszátát, egy 8 éves sodrott ismeretlen származású heréltet Betyárt, Dollárt a shagya-arab 15 éves heréltet, valamint Manót a 22 éves arab félvér kancát választottuk ki. Megfigyeléseinket az istállóban kamerarendszer telepítésével oldottuk meg, a karámban pedig jegyzeteléssel követtük lovaink tevékenységét.

Vizsgálatainkat Tóth Bettina „A Ló az ló” (2016,) című könyvének tevékenység listáját alapul véve, az általa megadott adatokkal összehasonlítva végeztük, öt nap megfigyelésének átlagával számoltunk. A négy megfigyelt ló így megkapott eredményét átlagoltuk, majd ezt hasonlítottuk össze az irodalmi adatokkal.

Vizsgálatunk jelentős eltérést mutatott főként a táplálkozással eltöltött idő, a hempergés, az álló pihenés esetében, valamint a mozgással eltöltött idő tekintetében az istállózott lóra vonatkozó szakirodalmi adatoktól. Sokkal inkább egyezett a természetes körülmények között élő ló, publikált tevékenységeivel. Vizsgálatunk emellett rámutatott a karámban és az istállóban tapasztalható viselkedési eltérésekre is.

Összefoglalva a megfigyeléseinket, a ló még a háziasítás után 5-6 ezer évvel is, úgy szeretne viselkedni, mint vadló ősei. Ha teheti, ma is ugyanabban a ritmusban, ugyanazokat a tevékenységeket folytatja a nap 24 órája során. Vegyük ezt figyelembe, ha négylábú társunknak jót akarunk! „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” – írja a mottónkul választott Saint – Exupery idézetét,  hiszen „A LÓ AZ LÓ”!

Pin It on Pinterest

Megszakítás