Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

Technikum:

Sütő- és cukrászipari technikus:

A szakterület kódja: 0010

Szakmajegyzék száma: 5-0721-05-13 – Sütő- és cukrászipari technikus, 05 – Élelmiszeripar

  • A képzés első szakaszában az élelmiszeripar ágazatba általános betekintést kaptok.
  • 11-13. évfolyamban megtanuljátok a sütőipari és cukrászati termékek (kenyérfélék, finompékáruk, torták, bonbonok) készítését.
  • Szakmai vizsgátok eredményét figyelembe véve tanulhattok tovább a felsőoktatásban.

Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus:

A szakterület kódja: 0020

Szakmajegyzék száma: 5-0810-17-03 – Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus, 17 – Mezőgazdaság és erdészet

Kik is a földmérők?

  • Ők tűzik ki az építmények helyét, nélkülük nincsenek építkezések.
  • A megvalósult utak, vasutak, épületek, határok felmérését végzik.
  • A felmért objektumokat térképezik korszerű szoftverekkel.

Miért legyél földmérő-térinformatikus?

  • Földmérő technikusaink sikeresen helyezkednek el a munkaerőpiacon.
  • Egy végzettséggel három szakterületet is elláthatsz.
  • Korszerű, nemzetközi térképező szoftverekkel (AutoCAD, ArcGIS) és felmérési technológiákkal (GPS) dolgozhatsz.
  • Változatos, kreatív feladatok akár az irodában, akár terepen.

Élelmiszer-ellenőrzési technikus

A szakterület kódja: 0030

Szakmajegyzék száma: 5-0721-05-03 – Élelmiszer-ellenőrzési technikus, 05 – Élelmiszeripar

  • A képzés első szakaszában az élelmiszeripar ágazatba általános betekintést kaptok.  11-13. évfolyamban megtanuljátok az élelmiszeripari nyersanyagok, félkész- és késztermékek analitikai, mikrobiológiai vizsgálatát, a kapott eredmények szakszerű kiértékelését.
  • Szakmai vizsgátok eredményét figyelembe véve tanulhattok tovább a felsőoktatásban.

Húsipari technikus

A szakterület kódja: 0040

Szakmajegyzék száma: 5-0721-05-09 – Húsipari technikus, 05 – Élelmiszeripar

  • A képzés első szakaszában az élelmiszeripar ágazatba általános betekintést kaptok.
  • 11-13. évfolyamban megtanuljátok a húsipari termékek (előkészített húsok, vörösáruk, felvágottak, főtt és érlelt kolbászok, szalámik) készítését.
  • Szakmai vizsgátok eredményét figyelembe véve tanulhattok tovább a felsőoktatásban.

Szakképző iskola:

Pék-cukrász:

A szakterület kódja: 0050

Szakmajegyzék száma: 4-0721-05-12 – Pék-cukrász, 05 – Élelmiszeripar

Képzési idő: 3 év

  • +2 év érettségi megszerzése ESTI tagozaton
  • Megtanuljátok a kenyérfélék, finom pékáruk, torták, teasütemények elkészítését.
  • A szakmai gyakorlati ismereteket tanüzemünkben és partnereinknél sajátíthatjátok el.

Édességkészítő:

A szakterület kódja: 0060

Szakmajegyzék száma: 4-0721-05-02 – Édességkészítő, 05 – Élelmiszeripar

Képzési idő: 3 év

  • +2 év érettségi megszerzése ESTI tagozaton
  • Tanüzemünkben és szakmai partnereinknél megtanuljátok az édesipari termékek készítését.
  • Készítetek csokoládét, keménycukorkát, marcipánt, pralinét, kekszet, teasüteményt.

Pék:

A szakterület kódja: 0070

Szakmajegyzék száma: 4-0721-05-11 – Pék, 05 – Élelmiszeripar

Képzési idő: 3 év

  • +2 év érettségi megszerzése ESTI tagozaton
  • Süttök kenyérféléket, réteseket, finompékárukat, mézeskalácsot.
  • Tanüzemünkben és partnereinknél megtanuljátok a sütőipari termékek készítését.
  • A tankenyérboltban a diákok által készített termékek kaphatók.

Hentes és húskészítmény készítő:

A szakterület kódja: 0080

Szakmajegyzék száma: 4-0721-05-08 – Hentes és húskészítmény-készítő, 05 – Élelmiszeripar  Képzési idő: 3 év

  • +2 év érettségi megszerzése ESTI tagozaton
  • A képzés során elsajátítjátok a hús elsődleges feldolgozását.
  • Készítetek töltelékes árukat (kolbászfélék), sózott és pácolt húskészítményeket.

A felvétel feltétele:

Valamennyi szakmacsoportban/ágazatban az általános iskola eredményes befejezése.

Rangsorolás:

A jelentkezők rangsorolása a 7. tanév végi és a 8. tanév I. félévi eredményei alapján történik a következő tantárgyakból: magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, történelem, földrajz, matematika, fizika, kémia, biológia, informatika.

Amennyiben a tanuló az iskolán belül több tanulmányi területet is megjelölt, úgy valamennyi tanulmányi területen rangsorolásra kerül.

Kollégiumi elhelyezés lehetősége:

Az iskolánkba felvételt nyert minden tanulónak biztosítjuk a kollégiumi felvételt az intézmény saját kollégiumába.

A sajátos nevelési igényű tanulókra vonatkozó információk:

  1. Iskolánk olyan, a többi tanulóval együtt nevelhető, oktatható sajátos nevelési igényű tanulót is fogad aki: egyéb pszichés fejlődési – súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartás¬szabályozási – zavarral küzd.
  2. A sajátos nevelési igényű tanulók felvétele ugyan olyan módon történik, mint a többi 8. osztályos tanulóé (lásd „Rangsorolás”). Ezen tanulók nem képeznek külön rangsort.
  3. A sajátos nevelési igényű tanuló integrált nevelése és oktatása mellett, kötelezően, gyógypedagógus irányításával fejlesztő foglalkozásokban is részesül.
  4. A tanuló – a szakértői véleményben foglaltak alapján – a szülő kérésére felmentéseket és kedvezményeket kaphat.

A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulókra vonatkozó szabályok:

  1. Az ilyen szakvéleménnyel rendelkező tanulókat iskolánk a felvételi eljárás során korlátozás nélkül fogadja.
  2. Felvételük ugyan olyan módon történik, mint a többi 8. osztályos tanulóé (lásd „Rangsorolás”). Ezen tanulók nem képeznek külön rangsort.
  3. A tanuló – a szakértői véleményben foglaltak alapján – a szülő kérésére felmentéseket és kedvezményeket kaphat.

Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola És Kollégium
OM azonosító: 030728/025
Címe: 9700 Szombathely, Szent László király utca 10.
Intézményvezető: Kondics Ferenc igazgató
Beiskolázási felelős: Szalai Tamás igazgatóhelyettes
Telefon: 94/513-510; Fax: 94/513-511
Honlap: www.efszk.sulinet.hu
E-mail: efsz@efszk.hu

Skills

Posted on

2020.09.26.

Pin It on Pinterest

Skip to content