FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Technikum:
Sütő- és cukrászipari technikus:
A szakterület kódja: 0010
Szakmajegyzék száma: 5-0721-05-13 – Sütő- és cukrászipari technikus, 05 – Élelmiszeripar
- A képzés első szakaszában az élelmiszeripar ágazatba általános betekintést kaptok.
- 11-13. évfolyamban megtanuljátok a sütőipari és cukrászati termékek (kenyérfélék, finompékáruk, torták, bonbonok) készítését.
- Szakmai vizsgátok eredményét figyelembe véve tanulhattok tovább a felsőoktatásban.
Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus:
A szakterület kódja: 0020
Szakmajegyzék száma: 5-0810-17-03 – Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus, 17 – Mezőgazdaság és erdészet
Kik is a földmérők?
- Ők tűzik ki az építmények helyét, nélkülük nincsenek építkezések.
- A megvalósult utak, vasutak, épületek, határok felmérését végzik.
- A felmért objektumokat térképezik korszerű szoftverekkel.
Miért legyél földmérő-térinformatikus?
- Földmérő technikusaink sikeresen helyezkednek el a munkaerőpiacon.
- Egy végzettséggel három szakterületet is elláthatsz.
- Korszerű, nemzetközi térképező szoftverekkel (AutoCAD, ArcGIS) és felmérési technológiákkal (GPS) dolgozhatsz.
- Változatos, kreatív feladatok akár az irodában, akár terepen.
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
A szakterület kódja: 0030
Szakmajegyzék száma: 5-0721-05-03 – Élelmiszer-ellenőrzési technikus, 05 – Élelmiszeripar
- A képzés első szakaszában az élelmiszeripar ágazatba általános betekintést kaptok. 11-13. évfolyamban megtanuljátok az élelmiszeripari nyersanyagok, félkész- és késztermékek analitikai, mikrobiológiai vizsgálatát, a kapott eredmények szakszerű kiértékelését.
- Szakmai vizsgátok eredményét figyelembe véve tanulhattok tovább a felsőoktatásban.
Húsipari technikus
A szakterület kódja: 0040
Szakmajegyzék száma: 5-0721-05-09 – Húsipari technikus, 05 – Élelmiszeripar
- A képzés első szakaszában az élelmiszeripar ágazatba általános betekintést kaptok.
- 11-13. évfolyamban megtanuljátok a húsipari termékek (előkészített húsok, vörösáruk, felvágottak, főtt és érlelt kolbászok, szalámik) készítését.
- Szakmai vizsgátok eredményét figyelembe véve tanulhattok tovább a felsőoktatásban.
Szakképző iskola:
Pék-cukrász:
A szakterület kódja: 0050
Szakmajegyzék száma: 4-0721-05-12 – Pék-cukrász, 05 – Élelmiszeripar
Képzési idő: 3 év
- +2 év érettségi megszerzése ESTI tagozaton
- Megtanuljátok a kenyérfélék, finom pékáruk, torták, teasütemények elkészítését.
- A szakmai gyakorlati ismereteket tanüzemünkben és partnereinknél sajátíthatjátok el.
Édességkészítő:
A szakterület kódja: 0060
Szakmajegyzék száma: 4-0721-05-02 – Édességkészítő, 05 – Élelmiszeripar
Képzési idő: 3 év
- +2 év érettségi megszerzése ESTI tagozaton
- Tanüzemünkben és szakmai partnereinknél megtanuljátok az édesipari termékek készítését.
- Készítetek csokoládét, keménycukorkát, marcipánt, pralinét, kekszet, teasüteményt.
Pék:
A szakterület kódja: 0070
Szakmajegyzék száma: 4-0721-05-11 – Pék, 05 – Élelmiszeripar
Képzési idő: 3 év
- +2 év érettségi megszerzése ESTI tagozaton
- Süttök kenyérféléket, réteseket, finompékárukat, mézeskalácsot.
- Tanüzemünkben és partnereinknél megtanuljátok a sütőipari termékek készítését.
- A tankenyérboltban a diákok által készített termékek kaphatók.
Hentes és húskészítmény készítő:
A szakterület kódja: 0080
Szakmajegyzék száma: 4-0721-05-08 – Hentes és húskészítmény-készítő, 05 – Élelmiszeripar Képzési idő: 3 év
- +2 év érettségi megszerzése ESTI tagozaton
- A képzés során elsajátítjátok a hús elsődleges feldolgozását.
- Készítetek töltelékes árukat (kolbászfélék), sózott és pácolt húskészítményeket.
A felvétel feltétele:
Valamennyi szakmacsoportban/ágazatban az általános iskola eredményes befejezése.
Rangsorolás:
A jelentkezők rangsorolása a 7. tanév végi és a 8. tanév I. félévi eredményei alapján történik a következő tantárgyakból: magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, történelem, földrajz, matematika, fizika, kémia, biológia, informatika.
Amennyiben a tanuló az iskolán belül több tanulmányi területet is megjelölt, úgy valamennyi tanulmányi területen rangsorolásra kerül.
Kollégiumi elhelyezés lehetősége:
Az iskolánkba felvételt nyert minden tanulónak biztosítjuk a kollégiumi felvételt az intézmény saját kollégiumába.
A sajátos nevelési igényű tanulókra vonatkozó információk:
- Iskolánk olyan, a többi tanulóval együtt nevelhető, oktatható sajátos nevelési igényű tanulót is fogad aki: egyéb pszichés fejlődési – súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartás¬szabályozási – zavarral küzd.
- A sajátos nevelési igényű tanulók felvétele ugyan olyan módon történik, mint a többi 8. osztályos tanulóé (lásd „Rangsorolás”). Ezen tanulók nem képeznek külön rangsort.
- A sajátos nevelési igényű tanuló integrált nevelése és oktatása mellett, kötelezően, gyógypedagógus irányításával fejlesztő foglalkozásokban is részesül.
- A tanuló – a szakértői véleményben foglaltak alapján – a szülő kérésére felmentéseket és kedvezményeket kaphat.
A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulókra vonatkozó szabályok:
- Az ilyen szakvéleménnyel rendelkező tanulókat iskolánk a felvételi eljárás során korlátozás nélkül fogadja.
- Felvételük ugyan olyan módon történik, mint a többi 8. osztályos tanulóé (lásd „Rangsorolás”). Ezen tanulók nem képeznek külön rangsort.
- A tanuló – a szakértői véleményben foglaltak alapján – a szülő kérésére felmentéseket és kedvezményeket kaphat.
Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola És Kollégium
OM azonosító: 030728/025
Címe: 9700 Szombathely, Szent László király utca 10.
Intézményvezető: Kondics Ferenc igazgató
Beiskolázási felelős: Szalai Tamás igazgatóhelyettes
Telefon: 94/513-510; Fax: 94/513-511
Honlap: www.efszk.sulinet.hu
E-mail: efsz@efszk.hu