Ebben a tanévben nagy megtiszteltetés ért bennünket; a tavalyi megyei első helynek köszönhetően intézményünk rendezhette meg a Berzsenyi Dániel vármegyei középiskolai kollégiumi szavalóversenyt, 2024. április 9-én. Természetesen idén is delegáltunk a rendezvényre Pettkós diákokat, akiket a februári kollégiumi szavalóversenyen választottunk ki, név szerint Rózsa Alexa Mandulát, Páró Patríciát és Zsámboki Angelikát.

A megyei szavalóverseny az ilyen típusú megmérettetések minden sajátosságát magába foglalta: szép szavalatok, bensőséges hangulat, izgalom és drukk. Lebonyolítás tekintetében a már megszokott rendszerben történt az előadás, a versenyzők sorszámot húztak, mely meghatározta a sorrendiséget, majd először mindenki a kötelezően választott versét szavalta el, mely idén Berzsenyi Dániel: A Balaton című alkotása volt.

A rövid szünetet követően került sor a szabadon választott versek előadására, melyek mind előadásmódban, mind témaválasztásban nagyon különbözőek voltak és határozottan visszaköszönt benne a diákok személyisége.

A zsűri értékelése alapján is megállapítható, hogy erős mezőny gyűlt össze, nehéz volt meghatározni a végeredményt és eldönteni, kiket jutalmaznak külön a versenyben.

Iskolánk tanulói közül Zsámboki Angelika különdíjjal gazdagodott, de úgy gondolom, mindenki szép emlékekkel távozhatott a rendezvényről. Mindenkinek gratulálunk, aki megtisztelt minket és önmagát azzal, hogy felkészült erre a megmérettetésre.

A vers olyan emberi beszéd, ami a dallal, az ősi dallal rokon. Rokon avval a kimondhatatlannal, ami már-már titkos, sámáni mesterség. A vers az ember legtöményebb megnyilvánulása, leganyagtalanabb röpülése, legforróbb vallomása a létről.

  • Latinovits Zoltán

Pin It on Pinterest

Megszakítás